stappenplan

Hoe steek ik een houtskool bbq aan?

Is het al weer tijd om te barbecueën? Als je een houtskoolbarbecue hebt aangeschaft, is het handig om goed te weten wat je doet. Een barbecue met briketten of houtskool steek je namelijk niet zomaar aan. In dit stappenplan ontdek je niet alleen wat je hiervoor nodig hebt, maar ook hoe je de houtskoolbarbecue goed neerzet, veilig aansteekt en gebruikt. Je kunt natuurlijk ook de video bekijken.

stap 1

De houtskoolbarbecue stevig neerzetten

Voor je in de weer gaat met briketten of houtskool, moet je ervoor zorgen dat de houtskoolbarbecue stevig staan. Zet de barbecue daarom bij voorkeur op een harde ondergrond, zoals beton of tegels. Zorg er daarnaast altijd voor dat de barbecue niet in de wind staat (anders kunnen de buren last krijgen van de vrijkomende rook) en dat je het toestel plaatst op een plek waar kinderen er niet makkelijk bij kunnen.

stap 2

De aanmaakblokjes aansteken

Staat je barbecue stevig op een harde ondergrond? Verwijder dan het braadrooster en leg onderin de barbecue drie aanmaakblokjes. Steek deze aan met een handige, lange aansteker. Let op: gebruik nooit vloeibare ontstekingsmiddelen – zoals spiritus of benzine – om je houtskoolbarbecue aan te steken!

stap 3

De brikettenstarter plaatsen

Vul nu de losse brikettenstarter of houtskoolstarter tot ongeveer driekwart met kolen of briketten. Plaats deze bovenop de inmiddels brandende aanmaakblokjes. Wacht 15 tot 30 minuten.

Tip!

Ga je voor houtskool of briketten? Als je snel en op hoge temperatuur vlees wilt grillen, bieden kolen een uitkomst. Briketten blijven juist langer op dezelfde temperatuur. Dit is ideaal voor het bereiden van producten die langer en langzamer moeten garen (zoals vis of groenten). Bovendien is dit een milieuvriendelijke keuze: je kunt briketten namelijk hergebruiken.

stap 4

De kolen checken

Check de kolen in de brikettenstarter. Hebben de kolen inmiddels een witte kleur gekregen en komt de vlam boven de kolen uit? Dan is het tijd voor de volgende stap.

stap 5

De brikettenstarter omdraaien

Draai nu voorzichtig de brikettenstarter om, het liefst in een vloeiende beweging. Plaats het rooster terug op de barbecue. Tijd om te barbecueën!

Gebruikt bij dit advies

Barbecues
Barbecues

Benodigdheden

Gereedschappen (2)

Meer klusadvies

8881774460958
Hoe werkt een elektrische bbq? stappenplan
8881805590558
Hoe werkt een gas bbq? stappenplan
tuin-bestraten-thumbnail
Zelf je tuin bestraten: creëer een terras zonder onkruid stappenplan
prieel maken
Hoe bouw ik een prieel? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in