Kleine kamer inrichten

Kleine kamer inrichten

2 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

 

Kleine ruimtes zijn knus en gezellig, maar vaak wat lastiger om in te richten. Te veel spullen maken een kamer al snel rommelig. En uw kamer lijkt daardoor nog kleiner! Met slimme keuzes haalt u het maximale uit uw kleine kamer. Door handig gebruik te maken van meubelen, deuren, kasten en kleurgebruik laat u uw kleine ruimte groter lijken. Op deze pagina leest u hoe.

 

Bekijk de benodigheden
Meubelen met een dubbele functie

Meubelen met een dubbele functie

Dubbele functie

In kleine kamers zijn meubelen met een dubbele functie erg handig. Zo heeft u minder meubels nodig en is uw kleine kamer minder vol. Denk bijvoorbeeld aan een kist met daarop kussentjes. U kunt uw spullen erin opbergen en dankzij de kussens heeft u gelijk een extra bankje. Een ander goed idee is om kapstokhaakjes aan de zijkant van uw kast te bevestigen. Dit geeft extra plek om dingen op te hangen.

meubelen dubbele functie

Grote meubelen

Plaats liever een paar grote meubelstukken in een kleine kamer dan allerlei kleine meubeltjes. Dit ziet er opgeruimder uit en geeft uw ruimte geeft zo een minder volgepropte indruk. Dit effect kunt u vergroten door de hoeken van uw kleine kamer vrij te houden.

Overweeg voor uw kleine kamer ook eens om een wandkast op maat te laten maken tot aan het plafond. Dit heeft een liftend effect op uw kamer, waardoor deze groter lijkt.

Tafeltjes over elkaar schuiven

In een kleine kamer is er vaak geen ruimte voor meerdere bijzettafels. Maar soms heeft u daar wel behoefte aan, bijvoorbeeld als u visite heeft. Door twee tafeltjes over elkaar heen te plaatsen als één tafel, wordt uw ruimte niet te vol. Hebt u visite dan kunt u de tafeltjes eenvoudig uit elkaar schuiven zodat u meerdere bijzettafeltjes heeft.

Tafels over elkaar schuiven

tafeltjes
Tafels over elkaar schuiven

Tafeltjes

Houd uw vloer vrij

Uw ruimte lijkt groter als u de vloer zo veel mogelijk vrijhoudt. Zwevende wandmeubels zijn daarom ideaal in een kleine kamer. Kies om die reden ook een bank met pootjes. Een hoekbank heeft juist een averechts effect in een kleine woonkamer. Ga liever voor een lange bank met daarbij losse stoelen of een poef. In een rechthoekige kamer kunt u de bank het beste tegen de kortste muur zetten. Zo lijkt uw bank groter.

Roomdivider

Heeft u een kleine ruimte met meerdere woonfuncties? Met een roomdivider creëert u meerdere ruimtes in één kamer. Maak bijvoorbeeld een scheiding tussen uw eethoek en zithoek. U kunt ook een boekenkast als roomdivider gebruiken. Zo heeft u gelijk een extra plek om uw spullen op te bergen. Een glazen wand als roomdivider geeft een chique uitstraling aan uw interieur. Door de doorkijk blijft het ruimtelijk effect van uw kamer intact. U kunt er ook voor kiezen om de glazen wand te blinderen met bijvoorbeeld jaloezieën, rolgordijnen of plisségordijnen.

Kleine kamer deuren

Deuren in een kleine kamer

In een kleine ruimte telt elke centimeter. Een deur kan door zijn draaicirkel veel ruimte in beslag nemen. Daarom is het in een klein interieur een goede oplossing om schuifdeuren te gebruiken. En schuifdeuren zijn niet alleen handig, ze zijn ook heel modern. Kies bijvoorbeeld voor een robuuste schuifdeur van trendy steigerhout.

Schuifdeuren komen ook van pas als u weinig ruimte heeft voor een kast. Met schuifdeuren maakt u van een loze ruimte, een nisje of een hoekje eenvoudig een mooi afgewerkte kast. U kunt deze kast precies laten aansluiten op de ruimte.

Een trap met opbergruimte

Onder een trap bevindt zich vaak veel ongebruikte ruimte. Door een kast te maken onder de trap kunt u veel extra spullen kwijt en ziet uw kamer er opgeruimd uit . Wel zo fijn in een kleine kamer waar de ruimte beperkt is. Maak schappen in de trapruimte en vul deze met een hang- en legindeling, lades en opbergboxen.

Kleurgebruik in kleine kamer

Kleurgebruik in een kleine kamer

Kleuren zijn zeer bepalend voor het gevoel en de uitstraling van een ruimte. Maar ook voor het ruimtelijk effect. Lichte en frisse kleuren zorgen dat uw kamer optisch groter lijkt. Donkere kleuren beperken juist het gevoel van ruimte. Dit komt doordat lichte kleuren meer licht reflecteren en verspreiden. Een donkere muur absorbeert licht waardoor de ruimte kleiner lijkt. Donkere tinten geven wel weer een warmer gevoel. Gebruik in een kleine kamer dus lichte kleuren. Zo lijkt de kamer groter!

 

Wat ook meehelpt aan het ruimtelijke effect is om de meubels in dezelfde kleur als de muur te schilderen. Kies in ieder geval zo min mogelijk verschillende kleuren. Als meubels en muren dezelfde tint hebben dan vallen de meubelen als het ware weg tegen de achtergrond. Zo lijken ze minder ruimte in beslag te nemen. Kies voor een licht kleurenpallet met de donkerste tint op de vloer.

Is uw kamer lang en smal? Geef dan één van de smalle muren een donkerdere tint. Dit heft het tunneleffect op. Heeft u een laag plafond? Met een verticale print op de muur lijkt de ruimte hoger. Behang met een hippe print van sloophout leent zich hier uitstekend voor. Bij een laag plafond kunt u het beste de muren, het houtwerk, de deuren en de kasten in dezelfde kleuren schilderen. Maak het plafond een tintje lichter dan de rest en het geheel oogt veel groter. Lees hier meer over optische effecten van kleur in een ruimte.

Raambekleding in een kleine kamer

Slim gekozen raamdecoratie helpt ook om uw kamer optisch ruimer te maken. Hierbij werken lichte kleuren weer het beste. Ook de vorm van uw raamdecoratie heeft effect. Vermijd drukke patronen, deze maken uw kamer juist kleiner. Kies liever een effen kleur of een groter patroon.

Raamdecoratie kleine kamer

Maak uw raam breder
Horizontale jaloezieën maken de ruimte optisch breder. Gaat u voor gordijnen? Zorg dan voor veel stof aan beide zijden van het raam. Ook dit zorgt ervoor dat uw kamer breder lijkt.

Maak uw raam hoger
Met verticale lamellen lijkt uw kamer hoger. Gaat u voor gordijnen? Bevestig ze aan het plafond en tot en laat ze tot aan de vloer lopen. Ook op deze manier legt u nadruk op de hoogte van een kamer.

Stel hier zelf uw gordijn of vouwgordijn samen >>

Maak uw ruim hoger

Optische effecten met patronen
Ook het dessin van uw raamdecoratie kan helpen om uw kamer breder of hoger te laten lijken. Maak gebruik van verticale banen of strepen als u uw kamer hoger wil laten lijken. Is het juist de breedte die wat tegenvalt? Dan is het verstandig om voor horizontale strepen of wisselende banen in de breedte te kiezen. 

woonsinpiratie