stappenplan

Hoe hang ik mijn gordijnen op?

Deze beschrijving gaat uit van het ophangen van een plooigordijn dat met gordijnhaken aan een rail hangt (stap 1 t/m 12).

Bij de bouwmarkt zijn kant-en-klare gordijnen verkrijgbaar, in diverse kleuren en dessins. Deze gordijnen zijn reeds voorzien van een plooiband voor de gordijnhaken. Kies als breedte: 1x de raillengte. Stap 13 t/m 23 laten zien hoe je kant-en-Klaar gordijnen monteert (inkortinstructie).

Tip!

Een mooier resultaat bereik je door het gordijn voor het ophangen te strijken. Boven, aan de achterzijde van het gordijn vind je een label met het was- en strijkvoorschrift. De gordijnhaken moeten, indien aanwezig, voor het wassen eruit gehaald worden. Als je het gordijn volgens deze instructies behandelt, heb je lang plezier van jouw kant-en-klaar gordijn.

Koop liever te ruim dan te krap. Ongebruikte materialen in originele verpakking kun je met de aankoopbon binnen 30 dagen retourneren.

Hoe hang ik mijn gordijnen op?
stap 1

Lengte rail bepalen

Bepaal de lengte van de rail. Deze hangt af van de positie van het gordijn: binnen het kozijn of voor het kozijn. Tel in het laatste geval 2 x 15 cm bij de kozijnbreedte op. Als je een lange rail wilt maken (bijvoorbeeld over de hele breedte van de kamer), kun je de losse railelementen verlengen met koppelstukken.

Hoe hang ik mijn gordijnen op?
stap 2

Gordijn voor kozijn

Komt het gordijn voor het kozijn te hangen, dan is het fraaier als het er een stukje vanaf hangt. Aan weerszijden kun je de rail eventueel met een haakse bocht naar de muur leiden.

stap 3

Hoeveelheid gordijnstof bepalen

Bepaal hoeveel gordijnstof je nodig hebt. De breedte hangt af van de lengte van de rail en van het type plooi:

 • enkelvoudige plooi: 1.5 tot 2x de raillengte
 • dubbele plooi: 2.5x de raillengte

Hoe ruimer de stof, hoe mooier de plooi valt.

Tip!

Een plooigordijn maken is een hele klus. Je kunt het tegen vaak geringe meerprijs laten maken bij de zaak waar je de gordijnstof koopt.

stap 4

Lengte gordijnstof

Ook de lengte van het gordijn is afhankelijk van je wensen:

 • hangt de rail aan het plafond, of zit deze op de muur?
 • eindigt het gordijn op de vensterbank, of moet het tot aan de vloer doorlopen?
Tip!

Het is fraai als de gordijnen tot aan de grond lopen. Maar als ze over een radiator of een convectorput vallen, is de warmteopbrengst daarvan ’s winters uiteraard beduidend lager.

Hoe hang ik mijn gordijnen op?
stap 5

Gordijnrail aan een muur of raamkozijn

Gebruik bij ophangen aan kozijn of muur een afstandsteun met klem of wandsteun.

Hoe hang ik mijn gordijnen op?
stap 6

Plaats muurrail tekenen

Teken met een dunne potloodlijn de plaats van de muurrail aan. Controleer of deze lijn waterpas loopt.

Hoe hang ik mijn gordijnen op?
stap 7

Bij bevestiging op de muur

Boor om de 50 cm een gat in de muur (steenboor, 6 mm). Voorzie de gaten van pluggen.

Tip!

Bij oude huizen is vaak kalkrijke en brokkelige specie gebruikt. Daarin schiet de boor gemakkelijk weg, wat een te ruim gat oplevert. Vul zo’n mislukt boorgat op met sneldrogende muurvuller (diep in het gat duwen). Deze wordt binnen enkele minuten keihard en vormt dan een stevige basis voor een nieuw boorgat.

Hoe hang ik mijn gordijnen op?
stap 8

Steunen bevestigen

Schroef de steunen op de muur (of het kozijn). Schuif de rail in de steunen. Schuif een eindstop en het benodigd aantal runners op het onderdeel van de rail. Sluit de runners op met weer een eindstop.

