stappenplan

Hoe sluit ik een afvoer aan op de hoofdafvoer?

Bij sommige verbouwingen moet je een bestaande afvoer verplaatsen of een nieuwe afvoer aanleggen. Soms is het nodig om de afvoer op een andere plek op de hoofdafvoer – die naar het riool leidt – aan te sluiten. Twee pvc-buizen op elkaar aansluiten is niet ingewikkeld. Maar als de hoofdafvoer nog bestaat uit ouderwetse aardewerk buizen ('gresbuizen'), dan komt er wat meer bij kijken. Lees in dit stappenplan hoe je een afvoer aansluit (met een pvc-buis, een Y-stuk of een T-stuk) op een hoofdafvoer met gresbuizen.

Tip!

Is jouw huis nog voorzien van sterk verouderde gietijzeren rioolbuizen? Dan is het beter om een nieuw riool aanleggen. De diameter van deze gietijzeren buizen voldoet namelijk niet aan de eisen, waardoor de leidingen makkelijker verstopt raken. Bovendien kun je er geen nieuwe afvoerbuizen op aansluiten!

Afvoer aansluiten op de hoofdafvoer met een pvc-buis

gresbuis naar pvc
stap 1

Het gat aftekenen voor de nieuwe pvc-buis

Veeg de gresbuis schoon met een borstel. Teken met een stift het gat af voor de nieuwe pvc-buis.

gaten boren
stap 2

Gaatjes boren op de afgetekende lijn

Boor op de afgetekende lijn van het gat een paar kleine gaatjes, zo dicht mogelijk bij elkaar. Gebruik hiervoor een steenboor (5 mm). Let op: probeer niet te veel kracht te zetten, maar laat de boor het werk doen!

buis gat
stap 3

Het uitgeboorde deel lostikken

Tik het uitgeboorde deel voorzichtig los met een hamer. Werk de randen van de opening eventueel bij met een vijl.

gresbuis pvc
stap 4

De pvc-buis in de gresbuis schuiven

Schuif de pvc-buis tot 1 à 2 cm diep in de gresbuis. Dieper dan 2 cm is niet nodig, omdat er anders snel verstopping kan ontstaan. Fixeer de pvc-buis zodat deze niet kan verschuiven.

gres pvc
stap 5

De steunen op de muur schroeven

Maak het snelcement aan. Check hiervoor de verpakking van het snelcement. Bouw met het aangemaakte cement een klein kegeltje op de gresbuis, rondom de pvc-buis. Laat dit een uurtje rusten voordat je de nieuwe afvoer in gebruik neemt.

Afvoer aansluiten op de hoofdafvoer met een Y-stuk

Let op: dit is de beste en makkelijkste methode, maar is alleen mogelijk als de bestaande rioolbuis in de lengterichting enige speling heeft.

y-stuk afvoer
stap 6

Het stuk aftekenen op de buis

Teken het deel van de rioolbuis af dat je er tussenuit moet halen. Controleer of deze maat klopt door het Y-stuk ernaast te houden.

y-stuk afvoer
stap 7

De rioolbuis zagen en schuren

Zaag de rioolbuis op beide afgetekende lijnen zo recht mogelijk door met een ijzerzaag. Schuur de zaagsneden glad. Schuur vervolgens de openingen van het Y-stuk ruw op met schuurpapier. Ontvet de buis en het Y-stuk met water waarin je ammonia hebt opgelost. Breng daarna harde pvc-lijm aan op de geschuurde en ontvette delen van de rioolbuis en het Y-stuk.

afvoer aanleggen
stap 8

De buizen en het Y-stuk in elkaar schuiven

Duw de rioolbuis iets naar achteren. Schuif het Y-stuk over het ene uiteinde van de rioolbuis en duw het andere uiteinde van de buis in het Y-stuk.

Afvoer aansluiten op de hoofdafvoer met een T-stuk

Kun je geen beweging krijgen in de bestaande rioolbuis? Dan kun je een nieuwe aansluiting maken door er een speciaal T-stuk bovenop te lijmen.

afvoerbuis
stap 9

Het gat aftekenen voor de nieuwe afvoerbuis

Teken met een viltstift het gat af op de rioolpijp voor de nieuwe afvoerbuis. Maak de opening liever iets te krap dan te ruim.

boren gaten
stap 10

Kleine gaatjes boren

Boor, net als bij stap 2, kleine gaatjes op de lijn van het zojuist afgetekende gat. Dit keer gebruik je een houtboor (5 mm). Zorg er ook hier weer voor dat je de gaatjes zoveel mogelijk laat aansluiten.

gat schuren
stap 11

Het gat vijlen en schuren

Tik ook hier het uitgeboorde deel los met een hamer en vijl de opening eventueel een beetje bij. Schuur het gat rondom de rioolbuis en ook de binnenkant van de mof (het iets dikkere randje) van het T-stuk glad.

t-stuk pvc
stap 12

Het T-stuk vastlijmen

Ontvet de buis en het T-stuk eerst met water waarin je wat ammonia hebt opgelost. Smeer de onderdelen vervolgens in met harde pvc-lijm. Plaats het T-stuk over het gat. Fixeer het eventueel door wat watervaste tape om de rioolbuis te wikkelen. Schuur het uiteinde van de nieuwe afvoerbuis en lijm deze in het T-stuk vast.

Tip!

Heb je last van een verstopt toilet? Er zit dan meestal een verstopping in de knik van de rioleringsbuis onder het huis. Je kunt zelf proberen om met een ontstopper druk op het wateroppervlak uit te oefenen. Een tweede optie is het inschakelen van een professioneel ontstoppingsbedrijf. Als je de bestektekeningen met de daarop aangegeven ontstoppingsstukken bij de hand houdt, kunnen zij dit probleem snel en eenvoudig verhelpen.

Gebruikt bij dit advies

Rioolbuizen & hulpstukken
Rioolbuizen & hulpstukken

Benodigdheden

Materialen (8)
Gereedschappen (8)

Meer klusadvies

Klusadvies - leidingen - Hoe leg ik een afvoer aan? - thumbnail
Hoe leg ik een afvoer aan? stappenplan
Klusadvies - leidingen - Hoe buig ik een leiding? - thumbnail
Hoe buig ik een leiding? stappenplan
Klusadvies - Badkamer - Hoe sluit ik de afvoer van mijn wastafel aan? - thumbnail
Hoe sluit ik de afvoer van mijn wastafel aan? stappenplan
lekkende-kraan-repareren-Thumbnail
Hoe repareer ik een lekkende kraan? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in