stappenplannen
Shingle dak maken

Shingle dak maken

7 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Het gebruik van shingles is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten en wordt in Nederland steeds populairder. Zeker voor tuinhuisjes, balkonoverkappingen en dergelijke.

Een dak bedekken met shingles is niet alleen decoratief, maar ook veel eenvoudiger dan het aanbrengen van dakpannen of een dakbedekking van bitumen.

Tip!
Zet een ladder op een stevige grondplaat (bijvoorbeeld: underlayement). Zo staat hij stabiel en kunnen de poten niet onverwachts in de grond wegzakken.

Bekijk de benodigheden
01

Droog en stofvrij

Shingles moeten aangebracht worden op een egaal houten oppervlak, bijvoorbeeld underlayement. De hellingshoek van het dak moet bij voorkeur 25o of meer zijn. Bedraagt de hoek minder dan 15 o, dan is het gebruik van shingles af te raden. Is de hoek tussen de 15 o en 25 o, dan moet u eerst een onderlaag van plak- en spijkerrol aanleggen. Klik voor meer informatie op dakbedekking repareren.

Maak de ondergrond geheel droog en stofvrij.
Meet de lengte van het ingesneden deel van
de shingle (A) op. Voor meer informatie, klik
op meten van lengte en breedte.

02

Lijnen tekenen

Trek horizontale krijtstrepen op het dakbeschot, beginnend vanaf de nok. De afstand tussen de lijnen is gelijk aan de lengte van de shingle (A).
03

Voetshingles

Begin aan de rand van het dak met een rij shingles die ondersteboven liggen, de zogenaamde 'voetshingles'. Smeer de rugstrook van de shingles in met lijm, evenals de punten van de lamellen. Druk de shingles op het dak en spijker ze vast met 6 asfaltnagels.
04

Volgende rij

Leg de volgende rij shingles, ditmaal met de lamellen naar beneden wijzend. Leg de rugstroken tegen de krijtstreep, zodat de shingles netjes over de voetshingles heen vallen.

Zorg ervoor dat de lamellen steeds een halve lamel verspringen,. Dit heet halfsteens verband. Lijm de rugstroken op het dakbeschot en de punten van de lamellen op de voetshingles vast.
Zet de rugstrook tevens vast met een paar afsfaltnagels.

05

Doorwerken

Breng op dezelfde manier de volgende rij aan, met de rugstrook tegen de volgende krijtstreep. Ook deze shingles moeten de vorige rij netjes overlappen. Werk op dezelfde manier door, zo dicht mogelijk tot aan de nok van het dak.
06

Nokshingles

Maak 'nokshingles' door de shingles van elkaar los te knippen. Verwarm ze even met een verfföhn en vouw ze meteen in de lengte.
07

Vastzetten

Smeer de gevouwen stroken in met lijm. Plak een strook op de nok en zet hem aan de rand met asfaltnagels vast. Breng op dezelfde manier de volgende stroken aan, zodanig dat ze de vorige overlappen.

Let op: de asfaltnagels mogen niet zichtbaar zijn.
08

Afwerken

Werk het geheel aan de randen af met los geknipte shingles. Schroef tot slot een aluminium daktrims op de dakrand. Nadat u het shingle dak hebt aangelegd, kunt u dakgoten aanleggen. Klik hiervoor op dakgoot aanleggen.

Tip!
Gooi restanten shingles en lijm niet in de vuilnisbak, maar lever ze gescheiden in bij het
afvalstation in uw gemeente.

Dakdekken

 

Gaat u zelf dakdekken? Let dan op de volgende zaken:

 

  • Bij dakdekken is een gasbrander onmisbaar. Verwarm de bitumenlaag niet meer dan strikt noodzakelijk: het teerachtige materiaal moet zacht worden, maar mag beslist niet borrelen. 
  • Hou voor alle zekerheid een emmer water bij de hand. 
  • Trek altijd een zware kwaliteit rubberen of latex werkhandschoen aan. Gloeiende teerspetters kunnen ernstige brandwonden veroorzaken.

 

klus bewust logo

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (4)

  • Gereedschappen (6)