Hoe hang ik mijn gordijnen op?
stap 9

Gordijnrail aan het plafond

Het ophangen van een gordijnrail aan het plafond is makkelijker als je eerst een basislat aan het plafond bevestigt. Schroef deze op een paar plaatsen aan de plafondbalken vast. Op deze basislat komen de schroeven waarmee je de U-railsteunen kunt ophangen (om de 50 cm). Steunen eerst aan de rail en vervolgens vastschroeven.

Tip!

Schilder de basislat van tevoren in dezelfde kleur als het plafond.

Hoe hang ik mijn gordijnen op?
stap 10

Rail aan plafond

Als je de rail direct aan het plafond wilt bevestigen, moet je tuimelpluggen gebruiken om de steunen te kunnen bevestigen op plaatsen waar geen plafondbalk zit. Boor gaten in het plafond (diameter als die van het tuimeldeel van de plug). Steek de plug diep in het gat, zodat het verende tuimeldeel in de holle ruimte achter het plafond uitklapt. Je bevestigt later de steunen aan de uitstekende schroefdelen, met behulp van de
bijgeleverde moeren.

Hoe hang ik mijn gordijnen op?
stap 11

Plafondsteunen en eindstop

Schuif het benodigd aantal plafondsteunen over het bovendeel van de rail. Schuif een eindstop en het benodigd aantal runners in het onderdeel van de rail. Sluit de runners op met wederom een eindstop. Schroef de rail met de steunen tegen het plafond.

Hoe hang ik mijn gordijnen op?
stap 12

Gordijn uit 2 delen

Als het gordijn uit 2 delen bestaat, is het mooier als deze elkaar een stukje overlappen. Hiervoor kun je een overschuifrunner gebruiken.

Tip!

Je kunt geopende gordijnen bijeen binden met een embrasse: een band die je om het gordijn heen slaat en vast haakt aan een embrassehaak op de muur. Dergelijke embrasses kun je zelf maken (bijvoorbeeld van een restje gordijnstof). Diverse typen embrassehaken zijn in de bouwmarkt verkrijgbaar.

Hoe hang ik mijn gordijnen op?
stap 13

KANT-EN-KLAAR GORDIJNEN: Model met plooiband

Het gordijn wordt bevestigd aan een rail met runners. Het aantal runners dat je nodig hebt, is gelijk aan het aantal gordijnhaken dat je gebruikt minus één. Per gordijnbaan heb je één eindstop nodig. De gordijnhaken vind je in de verpakking.

Tip!

De bouwmarkt verkoopt kant-en-klare gordijnen voor bevestiging aan een roede. Je hebt de keuze uit diverse uitvoeringen roedes en eindknoppen. Van moderne roestvrijstalen tot nostalgische smeedijzeren of houten modellen. Er zijn routes in verschillende diameters en in lengtes tot 360 cm.

Hoe hang ik mijn gordijnen op?
stap 14

Model met lussen en ringen

Deze gordijnen worden aan een gordijnroede bevestigd.

Tip!

Er zijn er ook zogenaamde ‘railroedes’: dit zijn rails met glijders voor plooigordijnen, met het uiterlijk van een gordijnroede.

Bij lichtgewicht gordijnen (bijvoorbeeld gemaakt van kaasdoek) kun je ook een staalkabel gebruiken als gordijnroede. Voor een beschrijving: zie Spankabels van staaldraad ophangen.

Klusadvies - ramen - Hoe hang ik mijn gordijnen op?
stap 15

Hoogte bepalen (voor alle modellen)

Hang het gordijn aan de rail of roede. Bepaal de juiste lengte. Zorg er hierbij voor dat het gordijn minstens 2 cm, boven de vloerbedekking of vensterbank komt te hangen. Geef de lengte aan op het gordijn d.m.v. spelden.

Hoe hang ik mijn gordijnen op?
stap 16

Zoom aanbrengen (voor alle modellen)

Vouw de stof op de gewenste hoogte om met het kleefband (strijkvlieseline), dat onderaan het gordijn zit, naar binnen. De zoom moet overal even breed zijn. Strijk vervolgens over de gehele zoom (eventueel m.b.v. een natte doek). Door de zoom met spelden vast te zetten voorkom je dat de zoom gaat schuiven tijdens het strijken.

Tip

Als je meer dan 30 cm moet inkorten vanaf de onderzijde, is het aan te bevelen de stof eerst op de gewenste lengte (hoogte + 10 cm zoom) te knippen. Daarna kan de zoom worden gestreken (kleefband los knippen). Je kunt de zoom natuurlijk ook met de naaimachine aanbrengen.

