stappenplan

Hoe hang ik mijn gordijnen op?

Zelf je gordijnen ophangen? Dat kun je op drie manieren doen: binnenin je kozijn (‘in de dag’), op je kozijn (‘op de dag’) of aan het plafond. In dit stappenplan lees je hoe je je gordijnen ophangt aan het plafond. Wist je dat je bij GAMMA gordijnen op maat kunt laten maken? Er zijn ook kant-en-klare gordijnen verkrijgbaar in standaardmaten.

Tip!

Je bereikt een mooier en strakker resultaat door het gordijn voor het ophangen te strijken. Check hiervoor eerst het label met het was- en strijkvoorschrift. Verwijder van tevoren eventuele gordijnhaken.

Tip!

Koop liever te veel gordijnstof dan te weinig. Ongebruikte materialen in de originele verpakking kun je met de aankoopbon binnen 30 dagen retourneren.

stap 1

De lengte bepalen van de gordijnrail

Bepaal eerst de lengte van de gordijnrail. Ga voor 20 cm overlap per uiteinde van het raam, zodat je gordijn straks mooi langs het raam valt en je geen gordijn tekortkomt. Check op de verpakking wat de geplooide breedte is van jouw gordijn.

stap 2

De gordijnrail inkorten

Zaag de gordijnrail met een ijzerzaag op maat.

stap 3

Plaats de runners in de rail

Schuif het aantal benodigde runners in de rail. Ga uit van minimaal tien runners per meter rail. Draai aan beide uiteinden eindstoppen op de rail. Plaats om de 50 centimeter klemmen op de gordijnrail: met deze klemmen bevestig je je gordijnen.

stap 4

De gordijnrail bevestigen aan het plafond

Controleer eerst met een leidingzoeker of er geen leidingen lopen op de plekken waar je wilt boren. Om de gordijnrail te bevestigen, boor gaten met steeds 50 cm ruimte ertussen. Plaats een plug in de gaten en schroef de rail vervolgens met schroeven aan het plafond vast.

stap 5

De gordijnstof inkorten

Tijd om de gordijnen in te korten! Meet vanaf de bovenkant van de rail tot aan de vloer of vensterbank en trek hier 1 tot 2 cm van af. Zo voorkom je dat de gordijnen straks over de vloer of vensterbank slepen. Houd een zoom aan van 10 cm. Vouw de stof op deze lengte naar binnen en zet dit vast met spelden, zodat de stof tijdens het strijken niet kan verschuiven. Verwarm de ingenaaide strook strijkvlieseline (kleefband) met een strijkijzer.

stap 6

De gordijnhaken in de runners steken

Steek de gordijnhaken in de plooiband. Houd hierbij steeds dezelfde afstand aan tussen elke haak. Steek vervolgens de gordijnhaken door de ogen van de runners. Hang het eerste haakje in de eindstop en werk van het ene naar het andere uiteinde.

Tip!

Wil je de gordijnen wassen? Check hiervoor het waslabel. Verwijder altijd voor het wassen de gordijnhaken. Gebruik een fijn wasmiddel en centrifugeer op een laag toerental. Gordijnen kunnen niet in de droger.

Gebruikt bij dit advies

Gordijnen
Gordijnen

Gordijnen laten ophangen?

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het ophangen van je gordijnen? Of heb je zelf geen tijd? Laat je klus dan gemakkelijk uitvoeren door een vakman van de GAMMA Klusservice.

Gordijnen laten ophangen

Meer klusadvies

gordijnen-inkorten-thumbnail
Hoe kort ik mijn gordijnen in? stappenplan
gordijnen-onderhouden-thumbnail
Hoe onderhoud ik mijn gordijnen, lamellen of jaloezieën? keuzehulp
gordijnrails-ophangen-thumbnail
Hoe hang ik gordijnrails op? stappenplan
rolgordijn-ophangen-op-de-dag-thumbnail
Hoe hang ik een rolgordijn op? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in