stappenplan

Hoe egaliseer ik een vloer?

Een vloer egaliseren doe je voordat je een vloer betegelt of parket, laminaat of tapijt legt. Je kunt er ook voor kiezen de geëgaliseerde vloer af te werken met een coating, zodat je de ‘betonlook’ als eindafwerking behoudt. Door de zelfnivellerende werking van de egalisatiemortel krijg je altijd een gladde en vlakke vloer. Het egaliseren begint bij het kiezen van het juiste materiaal en gereedschap en een goede voorbereiding.

stap 1

Bepalen wat voor egalisatiemateriaal je nodig hebt

Bepaal van tevoren wat voor soort en hoeveel materiaal je nodig hebt. Ga voor Weber Egalisatie (voor het creëren van vloeren met laagdiktes van 1 tot 30 mm) als je te maken hebt met een betonnen of steenachtige ondergrond. Kies voor Weber Vezelversterkte egalisatie (voor het maken van vloeren met laagdiktes van 5 tot 50 mm) bij een houten ondervloer of bij een renovatie, waarbij er sprake is van meerdere verschillende (problematische) ondergronden. Wil je de vloer onafgewerkt laten? Gebruik dan Weber Egalisatie zichtvloer (voor het maken van vloeren met laagdiktes van 4 tot 30 mm). Als betonlook eindafwerking kun je uitgaan van 6 mm laagdikte. Je moet de vloer dan wel altijd nabehandelen met een transparant beschermend coatingsysteem, zoals weberfloor top om de vloer optimaal te beschermen.

Betonnen ondergrond voorbereiden

egaliseren betonvloer
stap 2

Een betonvloer voorbehandelen met vloerprimer

Vul diepe scheuren en gaten met Weber Vloerreparatie. Smeer de vloer in met vloerprimer om de zuiging te verminderen en de hechting te verbeteren. Het laatste stof wordt gebonden en de egalisatie zal uiteindelijk bij de verwerking beter vloeien. Gebruik hiervoor een zachte bezem of handveger. Het primeren is een essentieel onderdeel om een goede en vlakke vloer te maken.

Let op!

Weber Vloerreparatie hardt in enkele minuten uit. Maak het daarom steeds in kleine hoeveelheden aan. Tijdens de verwerking altijd werkhandschoenen gebruiken.

Houten vloer voorbereiden

houten vloer egaliseren
stap 3

Een houten vloer bedekken met spaanplaten of underlayment

Begin met het verwijderen van alle uitstekende spijkers en andere oneffenheden. Zet bewegende vloerdelen met extra schroeven vast. Breng vervolgens een toplaag aan van spaanplaat of underlayment (12 mm). Leg de platen in halfsteensverband. Laat iedere plaat dus verspringen. Zet de platen elke 30 cm vast met verzonken schroeven. Kit naden en kieren van tevoren af, om lekkage van de egalisatie te voorkomen. Behandel de houtenplaten voor met vloerprimer conform de specificaties van de fabrikant. Als de vloerdelen draagkrachtig, stabiel en waterdicht zijn, kun je hier meteen overheen egaliseren.

Vloer egaliseren

egalisatiemortel
stap 4

De egalisatiemortel aanmaken

Maak de egalisatiemortel aan in een hoge specie/mengkuip. (Een hoge vloerenkuip werkt beter dan een speciekuip). Doe dit precies volgens de specificaties op de verpakking. Doe eerst de afgemeten hoeveelheid water in de kuip en voeg daarna de droge mortel toe. Meng minimaal 2 minuten met een elektrische menger tot een homogeen, klontvrij mengsel ontstaat.

Let op!

Blijft de specie dun? Geen zorgen! Dit hoort zo.
Voeg nooit meer water toen dan is aangegeven op de verpakking!

egalisatiecement
stap 5

De egalisatie uitgieten over de vloer

Giet de egalisatie uit over de vloer. Werk hierbij in banen, zodat je overal bij kunt. Begin in de verst verwijderde hoek en werk naar de uitgang toe. De egalisatie zal langzaam uitvloeien over de ondergrond. Zorg ervoor dat je de egalisatie gelijkmatig verdeeld. Werk snel en breng de egalisatiemortel zoveel mogelijk in één arbeidsgang aan om eventuele aanzetten van verschillende mengsels te voorkomen.

Verdeel de taken

Werk met meerdere mensen en verdeel de taken, zodat de vloer in één keer gemaakt kan worden.

ondervloer egaliseren
stap 6

De egalisatiemortel verder afwerken

Help het uitvloeien een handje met behulp van een lijmkam, een vlakke/getande vloerspaan of gebruik de Weber vloerspaan. Door de kartelrand aan de lijmkam hark je de egalisatiemortel eenvoudig uit. Zorg dat alle hoekjes van de vloer opgevuld zijn. Wil je meerdere lagen egalisatie aanbrengen? Laat de eerste laag dan eerst goed drogen (24 uur). Is de geëgaliseerde vloer direct de eindafwerking? Behandel de vloer dan na met een transparant beschermend coatingsysteem, zoals weberfloor top om de vloer optimaal te beschermen. Maak het gereedschap na afloop direct schoon met water en schoonmaakmiddel.

Meer klusadvies

Klusadvies - vloeren - Welk soort vloer kies ik voor mijn huis? - Thumbnail
Soort vloer kiezen keuzehulp
zandcement dekvloer-thumbnail
Hoe maak ik een cementdekvloer met zandcementmortel? stappenplan
lichtgewicht betonvloer zwaluwstaartplaten
Hoe maak ik een lichtgewicht betonvloer op zwaluwstaartplaten? stappenplan
Klusadvies - vloeren - Welke legrichting kies ik voor mijn vloer? - Thumbnail
Welke legrichting kies ik voor mijn vloer? keuzehulp
Klusadvies - vloeren - Hoeveel vloerdelen heb ik nodig voor het leggen van een vloer? - Thumbnail
Hoeveel vloerdelen heb ik nodig voor het leggen van een vloer? calculator
Dit stappenplan komt voor in