keuzehulp

Hoe onderhoud ik mijn gordijnen, lamellen of jaloezieën?

Gordijnen en andere soorten raamdecoratie vragen weinig onderhoud. Je hoeft je raamdecoratie alleen maar schoon te houden. Wat is de beste manier om dit te doen? GAMMA geeft je handige tips voor het reinigen van je raamdecoratie. Per type raambekleding vertellen we je hoe je deze het beste kan schoonmaken.

Gordijnen wassen

Er zijn meerdere manieren om je gordijnen te onderhouden. Je kunt gordijnen wassen, chemisch reinigen en strijken. Wanneer is wat gewenst en hoe pakt je dit aan? Dit zijn je opties als het om het onderhouden en schoonmaken van je gordijnen gaat.

Chemisch reinigen

Bij de meeste gordijnen, inbetweens en vitrages heeft chemische reiniging door een stomerij de voorkeur. Andere gordijnen zijn juist niet geschikt om chemisch te reinigen. Hoe weet je of dat het geval is? De textielbehandelingssymbolen van je gordijn vertellen je hoe het gordijn schoongemaakt moet worden. Bij onze maatwerkgordijnen vind je deze symbolen op de orderbon. Aan onze kant-en-klaar gordijnen zit een label met wasinstructies. Over het algemeen behouden je gordijnen bij chemische reiniging goed hun oorspronkelijke kleur, wordt de greep van de stof zo min mogelijk aangetast en blijft krimp tot een minimum beperkt.

Zelf wassen

Mogen je gordijnen, inbetweens of vitrages volgens de behandelingssymbolen gewassen worden? Dan gelden de volgende tips en regels.
• Verwijder voor het wassen eventuele haken.
• Wassen met de hand? Doe een ruime hoeveelheid zeepsop in een teil of in je ligbad om je gordijnen in te wassen. Laat de gordijnen er niet in liggen na het wassen.
• Wassen met wasmachine? Plaats je gordijnen in de wastrommel. Zorg dat deze niet te niet te vol zit. Laat de trommel bij voorkeur voor een derde leeg. Zo voorkom je slijtage door wrijving van de stof.
• Houdt de maximumtempratuur van de wasinstructie aan.
• Boen of wring niet.
• Hang je gordijnen nat op.
• Gebruik een bont- of fijnwasmiddel. Dit voorkomt verkleuring tijdens het wassen. Het wasmiddel mag geen optisch wit bleekmiddel bevatten.
• Het krimpen van je gordijnen is acceptabel tot maximaal 3%.

Verloursgordijnen
Veloursgordijnen mogen niet gewassen worden. Nevelen is wel toegestaan, bijvoorbeeld als ze gekreukeld zijn of als de velourspolen geplet zijn. Hang je veloursgordijnen hierna breed uit.

Vitrages
Vitrages kunnen goed gewassen worden, omdat ze voor 100% uit polyester bestaan. De stof krimpt daardoor niet of nauwelijks. Stop bij wassen in de machine de vitrages in een waszak of sloop. Dit voorkomt schuurplekken en andere beschadigingen. Soms is met de hand wassen in ruim water van max. 30°C noodzakelijk. Dit wordt aangegeven via de textielbehandelingssymbolen in de wasinstructie.

Gordijnen strijken

Gordijnstoffen bevatten vaak een kreukherstellende finish. Hierdoor verdwijnen de meeste kreukels een aantal weken na het wassen vanzelf. Wees terughoudend met het strijken van je gordijnen. Strijken kan leiden tot vervorming en een toename van de kreukgevoeligheid. Strijk niet direct op gordijnen met rubberachtige opdrukken. Strijk gordijnen met deze prints indirect, bijvoorbeeld met een theedoek tussen de strijkbout en de gordijnstof .

Vouwgordijnen wassen

Voor de vouwgordijnen geldt hetzelfde reinigingsadvies als voor gordijnen. Haal van tevoren wel de eventuele baleinen uit je vouwgordijn. Maak de touwtjes altijd los via de onderkant, niet via de bovenkant bij de rail.

Horizontale jaloezieën schoonmaken

Horizontale jaloezieën reinigen is niet moeilijk. Je reinigt de raamdecoratie eenvoudig met een licht vochtige doek of een speciale jaloezieborstel. Het is niet mogelijk om je horizontale jaloezieën te wassen of chemisch te reinigen.

Lamellen schoonmaken

Het onderhouden van lamellen is heel eenvoudig. Schoonmaken van je lamellen doe je met een licht vochtige doek of een speciale lamelborstel. Je kunt je verticale jaloezieën niet wassen of chemisch reinigen.

Rolgordijnen schoonmaken

Maak je rolgordijn schoon met een licht vochtige doek. Je kunt je rolgordijnen niet wassen of chemisch reinigen.

Plisségordijnen schoonmaken

Je maakt je plisségordijn schoon met een licht vochtige doek. Je kunt ze niet wassen of chemisch reinigen.

Roljaloezieën schoonmaken

Roljaloezieën reinig je met een licht vochtige doek. Je kunt je roljaloezie niet wassen of chemisch reinigen.

Meer klusadvies

gordijnen-inkorten-thumbnail
Hoe kort ik mijn gordijnen in? stappenplan
gordijnrails-ophangen-thumbnail
Hoe hang ik gordijnrails op? stappenplan
gordijnen-ophangen-thumbnail
Hoe hang ik mijn gordijnen op? stappenplan
lamellen-inkorten-thumbnail
Hoe kort ik mijn lamellen in? stappenplan
Deze keuzehulp komt voor in