klusadvies
Meubels verven header

Meubels schilderen

5 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld


Nieuwe meubels kopen? Dat is niet altijd nodig. Uw meubels verven kan net zo goed een vernieuwend effect hebben op uw interieur. Bovendien bespaart u zo op uw kosten. De meeste meubels zijn van hout, maar ook kunststof meubelen kunt u restylen.

 

Assortiment verf

Bekijk de benodigheden

soorten verf voor houten meubels

Beeld - Dekkende verf of beits

Dekkende verf of beits

Houten meubels kunt u behandelen met ‘gewone’ dekkende verf of een dekkende beits. U brengt dan een egale kleur met de kwast aan. Hierdoor zijn de nerven niet meer zichtbaar. U kun ook kiezen voor een spuitbus. Ook hierbij heeft u keuze uit veel verschillende kleuren.

Beeld - Transparante beits of olie

Transparante beits of olie

Wilt u de nerven blijven zien, kies dan een transparante beits of olie. U heeft de keuze om uw houten meubel blank te laten of te kleuren. Bij een kleurloze afwerklaag behoudt u de warme uitstraling van het hout. Ook de nerven zijn dan nog goed zichtbaar.

Beeld - Kleurbeits of kleurolie

Kleurbeits of kleurolie

Kleurbeits en kleurolie accentueren de houtnerf en zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar. Hoe meer lagen u aanbrengt, hoe dieper de kleur. Bij olie wordt de afwerklaag na droging wat matter. Een tussenweg tussen dekkend en transparant is gebruik maken van krijtverf.

Tip

Met krijtverf kunt u het meubelstuk ‘verouderen’. Door de verf extra te verdunnen of door delen van de opgebrachte verf weer weg te schuren worden de nerven weer zichtbaar.

meubel oververven

Beeld - Kan beits over verf?

Kan beits over verf?

Met een dekkende beits is dit geen probleem. Goed reinigen en schuren is wel belangrijk. Grondverf is niet nodig. Met 2 lagen dekkende beits is de klus geklaard. Wilt u transparante beits gebruiken? Dan moet u eerst alle verflagen verwijderen. Zeker met knoppen en ornamenten gaat dit het gemakkelijkst met verfafbijtmiddel. Let op! Dit is een bijzonder agressief middel. Gebruik een veiligheidsbril en handschoenen. Laat het middel intrekken en verwijder het met een plamuurmes, verfkrabber en een schilderspons. Spoel na met water. Is het hout kaal? Dan kunt u het schuren (van grof naar fijn). Breng als laatste de transparante beits aan met een platte kwast.

Beeld - kan olie over verf?

Kan olie over verf?

Wilt u een geverfd meubel in de transparante olie zetten? Dan moet u eerst alle verflagen verwijderen. Zeker bij meubels met knoppen en ornamenten gaat dit het makkelijkst met verfafbijtmiddel. Let op! Dit is een bijzonder agressief middel. Gebruik een veiligheidsbril en handschoenen. Laat het middel intrekken en verwijder het met een plamuurmes, verfkrabber en een schilderspons. Spoel na met water. Is het hout kaal? Dan kunt u het schuren (van grof naar fijn). Breng de transparante olie aan met een niet pluizende doek. Laat het 20 minuten intrekken en haal de overtollige olie weg. Herhaal deze handeling totdat u een egale afwerklaag krijgt.

Beeld - Kan krijtverf over verf?

Kan krijtverf over verf?

Als u een egale laag krijtverf over een geverfd meubel wilt aanbrengen dan volstaat goed reinigen en schuren. Wilt u echter een geverfd meubel verouderen en de nerven zichtbaar maken, dan zult u eerst het meubel kaal moeten maken. Zeker bij meubelen met knoppen en ornamenten gaat dit het makkelijkst met verfafbijtmiddel. Let op! Dit is een bijzonder agressief middel. Gebruik een veiligheidsbril en handschoenen. Laat het middel intrekken en verwijder het met een plamuurmes, verfkrabber en een schilderspons. Spoel na met water. Is het hout kaal dan kunt u het schuren (van grof naar fijn). Breng als laatste de verdunde krijtverf aan met een platte kwast.

Beeld - Kan verf over beits?

Kan verf over beits?

Om een reeds gebeitst meubel te verven met een dekkende verf zal licht schuren niet voldoende zijn. Reinigen en schuur het meubel grondig. De toplaag moet verdwijnen wil de verf houden. Breng na het reinigen en schuren een laag grondverf aan. Deze zorgt voor een nog betere hechting. De grondverf kunt u al op kleur laten maken. Daarna volgen nog één of twee lagen aflak.

Beeld - Kan verf over een olie?

Kan verf over een olie?

Om een reeds geolied meubel te verven met een dekkende verf zult u het meubel eerst grondig moeten reinigen en schuren. De toplaag moet verdwijnen wil de verf houden. Na het reinigen en schuren brengt u een laag grondverf aan. Deze zorgt voor een nog betere hechting. De grondverf kan al wel op kleur gemaakt worden. Daarna volgen nog één of twee lagen aflak.

soorten verf voor kunststof meubels

Alleen dekkende lakverf is geschikt voor kunststof meubels. Breng altijd na het reinigen en schuren een kunststof primer aan. Anders zal de verf snel loslaten. Breng na het drogen van de primer de verf aan met een kwast en roller. U kunt ook kiezen voor verf uit een spuitbus. Ook hierin zijn veel kleuren mogelijk. Laat de verf een aantal dagen uitharden voordat u het meubel weer in gebruik neemt.