stappenplannen
Garagevloer renoveren

Garagevloer renoveren

2 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Door intensief gebruik zal de betonvloer van je garage slijten. Vaak zitten er gaten in de toplaag waardoor de kiezels van het beton blootliggen. Met enkele simpele ingrepen maak je er weer een spiegelgladde vloer van die je in elke gewenste kleur kunt schilderen.
 

assortiment vloeren

Bekijk de benodigheden
01

Garage schoonmaken

Haal de garage leeg en veeg de vloer grondig.
02

Restjes verwijderen

Verwijder de laatste restjes stof en gruis langs de muren en in de hoeken, met behulp van de stofzuiger.

03

Vloer reinigen

Maak een sopje van water en ontvettingsmiddel. Schrob de vloer grondig. Zorg dat eventuele olie- en smeervlekken goed gereinigd zijn.

Tip!
De bouwmarkt verkoopt ook milieuvriendelijke ontvettingsmiddelen, zoals St. Marc.

04

Egalisatiemortel uitspreiden

Maak de egalisatiemortel aan in een speciekuip, volgens de mengverhouding die op de verpakking staat. Gebruik een boormachinemixer zodat er een egale massa ontstaat. Giet dit uit over de vloer en verdeel het gelijkmatig, met behulp van een troffel en plakspaan. Laat de vloer minimaal 24 uur drogen.

Tips!
Begin op het verste punt en eindig bij de deur, zodat je jezelf niet insluit.

Kras met een hard voorwerp op de vloer om te controleren of hij voldoende is uitgehard. Kun je de vloer nog makkelijk inkrassen, laat hem dan nog eens 24 uur drogen.

05

Vloer verven

Verf de vloer met betonverf, met behulp van een roller. Laat de verf minstens 24 uur drogen.

Tip!
De garage krijgt een geheel andere aanblik als de vloer een frisse kleur heeft. De bouwmarkt verkoopt betonverf in diverse tinten.

06

Voorzichtig afwachten

Het duurt ongeveer een week voordat betonverf volledig is uitgehard. Voor die tijd kun je hem al wel voorzichtig  belopen en belasten met niet al te zware spullen, maar de auto mag er de eerste week nog niet in.

Werkruimte

 

Of je nu in de schuur, garage of in huis werkt: een goed opgeruimde en overzichtelijke werkplek is onmisbaar voor de veiligheid. Op die manier zul je niet zo snel ergens in trappen, over rondslingerende materialen struikelen of door de bomen het bos niet meer zien, omdat je steeds van alles kwijt bent!

 

Denk ook aan goede verlichting. Niet alleen bijzonder prettig om bij te werken, maar vooral veilig om te zien waar je mee bezig bent. In hobbyruimten is bovendien een goede ventilatie van groot belang. Zeker als je met verf, lijm of andere gevaarlijke stoffen werkt, moet je de ruimte goed ventileren om je gezondheid niet te schaden.

 

Tip!
Klus je af en toe, dan is een eenvoudige en inklapbare werktafel toereikend. Voor regelmatige thuisklussers zijn er uitgebreidere modellen te koop die zelfs helemaal op maat samen te stellen zijn.

 

klus bewust logo

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (5)


  • Gereedschappen (9)