Hoe hang ik mijn gordijnen op?
stap 17

Breedte bepalen (model met plooiband)

Meet de lengte van de rail, of meet de breedte waar het gordijn moet worden geplaatst.
Indien je twee gordijnen ophangt, verdeel je deze breedte over de twee gordijnen.

Hoe hang ik mijn gordijnen op?
stap 18

Plooiwijze 1 (model met plooiband)

Leg aan één zijde een knoop in de koordjes aan de andere zijde aan tot je de gewenste gordijnbreedte hebt bereikt. Leg een knoop in deze koordjes.

Hoe hang ik mijn gordijnen op?
stap 19

Haken bevestigen

Steek ieder steeltje van de haak door een naast elkaar liggend lusje. Draai de haak om.

Hoe hang ik mijn gordijnen op?
stap 20

Plooiwijze 2 (model met plooiband)

n deze tabel staat het aantal plooien en de afstand tussen deze plooien weergegeven. Gordijnbreedte aantal plooien:

 • 100 - 8
 • 90 - 10
 • 80 - 10
 • 70 - 10
 • 60 – 11

Plooibreedte / afstand tussen de plooien:

 • 6 lusjes – 12 lusjes
 • 6 lusjes – 9 lusjes
 • 7 lusjes – 8 lusjes
 • 8 lusjes – 7 lusjes
 • 8 lusjes – 6 lusjes
stap 21

Dikke stof

Indien je een dikke stof hebt, kan het zijn dat je één plooi minder nodig hebt. Voorbeeld: gordijn breedte 80 cm.

Hoe hang ik mijn gordijnen op?
stap 22

Haken bevestigen

Steek de steeltjes van de haak door het eerste en het laatste lusje van het gedeelte van het band dat geplooid moet worden. Draai de haak om.

Hoe hang ik mijn gordijnen op?
stap 23

Ophangen (model plooiband)

Hang het gordijn aan de haken in de runners. (Geringe kleurafwijkingen voorbehouden.)

Ladders en trappen

Kies altijd een droge, windstille dag uit. Gebruik de juiste trap of ladder voor je klus. Zorg dat die bij buitenwerk ongeveer een meter boven het werkniveau uitsteekt. Zet de ladder goed neer. Dit betekent dat de ladder op een stabiele ondergrond moet staan, zodat hij niet zomaar kan omvallen. Zorg dat de trap of ladder niet op een tafel of kratten of iets anders wordt geplaatst.

Plaats de ladder met de brede kant beneden en altijd onder een hoek van 75 graden ten opzichte van de ondergrond, waardoor hij niet makkelijk weg kan glijden. Dit laatste is simpel na te gaan: als je met je voeten tegen de ondereinden van de ladder staat en je armen recht vooruitsteekt, moet je de laddersporten gemakkelijk kunnen vastpakken. Bij moderne ladders is het zo, dat de sporten D-vormig zijn. Als de ladder goed staat, zijn de sporten horizontaal. Denk ook aan het tijdig verplaatsen van de ladder of trap. Wanneer je meer dan een armlengte opzij reikt, is de kans groot dat je valt, of de ladder wegschuift.

Hijs de materialen met een touw naar boven, zodat je zelf bij het beklimmen de ladder met beide handen kunt vasthouden. Een ladder is bedoeld om op een werkplek te komen en niet om er uren op te staan werken. Als dat wel nodig is, gebruik dan een steiger of een hoogwerker.

Benodigdheden

Materialen (16)
 • Bij bevestiging op de muur of plafond: Uprofiel rail
 • Basislat, 4.8 cm dik, 9.4 cm breed (optioneel)
 • Embrassehaken (optioneel)
 • Embrasses (optioneel)
 • Kant-en-klaar gordijn
 • Schroeven, bolkop, 5 cm lang
 • Pluggen
 • Gordijnhaken
 • Eindstops (met of zonder kap)
 • Runners
 • Dubbele muursteunen (alleen voor montage van een Sbocht)
 • Muursteunen of plafondsteunen (voor bevestiging van de rail)
 • Bij hoeken: haakse bochten
 • Bij overlappende gordijnen: Overschuifrunners
 • Bij grote breedtes: koppelstukken
 • Gordijnrail
Gereedschappen (9)
Dit stappenplan komt voor in