inspiratie

Kleine isolatie oplossingen

Is het huis al goed geïsoleerd en wil je de puntjes op de ‘i’ zetten? Of wil je klein beginnen met verduurzamen? Dan kan je aan de slag gaan met kleine isolatieoplossingen. Deze zijn gemakkelijk zelf te doen, kosten relatief weinig en je bespaart meteen op energiekosten. Daarnaast zijn deze oplossingen ideaal als je een huurhuis hebt en toch wil gaan besparen op energiekosten. 

Naden en kieren dichten

Wanneer tocht door naden en kieren het huis binnenkomt, kost dit energie en is het binnen minder comfortabel. De naden en kieren van bewegende delen van deuren en ramen kunnen worden gedicht met tochtband (flexibel en zelfklevend) en tochtstrips (harde profielen, met of zonder borstel). Om bij vaste delen in huis, zoals een muur of dak, de naden te dichten kan gebruik worden gemaakt van kit, compressieband of schuim. Je kan het meest besparen als je alle naden en kieren dicht (ong. 100 meter per woning). De kosten variëren tussen €10 - €250, waarmee €5 - €60 per jaar aan energiekosten kan worden bespaard. 

Netjes kitten

Radiatorfolie

Wanneer een radiator tegen een slecht of niet geïsoleerde buitenmuur staat is het zinvol radiatorfolie aan te brengen. Via de buitenmuur ontsnapt dan namelijk veel warmte. Door radiatorfolie op de muur of op de achterkant van de radiator te plaatsen blijft de opgewekte warmte beter binnen en wordt dus veel energie bespaard. Per m2 radiatorfolie tegen buitenmuren levert dit een besparing op van €8,- (10 m3 gasbesparing) bij een ongeïsoleerde muur en €2,40 (3 m3 gasbesparing) bij matig geïsoleerde spouwmuur. Bij een gemiddeld oppervlak van 4m2 radiatoren tegen buitenmuren zijn de eenmalige kosten €15 - €20 en bespaar je hiermee op jaarbasis €10 - €30.  

Bekijk het stappenplan

Radiatorventilator

Met een radiatorventilator wordt warme lucht door de ruimte geventileerd waardoor deze sneller warm wordt. Hierdoor hoeft de radiator minder hard en minder lang te verwarmen om de kamer op temperatuur te brengen. De radiatorventilator kan d.m.v. magneetjes aan de onderkant van de radiator worden bevestigd. Alhoewel je de radiatorventilator aansluit op een stopcontact, verbruikt deze weinig stroom. Het aantal radiatorventilatoren is afhankelijk van de breedte van de radiator. Een radiatorventilator kost rond de €50,- en bespaart tot 30% energie!  

Bekijk het stappenplan

Buisisolatie

Om ervoor te zorgen dat opgewekte warmte niet verloren gaat is het een goed idee leidingen te isoleren. Buisisolatie plaats je gemakkelijk door het isolatiemateriaal in buisvorm om de leidingen te schuiven. Je isoleert alleen leidingen in onverwarmde ruimtes, omdat de CV-buizen in verwarmde ruimtes de ruimte gewoon mee verwarmen. Daarnaast is het isolatiemateriaal ook niet erg mooi voor het zicht. Buisisolatie met 20 millimeter dik kunststofschuim kost gemiddeld €1,- per meter en bespaart €2,40 per meter per jaar (3 m3 gasbesparing). 

Bekijk het stappenplan

Tochtwering met deursluiters

Door tocht te weren houdt je warmte beter in de ruimte en bespaar je energie. Dit kan bijvoorbeeld met deursluiters, die er voor zorgen dat deuren vanzelf en rustig dicht gaan. Je kan kiezen voor een deurveer, die je op of naast het scharnier van de deur plaatst. Een deurveer kost gemiddeld €5,-. Een deurdranger wordt bovenaan de deur bevestigd en varieert tussen €20 - €100 per stuk. Wanneer alle tussendeuren in huis worden gesloten en alleen gebruikte ruimtes worden verwarmd kan wel €250,- per jaar worden bespaard (300 m3 gasbesparing). 

Deurveer monteren

Raamfolie

Met kozijnfolie, ook wel raamfolie genoemd, kan je de isolatiewaarde van enkelglas en gewoon dubbelglas verhogen. Slim, want via het raam kan veel warmte verloren gaan. Het aanbrengen van kozijnfolie is snel, goedkoop en niet moeilijk, dus zeker de moeite waard als je energie wil besparen met een laag budget! De prijs van kozijnfolie is gemiddeld €2,50 per m2. Dit levert bij enkel glas per jaar een besparing op van €11,- per m2 (13,4 m3 gasbesparing) en bij gewoon dubbel glas €3,- per m2 (3,9 m3 gasbesparing).

Bekijk het stappenplan