klusadvies
Kwasten schoonmaken en verf bewaren header

Kwasten schoonmaken en verf bewaren

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld


Bent u klaar met verven, maar weet u niet goed hoe u de kwasten moet schoonmaken of de verf moet opbergen? GAMMA geeft u een aantal handige tips zodat u na het verven uw verf, kwasten en andere schildersbenodigdheden op de juiste manier kunt opruimen en bewaren - op een milieuvriendelijke manier!

 

Assortiment verf

Bekijk de benodigheden

kwasten schoonmaken

Beeld - op een later moment verder verven

Op een later moment verder verven

Kwasten de volgende dagen goed houden? Dan hoeft u ze niet grondig schoon te maken. Pak het uiteinde van de kwasten en rollers in met afdekfolie of doe ze in een luchtdichte plastic zak. Dicht af met tape rondom het handvat en bewaar op een droge plek gedurende maximaal 2 dagen.

Beeld - Terpentinebasis

Terpentinebasis

Schenk een kleine hoeveelheid verdund schoonmaakmiddel in een kleine kan of pot en druk de kwast tegen de zijkanten zodat het schoonmaakproduct tot onderaan de haren komt. Laat ongeveer 2 uur weken, maak droog met een schone doek en bewaar op een droge plek.

Beeld - Klaar met verven

Klaar met verven

Is uw verfklus klaar? Dan is het tijd om uw kwasten en rollers grondig schoon te maken. Schraap eerst zoveel mogelijk verf eraf.

Beeld - Waterbasis

Waterbasis

Verf op waterbasis gebruikt? Week uw kwast of roller gedurende 2 uur in warm water. Droog daarna met een schone doek en bewaar op een droge plek.

kwast of doek waar olie mee is aangebracht

Kwasten waarmee u olie heeft aangebracht kunt u gewoon schoonmaken met terpentine of kwastenreiniger. Doeken kunt u het beste uitgevouwen laten drogen en daarna inleveren bij een depot voor klein chemisch afval. Gooi ze nooit als een prop weg, want daardoor kan broei en eventueel zelfontbranding ontstaan.

afplaktape verwijderen

Schilderstape kunt u het beste direct na het schilderen verwijderen. Als u het laat zitten tot de verflaag droog is, dan kan het scheuren of breken.

Beeld - Afplaktape verwijderen

verf opruimen

Verf is goed houdbaar. Verf op waterbasis tenminste 1 jaar en verf op terpentinebasis tenminste 2 jaar. Bewaar verf vorstvrij, bij voorkeur niet in een ruimte waar het product blootstaat aan te hoge of te lage temperaturen. Een schuur bijvoorbeeld is vaak niet geschikt.

Terpentine bewaren

Gooi terpentine waarmee kwasten zijn schoongemaakt niet weg. Als u het een paar dagen in een jampot laat staan, dan zakken de gekleurde verfresten naar de bodem en blijft er een bijna schone oplossing over die u kunt overschenken en eventueel hergebruiken. Spoel terpentine niet door de afvoer. Breng het naar het verzamelpunt voor klein chemisch afval van de gemeente.

Beeld - verf opruimen

verfresten opruimen en afvoeren

Spoel oplosmiddelen niet door de gootsteen. Doe nadat u de kwasten heeft schoongemaakt een deksel op de kan of pot en laat deze 24 uur staan. Als de verf naar de bodem is gezonken, kunt u het resterende schoonmaakmiddel in de fles doen voor hergebruik. Laat de verf volledig droog voordat u de pot weggooit. Gebruik een kleine kan of pot zodat het gebruik van oplosmiddelen minimaal is.

Bij schilderklussen gebruikt u producten waar chemicaliën in zitten. Overtollig verf kan het milieu schaden als het niet goed wordt afgevoerd. Op het blik ziet u hoeveel verf u nodig heeft voor uw klus. Met restjes kunt u anderen misschien nog een plezier doen. Spoel de verf nooit door de afvoer. Breng restanten naar het verzamelpunt voor klein chemisch afval van de gemeente.

Beeld - verfresten opruimen