stappenplannen
Trap verven

Trap verven

7 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Een trap verven is niet moeilijk. Het kost wel veel tijd, al snel een week. Als je de trap wilt blijven gebruiken, moet je de treden om en om verven. En elke verflaag moet goed drogen. De beste keuze is speciale acrylverf. Deze is extra hard en milieuvriendelijker.

 

Assortiment betonverf GAMMA

Bekijk de benodigheden
tip!

Gebruik voor acrylverf alleen de speciaal hiervoor bestemde kwasten en rollers. Dit staat op de verpakking.

Bij een donkere verf kun je beter een grijze grondverf gebruiken. Bij een lichte kleur neem je de witte variant.

Besef dat een geverfde trap in het gebruik meer contactgeluid maakt dan een beklede trap. Dat kan soms hinderlijk zijn voor de buren.

Stap 1 - Trap verven

Als de trap nog bekleed is met tapijt, zal deze waarschijnlijk ook geplakt zijn. In de meeste gevallen zal dit gedaan zijn met waterkit.

  • Maak een sopje van warm water en zeep.
  • Maak de traptreden flink nat en herhaal dit nogmaals na drie á vier uur.
  • De treden zijn nu echt doordrenkt. Laat de het sop nogmaals vier uur intrekken.
  • Trek het tapijt tegelijk met de lijm van de treden.
  • Schraap de lijmresten met een plamuurmes weg.

 

Tip!

Mocht de lijm niet meekomen heb je te maken met een niet-watergedragen lijm. Cola kan dan waarschijnlijk uitkomst bieden. Borstel de cola ruim op de lijmresten. Wacht een paar minuten en schraap de lijm met een plamuurmes weg. Lukt dit niet, zul je een chemisch oplosmiddel moeten gebruiken.

Stap 2 - Trap verven

Ontvet treden, stootborden en zijkanten van de treden.

Stap 3 - Trap schilderen

Verwijder eventueel loszittende verfbladders met een verfkrabber.

Schuur de beschadigde delen op met schuurpapier K80.

Stap 4 - Trap verven

 Schuur de gehele trap grondig op met schuurpapier K120.

Verwijder het stof met een borstel en vochtige doek. 

Stap 5 - Trap verven

Plak de overgang tussen trap en muur af met afplaktape.

 

Tip!

Je kunt afplaktape beter niet langer dan twee dagen laten zitten. Als je langer wacht kan de tape gaan vastkoeken. Vervang deze dus regelmatig of gebruik speciale tape die langer kan blijven zitten.

Stap 6 - Trap verven

Zet nu om en om de traptreden, stootborden en zijkanten in de grondverf. Doordat je niet alle treden tegelijk schildert, kun je de trap blijven gebruiken. Grondverf zorgt niet alleen voor een betere hechtlaag, maar ook oneffenheden en kieren worden dan goed zichtbaar. Gebruik voor de hoeken een kwast en voor de grotere delen een rolletje.

Laat de grondverf goed drogen. Na vijf uur is de grondverf op sokken te belopen. Schuur het op met fijn schuurpapier en neem het nogmaals af met een vochtige doek.

Stap 7 - Trap verven

Plamuur de oneffenheden glad. Doe dit in laagjes van telkens 1 mm, anders gaat de plamuur uitzakken. Dankzij snelplamuur kunt u in een paar uur meerdere lagen aanbrengen.

Schuur na drogen de trap opnieuw.

 

Tip!

Werk met een breed en een smal plamuurmes. Het brede mes gebruik je als spatel waar een voorraad plamuur op ligt. Het smalle mes gebruik je voor het echte plamuurwerk. Zorg dat het plamuurmes

helemaal schoon en vlak is.

 

Zet het plamuurmes recht op de ondergrond. Trek de plamuur het met een soepele beweging over de beschadiging. Zorg ervoor dat de plamuur alleen achterblijft in het gat en niet op het omringende hout. Laat iedere plamuurlaag telkens geheel uitharden.

Stap 8 - Trap verven

Werk na het schuren ook alle kieren en naden weg met acrylaatkit.

Overtollige kit meteen verwijderen met een vochtige doek.

Stap 9 - Trap verven

Herhaal stap 6 t/m 8 voor de overige treden. Laat daarna alles een hele nacht drogen.

Stap 10 - Trap verven

Breng trapverf aan met kwast en verfroller. Schilder de treden en stootborden ‘om en om’. Schilder wel meteen alle zijkanten. Laat de verf 24 uur drogen! Breng evt een tweede laklaag aan voor optimale dekking. De lak wel even opschuren met fijn schuurpapier (korrel 320).

 

Tip!

Maak kwasten en rollers tussentijds niet schoon (ook kwasten met acrylverf niet onder de kraan uitspoelen!). Wikkel ze strak in aluminiumfolie of in een plastic zak. Zo houd je ze goed om ze de volgende dag weer te gebruiken.

Stap 11 - Trap verven

Herhaal stap 10 voor de overige treden.

 

Let op! De pas geverfde treden voorlopig alleen op sokken belopen. De verf moet nog zeker een week uitharden. Daarna kun je ook met schoenen aan de trap op.

 

Tip!

Gooi na afloop van de klus restant verf niet in de vuilnisbak, maar lever het in als klein chemisch afval bij een KCA-depot in jouw gemeente. Dat geldt ook voor acrylverf. Ingedroogde kwasten en rollers kun je gewoon kwijt bij het restafval.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (10)  • Gereedschappen (8)