stappenplan

Schuin dak binnenzijde isoleren

Een schuin dak isoleren? Je huis isoleren zorgt ervoor dat je minder energie verspilt en comfortabeler woont. Ook bespaar je op jaarbasis gemiddeld 700 euro door je schuine dak te isoleren. Een schuin dak isoleren doe je met glaswol of steenwol. Deze isolatiematerialen zijn verkrijgbaar in rollen of isolatieplaten. In dit stappenplan werken we met glaswol rollen.

Het isoleren van je dak is een van de belangrijkste isolatieklussen. Je bespaart jaarlijks honderden euro’s en verhoogt je wooncomfort.

Let bij een schuin dak met dakkapel goed op dat je bij het isoleren van de dakkapel isolatie zonder dampwerende laag gebruikt en klimaatfolie gebruikt. Zo kan het vocht weg en voorkom je houtrot.

Tip!

Maak je liever gebruik van isolatiemateriaal met een hogere isolatiewaarde dat flexibel is en daarnaast ook nog eens een stuk schoner werkt? In deze video zie je hoe je je dak isoleert met PIF isolatie.

Veiligheidsvoorschriften

Draag bij het werken met glas- en steenwol altijd een mondkapje (bij voorkeur een mondkapje met beschermingsfactor P2). Draag daarnaast kleding met lange mouwen en pijpen, werkhandschoenen en een veiligheidsbril. Dit isolatiemateriaal kan namelijk jeuk en irritatie veroorzaken.

stap 1

Materiaalsoort bepalen en hoeveelheid berekenen

Meet de diepte van de gordingen (dit is de houten balk die in de lengterichting van het dak is aangebracht) in je dakconstructie op om de ruimte voor het isolatiemateriaal te bepalen. Kies bij dakisolatie een materiaal met een isolatiewaarde (Rd) van minstens 3,6 (13-14 cm glaswol). Meet de lengte en breedte van het totaal te isoleren oppervlak om het aantal vierkante meters te bepalen.

Heb je onvoldoende ruimte, of wil je dat je gordingen in zicht blijven? Overweeg dan PIR-platen met een hoge isolatiewaarde per cm (let erop dat deze voorzien zijn van een dampremmende laag!). Om een goede isolatiewaarde te behouden, heb je een diepte van minimaal 8 cm nodig.

Let op!

Met harde platen zal je ervoor moeten zorgen dat er geen valse luchtspouw ontstaat tussen de isolatie en het dakbeschot. Ook het klemmende aanbrengen is lastig met harde PIR-platen.

stap 2

Het dak voorbereiden

Kijk eerst goed of er leidingen lopen. Leidingen mogen niet ongeïsoleerd achter de isolatie liggen, want dan kunnen deze in de winter bevriezen. Breng goede buisisolatie aan, of zorg ervoor dat de dakisolatie achter de buizen komt

Ligt er folie tussen het dakbeschot en de dakpannen? Gebruik dan isolatiemateriaal zonder dampremmende laag en breng klimaatfolie aan.

stap 3

Balken op maat zagen en plaatsen

Zaag de vurenhouten rachels op maat. Houd hierbij de breedtemaat van het dak aan. De rachels plaats je straks dwars op de gordingen en schroef je vast met steekschroeven.

In geval van dakkapel:
Heb je een dakkapel gemonteerd op je schuine dak? Plaats dan ook een raamwerk van houten rachels in je dakkapel met een hartafstand van 60cm.

stap 4

Isolatiemateriaal op maat snijden

Rol de glaswoldekens uit. Snijd de glaswoldekens vervolgens op de maat van de gordingen.

Gebruik je PIR-platen? Zaag de platen dan op maat met een handzaag.

stap 5

Isolatiemateriaal plaatsen

Plaats de glaswoldekens tussen de houten balken. Laat de stroken goed aansluiten, dit voorkomt warmteverlies. Heb je voor PIR-platen gekozen? Schroef deze dan horizontaal op het rachelwerk.

stap 6

Naden vast tapen

Heb je harde platen gebruikt als isolatiemateriaal? Plaats dan de Vario KM-folie. Indien de rol glaswol met damp remmende laag (aluminium kant in zicht) wordt toegepast, plak dan ook de onderlinge naden af met Vario KM-tape. Extra damp remmende folie is in dit geval niet meer nodig.

In geval van dakkapel:
Breng zorgvuldig klimaatfolie aan met een nietmachine. Laat de folie iets doorhangen. Tape vervolgens de naden goed af met Varia tape.

Extra stap dakkapel:
Kit de aansluiting met de vloer, muur en dak goed af met acrylaatkit. Druk vervolgens de folie stevig aan op de kitlaag voor een goede luchtdichte constructie. Het is belangrijk om te zorgen dat er geen lucht de constructie in kan.

stap 7

Gipsplaten bevestigen en afwerken

Werk het dak af met gipsplaten. Schroef de gipsplaten vast met speciale gipsplaatschroeven (35 mm). Begin in de hoek en schroef de gipsplaten vast op de rachels.

Je dak liever laten isoleren door GAMMA Klusservice?

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het isoleren van je dak? Of heb je zelf geen tijd? Laat je klus dan gemakkelijk uitvoeren door een vakman van GAMMA Klusservice.

Dak laten isoleren

Meer klusadvies

plat-dak-isoleren-binnenzijde-thumbnail copy
Plat dak binnenzijde isoleren stappenplan
Hoe maak ik een schuifdeur onder een schuin dak?
Hoe maak ik een schuifdeur onder een schuin dak? stappenplan
kruipruimte
Hoe isoleer ik de onderkant van een houten vloer vanuit de kruipruimte? stappenplan