stappenplannen

Meubels verven

12 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Oude meubelen geef je een tweede leven door ze in een andere kleur te schilderen. Met de kleuren van Flexa Creations is het eenvoudig kiezen om alle kleuren goed op elkaar af te stemmen door te combineren uit 1 van de 5 thema's. In dit stappenplan wordt een oude stoel omgetoverd tot een dip dye stoel en lijkt deze weer als nieuw.  

 

Bekijk de benodigheden
1

Reinig de meubels goed en ontvet ze met een verfreiniger. Was vervolgens alles na met lauwwarm water en laat het goed drogen.

2

Schuur kaal hout met korrelgrofte P150-180. Als het schilderwerk intact is, kun je schuren met korrelgrofte P220-280. Maak na het schuren de meubels stofvrij.

3

Roer de Flexa Creations Grondverf goed door, giet een kleine hoeveelheid over in een blikje en sluit vervolgens weer de bus. Op deze manier voorkom je onnodig verontreiniging in de verf en dat de verf indikt. Verdun de eerste laag op kaal hout ongeveer 5%. De grondverf dringt zo beter in en zal dus beter gaan hechten. Doop de kwast enkele malen tot ongeveer de helft in de verf en strijk de kwast af, zo raakt de kwast egaal verzadigd met grondverf. Breng de eerste laag Flexa Creations Grondverf aan. Schilder vanuit het midden naar de hoeken toe, zo voorkom je druipers in de hoeken. Strijk de verf goed door voor een egaal resultaat.

 

Tip

Bij grote oppervlakken van je meubel (bijvoorbeeld een kastdeur of tafelblad), kun je het beste eerst de randen schilderen. Behandel daarna het grote vlak met een lakviltroller. Verdeel het grote vlak in enkele denkbeeldige vakken en werk vervolgens van links naar rechts en van boven naar beneden. Verzadig de roller met verf in een rolbakje en zet een baan er in verticale richting op. Zet op deze manier 2 – 3 banen naast elkaar op met ongeveer een rolbreedte tussenruimte. Verdeel vervolgens de verf met de roller zonder deze opnieuw in de verf te dopen in diagonale/horizontale richting tot een egaal dekkend geheel. En rol tot slot het vlak in een richting na.

4

Na het drogen van de Creations grondverf voelt het oppervlak enigszins ruw aan. Schuur de ondergrond met schuurpapier grofte P220 - P280 en maak het stofvrij.

 

Tip

Gebruik in plaats van schuurpapier een kunststof schuurspons. Zo voorkom je kaal geschuurde randen.

5

Roer de bus Flexa Creations Lak goed door, giet een kleine hoeveelheid over in een blikje en sluit vervolgens weer de bus. Doop de kwast enkele malen tot ongeveer de helft in de verf en strijk de kwast af, zo raakt de kwast egaal verzadigd met de lak. Breng nu op dezelfde manier zoals genoemd onder stap 3 de eerste laag lak aan.

 

Tip

Flexa Creations is verkrijgbaar in hoogglans, zijdeglans en mat. Door de verschillende glansgraden af te wisselen kun je spelen met de uitstraling van de verf en zo je meubel een unieke look geven.

6

In het voorbeeld van dit stappenplan laten we zien hoe je een dip dye stoel verft. Dit houdt in dat de onderkant van de stoelpoten een andere kleur hebben dan de rest van de stoel. Meet nu de hoogte op van het vlak wat je een andere kleur wilt geven.

Plak de poten af op de hoogte wat je hebt opgemeten.

8

Ontvet het onderste gedeelte van de stoel met een verfreiniger. Was vervolgens alles na met lauwwarm water en laat het goed drogen.

9
Schuur de laag met een kunststof schuurspons (type fine) of schuurpapier en maak de poten stofvrij.
10
Breng op dezelfde manier zoals genoemd onder stap 3 de tweede laag lak aan.
11

Verwijder de tape voorzichtig van de stoelpoot.

 

Tip

Laat de lak goed drogen en door harden, bij voorkeur 1 a 2 weken. Na die tijd is de lak sterk genoeg om belast te worden.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (3)
  • Gereedschappen (6)Meer informatie over meubels verven :