stappenplan

Hoe egaliseer ik een vloer?

Een vloer egaliseren doe je voordat je een vloer betegelt of parket, laminaat of tapijt legt. Door de zelfnivellerende (vanzelf gelijktrekkende) werking van egalisatiemortel krijg je altijd een gladde en rechte vloer. Het egaliseren begint bij het kiezen van het juiste materiaal en gereedschap en een goede voorbereiding.

stap 1

Bepalen wat voor egalisatiemateriaal je nodig hebt

Bepaal van tevoren wat voor soort materiaal je nodig hebt. Wil je de vloer onbedekt laten? Gebruik dan egalisatie-zichtvloer mortel (voor het maken van vloeren met laagdiktes van 4 tot 30 mm). Ga voor normale egalisatiemortel (voor het creƫren van vloeren met laagdiktes van 1 tot 30 mm) als je te maken hebt met een betonnen of steenachtige ondergrond. Kies voor vezelversterkte egalisatiemortel (voor het maken van vloeren met laagdiktes van 5 tot 50 mm) bij een houten ondervloer.

Betonvloer voorbereiden

egaliseren betonvloer
stap 2

Een betonvloer insmeren met vloerprimer

Vul diepere scheuren en gaten met snelcement. Smeer de vloer in met vloerprimer om de zuiging te verminderen. Gebruik hiervoor een zachte borstel.

Let op!

Snelcement hardt in enkele minuten uit. Maak het daarom steeds in kleine hoeveelheden aan. Omdat het vrij agressief materiaal is, kun je het best stevige rubberen werkhandschoenen gebruiken.

Houten vloer voorbereiden

houten vloer egaliseren
stap 3

Een houten vloer bedekken met spaanplaten

Begin met het verwijderen van alle uitstekende spijkers en andere oneffenheden. Zet bewegende vloerdelen met extra schroeven vast. Breng vervolgens een toplaag aan van spaanplaat (12 mm). Leg de platen in halfsteensverband. Laat iedere plaat dus verspringen. Zet de platen elke 30 cm vast met verzonken schroeven. Vul eventuele kieren en spleten op met snelcement. Strijk de platen voor met vloerprimer.

Vloer egaliseren

egalisatiemortel
stap 4

De egalisatiemortel aanmaken

Maak de egalisatiemortel aan in de speciekuip. Doe dit precies volgens het recept op de verpakking. Giet eerst het water in de kuip en daarna de mortel. Roer het mengsel goed door met de mixer om klonten te voorkomen.

Let op!

Blijft de specie dun? Geen zorgen! Dit hoort zo.

egalisatiecement
stap 5

Het egalisatiemiddel uitgieten over de vloer

Giet het egalisatiemiddel uit over de vloer. Werk in banen, zodat je overal bij kunt. Het vloeibare cement zal vanzelf gelijkmatig uitvloeien.

ondervloer egaliseren
stap 6

Het uitvloeien van de egalisatiemortel bevorderen

Help het uitvloeien een handje met behulp van een lijmkam. Door de kartelrand aan de lijmkam hark je de egalisatiemortel eenvoudig uit. Zorg dat alle hoekjes van de vloer opgevuld zijn. Wil je meerdere lagen egalisatiecement aanbrengen? Laat de eerste laag dan eerst goed drogen (24 uur). Maak het gereedschap na afloop direct schoon met water en schoonmaakmiddel.

Gebruikt bij dit advies

Egaliseermiddel
Egaliseermiddel

Meer klusadvies

Klusadvies - vloeren - Welk soort vloer kies ik voor mijn huis? - Thumbnail
Welk soort vloer kies ik voor mijn huis? keuzehulp
Klusadvies - vloeren - Hoe maak ik een cementdekvloer met zandcementmortel? - Thumbnail
Hoe maak ik een cementdekvloer met zandcementmortel? stappenplan
Hoe maak ik een lichtgewicht betonvloer op zwaluwstaartplaten?
Hoe maak ik een lichtgewicht betonvloer op zwaluwstaartplaten? stappenplan
Klusadvies - vloeren - Welke legrichting kies ik voor mijn vloer? - Thumbnail
Welke legrichting kies ik voor mijn vloer? keuzehulp
Klusadvies - vloeren - Hoeveel vloerdelen heb ik nodig voor het leggen van een vloer? - Thumbnail
Hoeveel vloerdelen heb ik nodig voor het leggen van een vloer?
Dit stappenplan komt voor in