stappenplannen
headerbeeld_F-1042025@1x.jpg

Vloerdelen leggen

5 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Een houten vloer geeft de kamer een ‘warme’ uitstraling en is makkelijk schoon te maken. Houten vloerdelen leggen is betrekkelijk eenvoudig. Bij het afwerken van de vloer heb je de keuze uit in de was zetten of lakken. Breng minstens 3 lagen lak aan. Parketlak op waterbasis werkt makkelijker en sneller. Bovendien is het vrijwel reukloos en veel milieuvriendelijker.

Tip!
Koop liever te ruim in dan te krap. Ongebruikte materialen in originele verpakking kun je met de aankoopbon binnen 30 dagen retourneren. Maak gebruik van de GAMMA vloercalculator voor het berekenen van de hoeveelheid. 

 

massief houten vloerdelen

Bekijk de benodigheden
01

Vloerdelen

Vloerdelen zijn herkenbaar aan hun messing en groef, waarmee ze gemakkelijk in elkaar geschoven kunnen worden. Ze zijn verkrijgbaar in diverse houtsoorten. Vuren en grenen worden het meest gebruikt. Vurenhout is het goedkoopste maar ook het zachtste hout. Grenen is wat harder, krimpt minder en heeft een mooiere tekening.

Je kunt bij je bouwmarkt ook vloerdelen kopen waarvan de kanten iets zijn bijgeschaafd. Dat levert een mooie en strakke afwerking op.

Tip!
Haal de vloerdelen minimaal 2 weken voor het leggen in huis, zodat het hout kan acclimatiseren.

02

Breedte vloerdelen

Vloerdelen zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes, de standaardmaat is 9 of 14cm. Soms worden ze geleverd in pakketten die juist wisselende breedtes bevatten. Dat levert een speels en verrassend effect op.

Tip!
Het legpatroon bepaalt mede hoeveel vloerdelen je nodig hebt. Maak een plattegrond van de kamer en bereken het aantal banen. Een diagonaal legpatroon geeft een meerverbruik van circa 7%.

03

Voor een betonnen vloer

Controleer of de vloer droog genoeg is, zeker als je huis betrekkelijk nieuw is. Je kunt hiervoor een hygrometer huren. De maximale vochtigheid bedraagt 3%). Steek alle oneffenheden in de vloer weg. Vul eventuele deuken op met egaliseercement. Wil je weten hoe, klik dan op vloeren egaliseren.

04

De vloer bedekken

Verwijder de plinten. Bedek de vloer met bouwfolie. Laat dit achter de plinten tegen de muren op lopen. Plak de naden af met aluminiumtape.

05

Voor een houten vloer

Verwijder alle uitstekende spijkers en andere oneffenheden. Zet verende vloerdelen met extra schroeven vast. Breng een toplaag van 12mm spaanplaat aan. Leg de platen in halfsteens verband en zet ze om de 30cm vast met verzonken schroeven. Voor meer informatie, klik op boren. Hou vanaf de muur 1cm ruimte open en tussen de platen een paar millimeter.

Tip!
Lak de achterkant van de vloerdelen voor het
leggen. Dat verkleint de kans op kromtrekken
van de planken (dit heet schotelen).

06

Parket onderlaag

Bedek de vloer met een parket onderlaag. Let op: aluminiumzijde naar boven. Plak de naden af met aluminiumtape. Je kunt ook groene ondervloerplaten leggen. Bedenk wel dat de vloer dan nog hoger komt.

07

Beginlijn uitzetten

Zet met behulp van een metseltouwtje een beginlijn uit. Doe dit op het oog, muren lopen zelden geheel recht. Houd er rekening mee dat tussen de muur en het parket een ruimte van 1 cm open moet blijven voor de afstandhouders.
08

Eerste rij vloerdelen

Leg de eerste rij vloerdelen, met de groef gericht naar de muurzijde. Gebruik per vloerdeel 6 afstandhouders.
09

Kopse kanten lijmen

Lijm de kopse kanten van de vloerdelen aan elkaar.

10

Vloerdelen vastzetten

Zet alle vloerdelen van deze eerste rij vast met kleine spijkertjes. Sla ze door de messing heen, zodat ze straks onzichtbaar zijn (‘blind’ spijkeren).

