keuzehulp

Welke soort compressor kies ik voor mijn klus?

Een compressor is een apparaat dat je voor uiteenlopende klussen kunt gebruiken. Met dit gereedschap kun je als het ware luchtdruk creëren. Maar hoe werkt een compressor precies? Welke soorten compressors zijn er? En waar moet je op letten als je een compressor koopt? GAMMA legt uit.

Wat is een compressor?

Een compressor is een machine die lucht aanzuigt en dit in een ketel samenperst. Vervolgens laat dit apparaat de samengeperste lucht via een slang en hulpgereedschap
gedoseerd los. Doordat de compressor diverse, op lucht draaiende hulpgereedschappen kan aandrijven is het in feite een soort multitool. Je kunt dit apparaat dus inzetten voor verschillende klussen.

Compressor gebruiken

Met behulp van een compressor kun je voor een lange tijd divers gereedschap aandrijven. Zo kun je met een compressor banden oppompen, spijkers en nieten schieten, verf spuiten, werkstukken schoonblazen, kitten, tegels weghakken, muurtjes slopen, zandstralen, boren, slijpen, afbramen en moeren los- en vastdraaien. Maar je kunt de compressor natuurlijk ook gebruiken voor simpele opblaasklusjes op de camping.

Soorten compressors

Er bestaan twee soorten compressors: de oliegesmeerde compressor en de olievrije compressor. Een oliegesmeerde compressor blaast samen met de uitgaande lucht zeer fijne druppeltjes olie mee. Dit kan schadelijk zijn. De olie kan bijvoorbeeld per ongeluk vermengd raken met bepaalde compressors verfsoorten. Je kunt ook kiezen voor een kleine compressor. Deze compacte compressor gebruik je voor het oppompen van
je (auto)banden.

Compressor kopen? Let hier dan op

Voor welke klus je jouw compressor kunt gebruiken hangt altijd af van het luchtaanzuigvermogen, de maat van de ketel en de druk die opgebouwd kan worden. Dit kun je afleiden aan de specificaties van de machine. De vuistregel is: hoe hoger je de luchtdruk kunt opbouwen, hoe krachtiger de compressor en hoe meer hulpgereedschappen deze aankan.

Machines met een snoer zijn relatief sterk. Omdat het voltage altijd 230V (volt) is, wordt hun kracht vaak aangeduid in W (watts). Hoe hoger het aantal watts, hoe krachtiger de motor. De kracht van de motor wordt ook wel uitgedrukt in Pk. Zo’n motor zorgt voor een hogere drukopbouw en een snellere luchtaanzuiging. Hoe sneller die aanzuiging werkt, hoe stabieler de keteldruk blijft, wat weer zorgt voor stabiele uitgaande luchtdruk.

Wil jij jouw compressor voor verschillende werkzaamheden gebruiken? Dan is het wel zo prettig als je het hulpgereedschap dat je voor jouw klus gebruikt snel kunt verwisselen. Bij de ene compressor gaat dit net iets gemakkelijker dan bij de andere. Hoe snel je de accessoires kunt verwisselen op jouw machine, bepaalt voor ook voor een groot deel de kwaliteit van het apparaat.

Per soort hulpgereedschap – en soms ook per soort nietje of spijker – moet je de druk instellen. De opgebouwde druk wordt uitgedrukt in Bar of Psi. Daarom zie je op de manometers van compressors vaak twee schaalverdelingen, die van Bar en van Psi (1 Bar = 14,5 Psi). Sommige compressors hebben twee manometers. De ene is voor de keteldruk en de ander voor de druk van de uitgaande luchtstroom.

Voor compressors zijn allerlei soorten accessoires en hulpgereedschappen te koop. Denk bijvoorbeeld aan slangen, aansluitnippels, persluchtpistolen, persluchtverfpistolen, persluchtkitpistolen, beitels, adapters om banden op te pompen, tackers, slagmoersleutels en compressorolie.

Meer klusadvies

Klusadvies - gereedschap - Welke spijker kies ik voor mijn klus? - thumbnail
Welke spijker kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Klusadvies - gereedschap - Welke bout kies ik voor mijn klus? - thumbnail
Welke bout kies ik voor mijn klus? keuzehulp
gat boren -thumbnail Copy 19
Hoe boor ik een gat in de muur? stappenplan
Tips voor het spuiten van stucwerk
Tips voor het spuiten van stucwerk stappenplan
Klusadvies - gereedschap - Welk apparaat kies ik voor mijn schoonmaak klus? - thumbnail
Welk apparaat kies ik voor mijn schoonmaak klus? keuzehulp
Deze keuzehulp komt voor in