klusadvies
Kwasten schoonmaken en verf bewaren header

Kwasten schoonmaken en verf bewaren

1 stem

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld


Ben je klaar met verven, maar weet je niet goed hoe je de kwasten moet schoonmaken of de verf moet opbergen? GAMMA geeft je een aantal handige tips zodat je na het verven je verf, kwasten en andere schildersbenodigdheden op de juiste manier kunt opruimen en bewaren - op een milieuvriendelijke manier!

 

Assortiment verf

Bekijk de benodigheden

kwasten schoonmaken

Beeld - op een later moment verder verven

Op een later moment verder verven

Kwasten de volgende dagen goed houden? Dan hoef je ze niet grondig schoon te maken. Pak het uiteinde van de kwasten en rollers in met afdekfolie of doe ze in een luchtdichte plastic zak. Dicht af met tape rondom het handvat en bewaar op een droge plek gedurende maximaal 2 dagen.

Beeld - Terpentinebasis

Terpentinebasis

Schenk een kleine hoeveelheid verdund schoonmaakmiddel in een kleine kan of pot en druk de kwast tegen de zijkanten zodat het schoonmaakproduct tot onderaan de haren komt. Laat ongeveer 2 uur weken, maak droog met een schone doek en bewaar op een droge plek.

Beeld - Klaar met verven

Klaar met verven

Is je verfklus klaar? Dan is het tijd om je kwasten en rollers grondig schoon te maken. Schraap eerst zoveel mogelijk verf eraf.

Beeld - Waterbasis

Waterbasis

Verf op waterbasis gebruikt? Week je kwast of roller gedurende 2 uur in warm water. Droog daarna met een schone doek en bewaar op een droge plek.

kwast of doek waar olie mee is aangebracht

Kwasten waarmee je olie hebt aangebracht kun je gewoon schoonmaken met terpentine of kwastenreiniger. Doeken kun je het beste uitgevouwen laten drogen en daarna inleveren bij een depot voor klein chemisch afval. Gooi ze nooit als een prop weg, want daardoor kan broei en eventueel zelfontbranding ontstaan.

afplaktape verwijderen

Schilderstape kun je het beste direct na het schilderen verwijderen. Als je het laat zitten tot de verflaag droog is, dan kan het scheuren of breken.

Beeld - Afplaktape verwijderen

verf opruimen

Verf is goed houdbaar. Verf op waterbasis tenminste 1 jaar en verf op terpentinebasis tenminste 2 jaar. Bewaar verf vorstvrij, bij voorkeur niet in een ruimte waar het product blootstaat aan te hoge of te lage temperaturen. Een schuur bijvoorbeeld is vaak niet geschikt.

Terpentine bewaren

Gooi terpentine waarmee kwasten zijn schoongemaakt niet weg. Als je het een paar dagen in een jampot laat staan, dan zakken de gekleurde verfresten naar de bodem en blijft er een bijna schone oplossing over die je kunt overschenken en eventueel hergebruiken. Spoel terpentine niet door de afvoer. Breng het naar het verzamelpunt voor klein chemisch afval van de gemeente.

Beeld - verf opruimen

verfresten opruimen en afvoeren

Spoel oplosmiddelen niet door de gootsteen. Doe nadat je de kwasten hebt schoongemaakt een deksel op de kan of pot en laat deze 24 uur staan. Als de verf naar de bodem is gezonken, kun je het resterende schoonmaakmiddel in de fles doen voor hergebruik. Laat de verf volledig drogen voordat je de pot weggooit. Gebruik een kleine kan of pot zodat het gebruik van oplosmiddelen minimaal is.

Bij schilderklussen gebruik je producten waar chemicaliën in zitten. Overtollig verf kan het milieu schaden als het niet goed wordt afgevoerd. Op het blik zie je hoeveel verf je nodig hebt voor jouw klus. Met restjes kun je anderen misschien nog een plezier doen. Spoel de verf nooit door de afvoer. Breng restanten naar het verzamelpunt voor klein chemisch afval van de gemeente.

Beeld - verfresten opruimen