stappenplan

Hoe maak ik zelf een afdak voor mijn voordeur?

Een afdak boven je voordeur maken? Dat doe je eenvoudig zelf. Een luifel of afdak maakt je voordeur helemaal af en zorgt er bovendien voor dat je bezoek niet in de regen hoeft te wachten. In dit stappenplan lees je hoe je zelf een houten afdak maakt met dakshingles.

Tip!

Laat het plaatmateriaal dat je voor het afdak wilt gebruiken in de bouwmarkt op maat zagen. Zo weet je zeker dat alle onderdelen haaks zijn.

latten zagen
stap 1

De zijlatten zagen

Zaag beide zijlatten van de afdak overlangs schuin door. Aan de achterkant blijven de latjes 140 mm, aan het andere uiteinde worden deze 69 mm breed.

blokjes zagen
stap 2

Een blokje wegzagen

Haal aan de beide uiteinden van de zijlatten een blokje hout weg van 10 mm bij 33 mm. Zaag de latten hiervoor eerst 1 cm diep in en steek dan het hout weg met behulp van een beitel.

Tip!

Steek niet het hele blokje in een keer weg, maar verwijder het stuk hout in meerdere lagen. Anders kan het hout van de latjes scheuren.

muurlat
stap 3

De muurlat bevestigen

Boor drie gaten door de muurlat. Gebruik hiervoor een houtboor (8 mm). Houd de lat op 20 cm boven de deurpost en zorg dat deze water pas is. Teken vervolgens de gaten op de muur af. Boor deze gaten in de muur met behulp van een steenboor (12 mm). Steek hier keilbouten in en zet met een steeksleutel de muurlat op de muur vast.

muurlat monteren
stap 4

De zijlatten aan de muurlat monteren

Boor de schroefgaten voor en maak deze ruimer met een verzinkboor. Op deze manier vallen de schroeven mooi weg in het hout. Smeer wat houtlijm op het uitgestoken deel van de zijlatten en schroef deze op de muurlat.

afdakje frontlat
stap 5

De frontlat van het afdakje bevestigen

Maak de schroefgaten voor de frontlat ook ruimer met een verzinkboor. Doe wat houtlijm op de kopse kanten van de frontlat en schroef deze tussen de zijlatten.

afdak daksteunen
stap 6

De daksteunen lijmen en schroeven

Lijm en schroef de dwarse daksteunen aan de binnenkant van de zijlatten. Plaats deze steunen op 3 cm vanaf de onderkant.

plafondpaneel buiten
stap 7

Het plafondpaneel monteren

Tijd om ook het plafondpaneel te bevestigen. Lijm en schroef dit paneel vanaf de onderkant tegen de steunen vast.

dakpaneel afdak
stap 8

Het dakpaneel van het afdak bevestigen

Lijm en schroef nu het dakpaneel op aan de bovenkant van de muurlat, zijlatten en frontlat.

shingles dak
stap 9

Het afdak bekleden met shingles

Bekleed het dak met shingles. Shingles is decoratieve dakbedekking voor tuinhuizen of blokhutten, die makkelijker aan te brengen is dan dakpannen.

afdak afwerken
stap 10

De randen afwerken met hoeklatten

Werk de randen van het afdakje af met hoeklatten. Zaag deze in verstek en zet de latjes met korte schroeven op het dak vast, door de shingles heen.

kitten
stap 11

Het afdak kitten

Vul de kier tussen de muurlat en de muur op met acrylaatkit. Acrylaatkit is na ongeveer een halfuur al overschilderbaar. Gebruik acrylaatkit ‘exterieur’: dit is speciaal bedoeld voor buitengebruik.

afdakje afwerken
stap 12

Het afdak plamuren, schuren aflakken

Zet het afdak in de sneldrogende voorstrijk. Plamuur de schroefgaten, schuur het geheel en lak de luifel in de gewenste kleur. Breng minimaal drie lagen aan. Schuur het geheel tussen deze laklagen door steeds licht op.

Tip!

Je kunt de luifel ook beitsen met dekkende of transparante buitenbeits. In dat geval hoef je het hout niet te gronden. De schroefkoppen blijven dan zichtbaar, dus je hoeft ook niet te plamuren. Buitenbeits beschermt het hout goed tegen zelfs de heftigste weersomstandigheden.

Gebruikt bij dit advies

Meubelpanelen
Meubelpanelen

Benodigdheden

Materialen (11)
Gereedschappen (14)

Meer klusadvies

deurbeslag-buitendeur-of-binnendeur-kiezen-Thumbnail
Hoe kies ik het deurbeslag van mijn deur? keuzehulp
dakshingles-leggen-Thumbnail
Hoe plaats ik dakshingles op mijn dak? stappenplan
8796351397918
Hoe kit ik kieren en naden dicht? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in