stappenplan

Hoe kort ik mijn gordijnen in?

GAMMA verkoopt diverse kant-en-klare plooigordijnen. Hebben uw gordijnen of gordijnrails niet de juiste lengte? Bekijk deze klusvideo en volg alle stappen om eenvoudig uw rails en gordijnen op maat te maken.

Gordijnrail op maat maken
stap 1

Gordijnrail op maat maken

Teken de juiste maat af op de gordijnrail. Zaag de rail op maat met een ijzerzaag.

Gordijnen opmeten
stap 2

De gordijnen opmeten om in te korten

Nu is het tijd om de gordijnen zelf op maat te maken. Maar hoe meet je gordijnen op? Volg de simpele meetinstructie om gordijnen op te meten. Je kunt gordijnen inmeten door de afstand vanaf de rails tot aan de vloer of vensterbank op te meten en hier 2 cm van af te trekken. Dit is de juiste lengte voor jouw gordijnen.

Houd er rekening mee dat je de gordijnen aan de onderkant moet inkorten, niet aan de bovenkant. Aan de bovenkant zijn de gordijnen met verstelbare haakjes afgewerkt. De zoom aan de onderkant van de gordijnen kun je makkelijker inkorten.

Gordijnzoom bepalen
stap 3

Zoom bepalen en vastzetten

Bereken de zoom en vouw het plooigordijn met kleefband onderaan op deze lengte naar binnen. Zet de zoom eventueel vast met spelden. Zo voorkom je dat deze verschuift tijdens het strijken.

Hoe kort ik mijn gordijnen in?
stap 4

Zoom strijken

Strijk de zoom. Hierdoor komt de kleefband vast te zitten en blijft de zoom op zijn plek. Strijk eventueel ook de rest van het gordijn voor een nog netter resultaat.

Gordijnstof berekenen

Het berekenen van de juiste hoeveelheid gordijnstof is belangrijk om ervoor te zorgen dat je gordijnen perfect passen en er mooi uitzien in je interieur. Bij de eerste stap ga je de gordijnen opmeten. Meet de breedte en hoogte van het raam of de ruimte waarvoor je gordijnen wilt maken.

Kies dan welk type plooi je wilt. Voor een enkele plooi heb je het minste stof nodig en is daarom goedkoper. Een dubbele plooi staat wat voller en hierbij zie je de plooien erg goed.

Houd rekening met de onderstaande factoren om de hoeveelheid stof voor de gordijnen te berekenen:

- Enkele plooi: neem 2 keer de raambreedte aan stof.
- Dubbele plooi: neem 3 keer de raambreedte aan stof.

Gordijnen laten inkorten?

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het inkorten van je gordijnen? Of heb je zelf geen tijd? Laat je klus dan gemakkelijk uitvoeren door een vakman van de GAMMA Klusservice.

Gordijnen inkorten

Meer klusadvies

gordijnrails-ophangen-thumbnail
Hoe hang ik gordijnrails op? stappenplan
gordijnen-ophangen-thumbnail
Hoe hang ik mijn gordijnen op? stappenplan
gordijnen-onderhouden-thumbnail
Hoe onderhoud ik mijn gordijnen, lamellen of jaloezieën? keuzehulp
Dit stappenplan komt voor in