Tip!
Verwijder gemorste lijm direct met een vochtige doek.
11

Rij tegen elkaar drukken

Druk bij het laatste vloerdeel de hele rij tegen elkaar aan, met behulp van het slagijzer.
12

Beginstuk tweede rij

Gebruik het restant van het laatste vloerdeel van de eerste rij als beginstuk van de tweede rij. Leg de banen in halfsteens verband.
13

Vloerdelen aansluiten

Smeer de groeven en kopse kanten in met lijm. Schuif de vloerdelen in elkaar. Tik ze strak tegen elkaar, met behulp van het slagblokje. Gebruik bij de laatste rij het slagijzer om de vloerdelen strak tegen elkaar aan te duwen.

Tip!
Spijker steeds de 6e rij vloerdelen blind op de vloer vast, door de messing. Zo zet je de vloer
voldoende vast.

14

Afwerken van de vloer

Smeer de groeven en kopse kanten in met lijm. Schuif de vloerdelen in elkaar. Tik ze strak tegen elkaar, met behulp van het slagblokje. Teken leidingen af en zaag het vloerdeel op die plek precies doormidden. Smeer beide delen in met lijm en leg ze om de leidingen heen. Gebruik bij de laatste rij het slagijzer om de vloerdelen strak tegen elkaar aan te duwen.
15

Lastige vormen tekenen

Teken lastige vormen zoals deurposten af met behulp van een profielmal. Voor meer informatie hierover, klik op meten van omtrek, oppervlakte en inhoud. Als je deze tegen het obstakel aanduwt, nemen de verschuifbare naalden de vorm over. Teken deze vorm vervolgens af op het vloerdeel.

16

Plinten zagen

Zaag de plinten op maat in een verstekbak. Wil je weten hoe dit moet, klik dan op zagen. Lijm ze op de vloer of schroef ze op de muur (afhankelijk van het type plint). Onbehandelde vloerdelen kun je 24 uur na het leggen licht opschuren.

Tip!
Bewaar wat van het schuurstof. Als je dit vermengt met wat houtlijm, dan kun je er later
kieren en gaatjes onzichtbaar mee wegwerken.

17

Viltrondjes gebruiken

Een houten vloer is gevoelig voor krassen en deuken. Voorzie de stoelpoten daarom van viltrondjes.

Vloeren leggen

 

Met vloeren leggen bedoelen we het leggen van tapijt, parket, laminaat of een houten vloer. En daarvoor gebruik je nogal eens scherpe gereedschappen. Nuttige dingen, maar niet ongevaarlijk: met een tapijtmes, handzaag, decoupeerzaag of cirkelzaag kun je jezelf flink openhalen. Een veel voorkomende snijwond ontstaat wanneer klussers hun andere hand in de snijlijn van het mes houden bij het leggen van tapijt, of uitschieten met de zaag doordat niet goed wordt opgelet. Vooral als je een ongeschikt mes of zaagje gebruikt of werkt in een rommelige omgeving, schiet de kans op een dergelijke verwonding omhoog.

 

Wat te doen?

 

Snijd het tapijt niet naar je toe
Je mes kan door verschillende oorzaken uitschieten (onregelmatig tapijt, bot mes, afgeleid zijn, etc.). Op het moment dat je met het mes naar je toe snijdt en je schiet uit, staat het mes zo in je hand, arm of been. Snij dus altijd met het mes langs je lichaam en van je af. En, niet onbelangrijk, leg nooit je hand in de snijlijn van het mes.

 

Gebruik het juiste en scherp gereedschap
Kijk of het gereedschap nog in goede staat is. Herstel eventuele gebreken. En vervang een bot mesje of zaagje, want daarmee schiet je eerder uit of is een lelijke houtsnede het gevolg.

 

Gebruik een haak- of veiligheidsmes
De kans dat je je met een haakmes openhaalt, is kleiner dan bij een gewoon recht mes. Nog beter is het om een veiligheidsmes te gebruiken. Dit mes springt naar binnen als de druk wegvalt, waardoor het onmogelijk is je te verwonden. Gebruik je een afbreekmes? Schuif het mes dan maar een klein stukje uit. Anders kan het afbreken, wegspringen en in je gezicht of zelfs in je oog terechtkomen.

 

Draag een veiligheidsbril
Hiermee voorkom je dat een afgebroken stukje mes of materiaal in je oog schiet.

 

Werk bij goed licht
Je houd goed zicht op je werk waardoor de klus sneller zal gaan met een beter resultaat. Daarnaast zul je minder gauw struikelen over spullen die in de buurt liggen. Denk ook aan een extra lamp voor als je klus uitloopt en het donker begint te worden.

 

klus bewust logo

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (17)


  • Gereedschappen (15)