stappenplan

Hoe egaliseer ik een vloer?

Voor je begint

Ga je een vloer betegelen of wil je parket, laminaat of tapijt leggen? Dan moet je de vloer eerst egaliseren. Door de zelfnivellerende (vanzelf gelijktrekkende) werking van egalisatiemortel krijg je altijd een gladde en rechte vloer. Bepaal van tevoren wat voor soort materiaal je nodig hebt. Wil je de vloer onbedekt laten? Gebruik dan egalisatie-zichtvloer mortel (voor het maken van vloeren met laagdiktes van 4 tot 30 mm). Voor een betonnen of steenachtige ondergrond neem je normale egalisatiemortel (voor het creƫren van vloeren met laagdiktes van 1 tot 30 mm). Voor een houten ondervloer komt vezelversterkte egalisatiemortel (voor het maken van vloeren met laagdiktes van 5 tot 50 mm) van pas.

Klusadvies - vloeren - Hoe egaliseer ik een vloer? - Step 1
stap 1

Betonvloeren droog en stofvrij maken

Vul diepere scheuren en gaten met snelcement. Smeer de vloer in met vloerprimer om de zuiging te verminderen. Gebruik hiervoor een blokkwast of een zachte bezem.

Gebruik van snelcement

Snelcement hardt in enkele minuten uit. Maak het daarom steeds in kleine hoeveelheden aan. Omdat het vrij agressief materiaal is, kun je het beste stevige rubberen werkhandschoenen gebruiken.

Hoe egaliseer ik een vloer?
stap 2

Houten vloer stabiel maken

Heb je te maken met een houten vloer? Dan begin je met het verwijderen van alle uitstekende spijkers en andere oneffenheden. Zet bewegende vloerdelen met extra schroeven vast. Breng vervolgens een toplaag aan van spaanplaat (12 mm). Leg de platen in halfsteensverband en zet deze elke 30 cm vast met verzonken schroeven. Halfsteensverband is een metselterm: hiermee wordt bedoeld dat je elke steen, of in dit geval elke plaat, laat verspringen en niet recht naast elkaar legt. Vul eventuele kieren en spleten op met snelcement. Strijk de platen voor met vloerprimer.

Hoe egaliseer ik een vloer?
stap 3

Egalisatiemortel aanmaken

Maak de egalisatiemortel aan in de speciekuip. Doe dit precies volgens het recept op de verpakking. Giet eerst het water in de kuip en daarna de mortel. Blijft de specie dun? Geen zorgen! Dit hoort zo. Roer het mengsel goed door met de mixer om klontjes te voorkomen.

Hoe egaliseer ik een vloer?
stap 4

Egalisatiemiddel uitgieten

Giet het egalisatiemiddel uit over de vloer. Werk in banen, zodat je overal bij kunt. Het vloeibare cement zal vanzelf gelijkmatig uitvloeien.

Hoe egaliseer ik een vloer?
stap 5

Uitvloei bevorderen

Wil je het uitvloeien van het cement een handje helpen? Dat kan met behulp van een breed spackmes. Een spackmes is een breed plamuurmes van rvs, dat geen roestvormende metaaldelen achterlaat na het afwerken van de vloer. Zorg dat alle hoekjes van de vloer opgevuld zijn. Je kunt meerdere lagen egalisatiecement over elkaar aanbrengen. Let op: dit kan alleen wanneer je de eerdere laag goed laat drogen (24 uur). Maak het gereedschap na afloop direct schoon met water en schoonmaakmiddel. Zo simpel kan het egaliseren van je vloer zijn!

Dit stappenplan komt voor in