stappenplan

Hoe hang ik gordijnrails op?

Bij GAMMA zijn kant-en-klare plooiband gordijnen verkrijgbaar in diverse kleuren en dessins. Deze gordijnen zijn al voorzien van een plooiband voor de gordijnhaken. Het gordijn wordt bevestigd aan een rail met runners. Het aantal runners dat je nodig hebt, is gelijk aan het aantal gordijnhaken dat je gebruikt minus één. Per gordijnbaan heb je één eindstop nodig en de gordijnhaken vind je in de verpakking.

Lengte gordijnrail bepalen
stap 1

Lengte rail bepalen

Bepaal de lengte van de rail. Deze hangt af van de positie van het gordijn: binnen het kozijn of voor het kozijn. Tel in het laatste geval 2x15 cm bij de kozijnbreedte op. Komt het gordijn voor het kozijn te hangen, dan is het fraaier als het er een stukje vanaf hangt.

Tip!

Als je een lange rail wilt maken (bijvoorbeeld over de hele breedte van de kamer), kun je de losse railelementen verlengen met koppelstukken.

Hoeveelheid gordijnstof bepalen
stap 2

Hoeveelheid bepalen

Bepaal de hoeveelheid gordijnstof die je nodig hebt. Neem voor de breedte voor een enkelvoudige plooi 1.5 tot 2x de raillengte en voor een dubbele plooi 2.5x de raillengte. Hoe ruimer de stof, hoe mooier de plooi valt. De lengte is afhankelijk van de hoogte van het plafond of de muur, indien je het aan de muur bevestigt. Is het nodig om je gordijnen in te korten? Volg dan ons stappenplan 'gordijnen inkorten'.

Muurrail plaatsen
stap 3

Muurrail

Teken met een dun potlood de plaats van de muurrail aan. Controleer of deze recht is met een waterpas. Boor om de 50 cm een gat in de muur (steenboor, 6 mm) en voorzie de gaten van pluggen.

Steunen gordijnrail schroeven
stap 4

Steunen schroeven

Schroef de steunen op de muur of het kozijn. Schuif de rail in de steunen. Schuif een eindstop en het benodigde aantal runners op het onderdeel van de rail. Sluit de runners op met weer een eindstop.

Tip!

Bij GAMMA vind je ook handige gordijnrails met bochten van 90° en 135°. Handig wanneer je een ronde erker in bijvoorbeeld jouw woonkamer wilt voorzien van gordijnen.

Plugkeuze gordijnrails
stap 5

Plugkeuze

Houd bij de keuze van de plug rekening met het soort plafond, bijvoorbeeld of je wel of geen plafondbalk hebt. Boor gaten in het plafond en steek de plug in het gat.

Tip!

Gebruik bij een gipsplafond speciale hollewandpluggen.

Plafondsteunen schuiven
stap 6

Plafondsteunen schuiven

Schuif het benodigd aantal plafondsteunen over het bovendeel van de rail. Schuif een eindstop en het benodigd aantal runners in het onderdeel van de rail. Sluit de runners op met de eindstop. Schroef de rail met de steunen tegen het plafond.

Ook hulp nodig met de gordijnen ophangen? Volg ons handige stappenplan!

Gordijnrails laten ophangen?

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het ophangen van je gordijnrails? Of heb je zelf geen tijd? Laat je klus dan gemakkelijk uitvoeren door een vakman van de GAMMA Klusservice.

Gordijnrails laten ophangen

Meer klusadvies

gordijnen-ophangen-thumbnail
Hoe hang ik mijn gordijnen op? stappenplan
gordijnen-inkorten-thumbnail
Hoe kort ik mijn gordijnen in? stappenplan
gordijnen-onderhouden-thumbnail
Hoe onderhoud ik mijn gordijnen, lamellen of jaloezieën? keuzehulp
Dit stappenplan komt voor in