stappenplan

Blokhut bouwen

Een blokhut in je tuin is een ideale opslagplaats voor tuinspullen. Wil je het tuinhuis zelf bouwen maar ben je geen ervaren klusser? Geen probleem! Dankzij een samengesteld bouwpakket hoef je je niet druk te maken over de benodigde onderdelen. En voor de wandplanken gebruik je de stapelbouwmethode. Het bouwen van een blokhut was nog nooit zo simpel!

stap 1

Onderdelen om blokhut te bouwen controleren

Voordat je begint met het bouwen van je blokhut, controleer je alle onderdelen die in het pakket zitten. Doe dit aan de hand van de bijgeleverde bouwtekening. Merk je dat een onderdeel ontbreekt, neem dan direct contact op met de klantenservice van GAMMA.

stap 2

Over de ondergrond

De blokhut kun je in de tuin plaatsen waar je maar wilt, deze hoeft niet direct aan bestrating of andere verharding te grenzen. De ondergrond kan van gestort beton zijn of je kunt hiervoor een strak gelegd terras gebruiken. Het belangrijkste is dat de grond stevig en waterpas is. Dit is belangrijk om eventuele verzakkingen te voorkomen.

stap 3

Fundering en vloer leggen

Leg eerst de funderingsbalken neer voordat je het vloerpaneel plaatst. Hierdoor kan regenwater beter worden afgevoerd, vindt er betere ventilatie onder je blokhut plaats en bescherm je de houten planken van het tuinhuis tegen houtrot.

stap 4

Wandplanken en sponningen voorbehandelen

Behandel de wandplanken en de sponningen met een beits of olie. Met deze beschermende coating geef je het hout een langere levensduur.

stap 5

Stapelen van de eerste drie à vier lagen

De blokhutten van GAMMA maak je gemakkelijk zelf dankzij de stapelbouwmethode. De wandplanken hebben een ingezaagde tand en groef waardoor ze gemakkelijk in elkaar vallen tijdens het stapelen. Steunpilaren heb je bij deze methode niet nodig.

stap 6

Plaatsen deurkozijn

Nadat je 3 of 4 lagen van de wandplanken hebt gestapeld, is het tijd voor het plaatsen van het bijgeleverde deurkozijn. Bevestig deze alvast met schroeven bij de voorgeboorde gaten. Maar let op: de deur zelf plaats je pas zodra de volledige blokhut staat.

stap 7

Werk je nog haaks?

Bij een blokhut in de tuin is het belangrijk dat je haaks werkt. Zo weet je zeker dat de wanden recht komen te staan. Controleer dit door af en toe de diagonalen te meten. Dat is de afstand tussen twee schuin tegenover elkaar gelegen hoeken. Die afstand moet gelijk blijven.

stap 8

Verder stapelen

Nadat je het kozijn hebt geplaatst, stapel je de wandplanken verder tot de gewenste hoogte van je tuinhuis.

stap 9

Het dak opbouwen

Het dak bouw je met de bijgeleverde dakplanken en het dakleer. De planken zet je vast met twee spijkers op ieder bevestigingspunt. Voor de montage van het dakleer vind je in het pakket van je blokhut asfaltnagels.

stap 10

Blokhut bouwen: dakbedekking verduurzamen

Het bouwen van je blokhut is nu bijna voltooid. Je hoeft alleen nog te zorgen voor een definitieve afwerkingslaag op de dakbedekking. Hiermee is het dak bestand tegen regenwater en andere invloeden van buitenaf. Voor het dak van een tuinhuis zijn meerdere afdekkingslagen geschikt, zoals shingles en toplaag bitumen.

Alles over overkappingen

overkapping-maken-thumbnail
Hoe maak ik een overkapping? stappenplan
Draaibare lamellen - Thumbnail
Zelf draaibare lamellen voor buiten monteren stappenplan
Pergola maken - Thumbnail
Zelf een pergola maken stappenplan
afdak-maken-voor-garage-of-carport-thumbnail
Hoe maak ik zelf een afdak? stappenplan
Klusadvies - Tuin - Fietsenhok - thumbnail
Zo maak je jouw eigen fietsenhok inspiratie
tuinhuis-bouwen-thumbnail
Hoe bouw je zelf een tuinhuis? stappenplan
terrasoverkapping-maken-thumbnail
Hoe bouw je zelf een overkapping? stappenplan
Verlichting overkapping - thumbnail
Verlichting onder je overkapping aanleggen stappenplan