keuzehulp

Welke dakkoffer kies ik voor mijn auto?

Met een dakkoffer voeg je eenvoudig meer laadruimte toe aan je auto. Ideaal voor op vakantie. Als je een dakkoffer gebruikt dan moet dat uiteraard niet ten koste gaan van je veiligheid en rijcomfort. Dit doe je door een passende dakkoffer en de juiste dakdragers uit te kiezen. Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van een dakkoffer? Hoe gebruik je je dakkoffer op een verantwoorde manier? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over dakkoffers.

Veiligheid van je dakkoffer

Veiligheid staat altijd voorop. Kies daarom een dakkoffer die aan alle veiligheidseisen voldoet. Je herkent veilige dakkoffers aan het TÜV-keurmerk. Een dakkoffer met dit keurmerk is onderworpen aan uitgebreide veiligheidstesten. Wil je nog meer zekerheid? Kijk dan of er nog andere aanvullende testen zijn uitgevoerd zoals city crashtesten, stabiliteitstesten, triltesten, watertesten en windtunneltesten. Je kunt ook controleren of de dakkoffer ISO 11154-gecertificeerd is. Dan voldoen je koffer aan de strengste kwaliteit- en veiligheidseisen die in de toekomst zullen gelden.

Materiaal van je dakkoffer

Dakkoffers zijn op het eerste gezicht eenvoudige producten: twee stukken kunststof samengevoegd met scharnieren en knikveren. Voor de kwaliteit en veiligheid is het echter van wezenlijk belang welke materialen zijn gebruikt. De dikte van het kunststof is hierbij essentieel. Hoe dunner het materiaal, des te minder veilig is de dakkoffer! Wil je dat je dakkoffer ook over 10 jaar dezelfde kleur heeft? Dan is het belangrijk dat het kunststof uv-bestendig is. Wij raden de volgende soorten kunststof aan: ABS/ASA of ABS/PMMA. Dakkoffers met het TÜV-keurmerk of de ISO 11154-norm hebben altijd de juiste dikte en zijn altijd uv-bestendig.

Rijden met een dakkoffer

Autorijden met een dakkoffer is nauwelijks anders dan gewoon autorijden. Houdt wel rekening met een toename van je brandstofverbruik (10 tot 15%). Als je dakkoffer een aerodynamische vormgeving heeft dan is het extra verbruik minder. Let er ook op dat de hoogte van je auto met een dakkoffer toeneemt. Vooral bij het binnenrijden van parkeergarages is dit een aandachtspunt.

Dakkoffer openen en sluiten

Kies voor een dakkoffer met dynamisch werkende knik- of gasveren. Deze veren zorgen dat je dakkoffer verder open kan waardoor je jouw spullen gemakkelijker in- en uitlaadt. Er zijn verschillende mogelijkheden om een dakkoffer te openen: aan de achterkant, rechts, links of met een dubbelzijdige opening (links en rechts). Een dakkoffer met dubbelzijdige opening biedt het meeste gebruiksgemak.

Afsluiten van je dakkoffer

Een goed slot op je dakkoffer is belangrijk. Het geeft een geruststellend gevoel als je spullen zo veilig mogelijk zijn opgeborgen. Een 2- of 3-puntssluiting is de beste keuze. Dan gaat je dakkoffer op meerdere plekken op slot en is daardoor extra goed afgesloten. Met een centrale vergrendeling maak je alle sloten van je dakkoffer met een simpele beweging open of zet je ze op slot.

Bevestigingssysteem en verstevigingsprofielen

Om je dakkoffer op je auto te plaatsen heb je een bevestigingssysteem nodig. Een eenvoudig en snel te monteren bevestigingssysteem bespaart je ergernis en tijd. Daarnaast moet het natuurlijk ook veilig zijn. Je moet de zekerheid hebben dat je dakkoffer blijft zitten als je een keer hard moet remmen of uitwijken. De meest gebruikersvriendelijke, gemakkelijke en veilige systemen zijn verstelbare montagesystemen die in enkele snelle en eenvoudige handelingen te monteren zijn. Let er wel op dat je dakdragers geschikt zijn voor het bevestigingssysteem. De breedte van de dakdrager is hierbij van belang.

Volume (inhoud) en maximum gewicht van belading

Het volume van een dakkoffer wordt aangegeven in liters. Laat je echter niet alleen leiden door de liters. Kijk ook goed naar de afmetingen. Controleer van tevoren wat de maximale dakbelasting van je auto is. Dit is het maximale gewicht dat je autodak kan dragen. Het gewicht van je dakkoffer en dakdragers is hierbij inbegrepen. Een maximale belading van 75 kilogram is ideaal. Je vindt de maximale dakbelasting van je auto in het onderhoudsboekje.

Dakdragers

Om je dakkoffer op je auto te bevestigen heb je dakdragers nodig. Lees meer over dakdragers.

Deze keuzehulp komt voor in