keuzehulp

Tips voor het energiezuinig verwarmen

Ongeveer 66% van de energierekening van een huishouden omvat kosten voor het verwarmen van de woning. Daarnaast is gemiddeld 15% goed voor het verwarmen van water, zoals voor een douchebeurt of om schoonmaken. Over de gehele energierekening gezien bestaat 80% uit kosten voor gas, wat gebruikt wordt om warmte op te wekken. Hier valt dus veel winst te behalen! Dit zal zorgen voor lagere energiekosten en minder CO2-uitstoot.

Isoleren

De hoogste gasbesparing kan worden behaald als je huis goed geïsoleerd is. Geproduceerde warmte kan dan niet naar buiten kan ontsnappen, waardoor je minder hard hoeft te stoken. Een goed geïsoleerde woning heeft ook een hogere woningwaarde en stoot minder CO2 uit.
Isoleren kan soms best een complex onderwerp zijn. Er zijn namelijk veel verschillende soorten huizen en diverse manieren om te isoleren. Wat er in jouw woning het beste aangepakt kan worden hangt af van verschillende factoren, zoals het bouwjaar en jouw persoonlijke wensen. Zowel grote oplossingen zoals dak-, vloer- en gevelisolatie als kleine maatregelen zoals tochtwering en radiatorfolie. Wij gaan je helpen met het kiezen van de juiste aanpak, geven inzicht in kosten en besparingen en gaan samen de klus klaren!

Lees meer over isolatie

Zuiniger stoken

Met een nieuwe, zuinige cv-ketel kun je op jaarbasis al gauw €150 tot €200 besparen op je stookkosten. Een zogenaamde HR-ketel benut namelijk ook de warmte van het verstookte gas. Daardoor gebruikt een HR-ketel 25% minder gas dan oudere cv-ketels. Tel uit je winst. HR-ketels zijn er in drie klassen: HR 100, HR 104 en HR 107. Ketels die in Nederland worden geïnstalleerd zijn bijna allemaal HR 107. Dat betekent dat het rendement maximaal is.

Slimme thermostaat

De temperatuur in huis slim en gemakkelijk reguleren doe je met een slimme thermostaat! Dit apparaatje zorgt ervoor dat de woning zuiniger verwarmd word door dit af te stemmen op het gedrag van een huishouden. Je hoeft niet meer denken aan het uitschakelen van de verwarming als je weg of naar bed gaat, want dit doet de slimme thermostaat voor je. Bewoners kunnen de temperatuur op afstand bedienen per ruimte en instellingen doen die aansluiten op hun wensen, zoals dag- en weekritmes. Indien de slimme thermostaat is verbonden met de meterkast, kan je hiermee ook nog het energieverbruik monitoren. Een slimme thermostaat draagt voornamelijk bij aan het gebruiksgemak bij energiebesparing. Als je zelf al bewust omgaat met verwarmen zal de slimme thermostaat dus weinig toevoegen.
Een slimme thermostaat koop je voor gemiddeld €200,- per stuk. Dit levert ongeveer een gasbesparing op van €25 - €50 per jaar t.o.v. een simpele thermostaat.

Bekijk het assortiment

Thermostatische radiatorknop

Energie besparen met verwarmen kan ook door je gewone radiatorkranen te vervangen door thermostatische radiatorkranen. Thermostatische radiatorkranen kunnen ingesteld worden op de gewenste temperatuur en ze schakelen automatisch uit als de ingestelde temperatuur is bereikt. Een gewone radiatorknop staat aan of uit, met het onprettige gevolg dat het vaak te warm of te koud is. Thermostatische radiatorknoppen zorgen dus voor meer comfort, omdat het niet te warm in huis wordt, en daarnaast resulteert dit in lagere energiekosten, omdat de cv-installatie veel efficiënter verwarmt. Ook interessant zijn de slimme radiatorknoppen die je kan gebruiken i.c.m. de slimme thermostaat.
Voor een thermostatische radiatorkraan betaal je ongeveer €18,-. Indien je 6 radiatorkranen (gemiddeld huishouden) vervangt door thermostaatkranen wordt jaarlijks gemiddeld 2% op verwarmingskosten bespaard, wat neer komt op €15,- per jaar.

Bekijk het assortiment

Radiatorventilator

Met een radiatorventilator wordt warme lucht door de ruimte geventileerd waardoor deze sneller warm wordt. Hierdoor hoeft de radiator minder hard en minder lang te verwarmen om de kamer op temperatuur te brengen. Alhoewel je de radiatorventilator aansluit op een stopcontact, verbruikt deze weinig stroom. Een radiatorventilator kost rond de €50,- en bespaart tot 30% energie!

Bekijk het assortiment

Thermostatische mengkraan

Met een normale douchemengkraan moet je vaak geduld hebben met het instellen van de juiste temperatuur. Dit leidt al snel tot water- en energieverspilling. Dit kan je grotendeels voorkomen met een thermostatische bad- of douchemengkraan. Bij deze kraan is het zo ingeregeld dat je dit met 1 knop kan instellen. Veel makkelijker en efficiënter dus! Aangezien bij het verwarmen van water ook gas benodigd is, zorgt een thermostatische kraan dus voor minder water- en energieverspilling.
Een thermostatische mengkraan kost €50 - €200. In vergelijking met een gewone mengkraan kan jaarlijks 1000 liter water en €6,- aan energiekosten bespaard.

Bekijk het assortiment
Deze keuzehulp komt voor in