stappenplan

Hoe vervang ik een buitendeur?

Buitendeuren zijn er in allerlei modellen en materialen. Ze bepalen het karakter van je huis. Kies dus een deur uit die past bij de stijl van je huis. Als je de buitendeur vervangt, zorg dan meteen voor goede inbraakbeveiliging.

Tip!

Koop liever te ruim in dan te krap. Ongebruikte materialen in originele verpakking kun je met bon binnen 30 dagen retourneren.

Hoe plaats ik een buitendeur?
stap 1

Opmeten van de deur

Meet de deurbreedte en de positie van het slotgat op. Je kunt dit gat eventueel van tevoren door je bouwmarkt, tegen een meerprijs, in de deur laten aanbrengen. Maak houten wiggen voor het stellen van de deur. Tik de bestaande scharnierpennen los met een hamer en een drevel. Til de deur uit de scharnieren en schroef de deze los.

Hoe plaats ik een buitendeur?
stap 2

Deur schaven

Schaaf de nieuwe deur exact op maat. Voor meer informatie hierover, kijk bij schaven.

Hoe plaats ik een buitendeur?
stap 3

Scharnieren aftekenen

Teken de scharnieren af op het kozijn. Let op: voordeur draait naar binnen, achterdeur naar buiten!

Hoe plaats ik een buitendeur?
stap 4

Hout wegkerven

Kerf het hout langs de lijnen in met een hobbymes. Steek het hout weg met een scherpe beitel tot er precies een scharnierhelft in past. Steek niet teveel uit, anders zal de deur later niet goed sluiten. Schroef de scharnierhelften vast.

Hoe plaats ik een buitendeur?
stap 5

Deur plaatsen

Zet de deur in de sponning en stel hem met behulp van houten wiggen. Teken de plaats van de scharnieren op de deur en de plek van het slotgat op het kozijn af. Maak er de inkepingen voor de scharnieren in en schroef de scharnierhelften op de deur vast. Stel de deur opnieuw met behulp van houten wiggen, zodat de scharnierhelften in elkaar vallen. Schuif de scharnierpennen er in.

Hoe plaats ik een buitendeur?
stap 6

Oplegslot

Schroef het slot op de deur en teken de plek voor de sluitplaat op de deurpost af. Boor het slotgat uit met een speedboor en steek het hout rondom weg, zodat de sluitplaat netjes verzonken is. Wil je weten hoe, klik dan op boren. Controleer of het gat groot genoeg is en schroef dan de sluitplaat op de deurpost.

Hoe plaats ik een buitendeur?
stap 7

Insteekslot

Teken de dikte van het slot af op de voorkant van de deur. Boor dit voorzichtig uit met een speedboor, 0.5cm dieper dan het slot werkelijk is. Werk de randen van het gat bij met een beitel. Schuif het slot in de deur en teken de randen op de deur af. Steek het hout weg met een beitel zodat het slot netjes verzonken is. Teken de plek voor de sluitplaat op het kozijn af. Boor het slotgat uit (speedboor) en steek het omliggende
hout weg zodat de sluitplaat netjes verzonken is.

Tip!

Klem voor het uitboren van de holte voor het slot in de deur aan weerszijden twee plankjes op de deur. Zo verklein je de kans op scheuren.

Hoe plaats ik een buitendeur?
stap 8

Gaten boren voor deurklink

Teken de gaten voor de deurklink en sleutelgat op de deur af en boor deze in.

Tip!

Plaats eventueel een anti inbraak strip. Klik hiervoor op anti-inbraakstrips aanbrengen. Schilder de deur in de gewenste kleur. Zie ook: schilderen exterieur. Maak de deur compleet met een brievenbus en bijpassende deurbel en handvat.

Benodigdheden

Materialen (8)
  • Buitendeur
  • Sluitplaat
  • Schroeven
  • Lak
  • Grondverf
  • Gelagerde scharnieren (anti inbraak)
  • Deurslot (opleg of insteek; anti inbraak)
  • Terpentine
Dit stappenplan komt voor in