keuzehulp

Tips voor het duurzaam verwarmen

Ongeveer 66% van de energierekening zijn kosten voor het verwarmen van de woning. Daarnaast is gemiddeld 15% goed voor het verwarmen van water, zoals voor een douchebeurt of om schoon te maken. Ongeveer 80% van je energierekening bestaat uit gaskosten, dat wordt gebruikt om warmte op te wekken. Hier valt dus veel winst te behalen! Energiezuinig verwarmen zorgt voor lagere energiekosten en minder CO2-uitstoot.

Isoleren

Je behaalt de hoogste gasbesparing als je huis goed geïsoleerd is. Warmte kan dan niet naar buiten ontsnappen, waardoor je minder hard hoeft te stoken. Een goed geïsoleerde woning heeft ook een hogere woningwaarde. Wat in jouw woning het best geïsoleerd kan worden hangt af van verschillende factoren, zoals het bouwjaar en het woningtype. Ga voor grote oplossingen zoals dakisolatie en combineer dit met kleine maatregelen zoals tochtwering. Wij geven inzicht in kosten en besparingen en helpen je met het kiezen van de juiste aanpak.

Lees meer over isolatie

Zuiniger stoken

Met een zuinige cv-ketel bespaar je op jaarbasis zo'n €150 tot €200 op je stookkosten. Een HR-ketel benut namelijk ook de warmte van het verstookte gas. Daardoor gebruikt een HR-ketel 25% minder gas dan oude cv-ketels. HR-ketels zijn er in drie klassen: HR 100, HR 104 en HR 107. In Nederland worden bijna alleen ketels van klasse HR 107 geïnstalleerd. Dat betekent dat het rendement maximaal is.

Slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat reguleer je de temperatuur in huis, waardoor energie besparen makkelijker wordt. Zo schakelt de verwarming 's avonds automatisch uit en bedien je de temperatuur zelfs op afstand. Is je slimme thermostaat verbonden met de meterkast? Dan monitor je meteen je energieverbruik. Een slimme thermostaat kost €200,- per stuk, waarmee je per jaar €25 - €50 aan gaskosten bespaart.

Bekijk het assortiment

Thermostatische radiatorknop

Met een thermostatische radiatorknop verwarm je veel efficiënter. Een gewone radiatorknop staat aan of uit, waardoor het vaak te warm of te koud is. Stel thermostatische radiatorkranen in op de gewenste temperatuur en ze schakelen automatisch uit als deze temperatuur is bereikt. Een thermostatische radiatorkraan kost €18,-. Vervang je 6 radiatorkranen (gemiddeld huishouden)? Dan bespaar je 2% op verwarmingskosten, wat neerkomt op €15,- per jaar.

Bekijk het assortiment

Radiatorventilator

Met een radiatorventilator wordt warme lucht door de ruimte geventileerd waardoor deze sneller warm wordt. Hierdoor hoeft de radiator minder hard en minder lang te verwarmen om de kamer op temperatuur te krijgen. Alhoewel je de radiatorventilator aansluit op een stopcontact, verbruikt deze weinig stroom. Een radiatorventilator kost rond de €50,- en bespaart tot 30% energie!

Bekijk het assortiment

Thermostatische mengkraan

Met een normale kraan duurt het vaak even voor je de juiste temperatuur hebt ingesteld. Voorkom water- en energieverspilling met een handige thermostatische bad- of douchemengkraan. Bij deze kraan stel je met één knop de juiste temperatuur in, waardoor je minder water en energie verbruikt. Een thermostatische mengkraan kost €50 - €200. Hiermee bespaar je jaarlijks 1000 liter water en €6,- aan energiekosten.

Bekijk het assortiment
Deze keuzehulp komt voor in