stappenplannen
Betonnen vloer verven

Betonnen vloer verven

8 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Het verven van een betonnen vloer is niet moeilijk en geeft de vloer op een relatief goedkope manier een aangeklede en moderne uitstraling. Samen met een groot vloerkleed is het effect optimaal.

Garages hebben meestal een vloer van beton. Om deze te op te knappen kun je eveneens kiezen voor betonverf. Je kunt in dat geval het beste kiezen voor een extra sterke twee componenten betonverf. Deze verf is ook bestand tegen benzine en olie en geschikt voor zeer intensief gebruik.

 

Assortiment betonverf GAMMA

Bekijk de benodigheden
tip!

Betonverf kan in de bouwmarkt ook op de gewenste kleur gemaakt worden. Koop liever te ruim in dan te krap. Op de verpakking staat vermeld hoeveel m2 je kunt verven. Materialen in originele verpakking kun je met de aankoopbon binnen 30 dagen retourneren. Verf die speciaal voor jou op kleur is gemaakt, kan echter niet geruild worden.

voorbereiding

Stap 1 - Betonnenvloer schilderen
1

Loszittend beton verwijderen

Verwijder oude loszittende stukjes beton met een plamuurmes en staalborstel. Krab ook de scheuren uit.

Stap 2 - Betonnenvloer verven
2

Vloer vegen

Veeg de leeggemaakte vloer zorgvuldig aan met behulp van een zachte bezem en stoffer en blik. Stofzuig de vloer daarna zodat alle kruimels en stof verdwenen zijn.

Stap 3 - Betonnen vloer verven

Ontvetten

Ontvet de vloer met een sopje van water en ontvetter. Schrob hem met een luiwagen op steel en een niet pluizende dweil. Laat de vloer goed drogen.

Stap 4 - Betonnen vloer verven
4

Gaten repareren

Repareer de gaten en scheuren in de vloer met vloervuller.  

 • Gat of scheur nat maken
 • Aanmaken 3 delen poeder en 1 deel water en doorroeren
 • Met plamuurmes in het gat duwen (let op! slechts 10 minuten verwerkingstijd)  
 • Afstrijken met een nat plamuurmes.
 • Na droging: licht schuren en weer afnemen met een vochtige spons

 

Tip!

Werk altijd met een breed en een smal plamuurmes. Het brede mes gebruik je als spatel waar een voorraad vloervuller op ligt. Het smalle mes gebruik je voor het echte plamuurwerk. Zorg dat het plamuurmes helemaal schoon en vlak is.

 

Werk vanaf het midden van de scheur naar de zijkanten toe. Trek de plamuur uiteindelijk met een soepele beweging over de beschadiging. Zorg ervoor dat de plamuur alleen achterblijft in het gat en niet op de omringende vloer.

Stap 5 - Betonnen vloer verven
5

Scheuren en kieren opvullen

Vul smalle scheuren en kieren langs de randen met betonkit

 • Koker openen door plastic nippel aan bovenzijde met scherp mes tot bij schroefdraad af te snijden. De spuitmond erop draaien en op de gewenste opening schuin afsnijden.  
 • Zorg voor een minimale voegbreedte van 6 mm en maximaal 8 mm. Anders even uitkrabben.
 • Kit gelijkmatig in de scheur spuiten en binnen 10 minuten aandrukken en afstrijken met een nat plamuurmes.
 • Na droging, licht schuren.

Bekijk voor een uitgebreide omschrijving het stappenplan Kitten.

Stap 6 - Betonnen vloer verven
6

Afplakken

Plak de muren of plinten af met afplaktape.

Stap 7 - Betonnen vloer verven
7

Voorstrijk aanbrengen

Zet de gehele vloer in de voorstrijk. Gebruik voor de randen een kleine blokkwast en voor de grote stukken een vachtroller, die je op een telescoopsteel hebt geplaatst. Laat de vloer goed drogen.

vloer verven met betonverf

Stap 8 - Betonnen vloer verven
8

Verf aanbrengen op de randen

Roer de verf zorgvuldig door. Dat gaat het makkelijkst met een verfmixer. Giet de verf over in de rechthoekige emmer met rooster.
Begin bij de randen van de vloer. Gebruik hiervoor de kleine blokkwast. Voor de hoeken gebruik je de ronde kwast. Zorg voor een rand van minimaal 10 cm.

 

Tip

Een betonnen vloer kan ook met garagevloerverf (twee componenten verf) worden geverfd. Breng de helft van de twee componenten bij elkaar in de verfemmer. Roer zeer zorgvuldig, dit gaat het makkelijkst met een verfmixer. Meng niet meteen alle verf. 

Op de verpakking staat hoeveel tijd je hebt voor de verwerking, zodra de componenten zijn samengevoegd, start het uithardingsproces.  

Stap 9 - Betonnen vloer verven
9

Het grote oppervlak verven

De grote delen van de vloer verf je met de vachtroller op steel. Doop de roller in de verf. Rol hem heen en weer over het verfrooster tot de verf gelijkmatig over de roller verdeeld is.

 

Wees zeker niet te zuinig en doop de roller daarom regelmatig in de verf. Teveel uitrollen geeft na droging dekkingsverschillen.

Stap 10 - Betonnen vloer verven
10

In vierkanten verven

In denkbeeldige vierkanten van ca.1m2 schilder je de gehele vloer. Werk ‘nat in nat’ zodat de vierkanten elkaar overlappen.

Verf de vierkanten van links naar rechts. Als laatste ‘verbind’ je meerdere vierkanten door de roller nog een keer helemaal naar links of naar rechts te rollen. Werk nu continu door totdat je minimaal een gehele vloer af hebt. Een tussentijdse pauze levert anders kleurverschil op.

 

Tip

Het duurt ongeveer een week voordat betonverf volledig is uitgehard. Na 24 uur kun je hem al wel voorzichtig belopen en belasten met niet al te zware spullen, maar het is beter om de eerste week nog niet te schuiven met de eettafel of de auto in de garage te parkeren.

Gooi na afloop van de klus restant verf niet in de vuilnisbak, maar lever het óf in als klein chemisch afval bij een KCA-depot in jouw gemeente óf bewaar restanten latex in een afgesloten emmer, op een koele plaats maar vorstvrij. Zo kun je de verf ongeveer 1 jaar bewaren. Ingedroogde kwasten en rollers kun je gewoon kwijt bij het restafval.

Voor deze klus heeft u nodig:

 • Materialen (8)

 • Gereedschappen (19)