keuzehulp

Welk apparaat kies ik voor mijn schoonmaak klus?

Bij GAMMA vind je schoonmaakapparaten voor uiteenlopende schoonmaakklussen. Van ramen wissen, stoom reinigen, stofzuigen, water opzuigen, vloeren boenen tot tapijten reinigen. Lees hier meer over de verschillende soorten schoonmaakapparaten, voor welke schoonmaakklussen je deze kunt inzetten en waar je op moet letten als je er eentje aanschaft.

Soorten schoonmaakapparaten: stofzuigers

Wist je dat de meeste stofzuigers die in de bouwmarkt verkocht worden anders zijn dan de huis-tuin-en-keukenstofzuiger? Vaak zijn deze stofzuigers krachtiger en hebben deze meer functies, omdat je deze apparaten voornamelijk gebruikt bij verbouwingen en klussen.

Bekijk het assortiment

Nat-en-droogzuigers

Nat-en-droogzuigers (ook wel alleszuigers genoemd) hebben een krachtige motor met een filter bovenin de machine, waardoor de motor niet verstopt raakt. Dit stofzuigertype is in staat om niet alleen fijn stof, maar ook grover vuil zoals stenen en kleine brokken metselwerk op te zuigen. Bovendien kun je met een nat-en-droogzuiger – de naam verklapt het al – water en andere vloeistoffen opzuigen.

Stoomstofzuiger

Een stoomstofzuiger kan niet alleen nat en droog zuigen. Met dit apparaat kun je het hele huis met stoom reinigen, zonder dat je de slang en reservoir hoeft te verwisselen. Met stoom reinigen wordt steeds populairder. Dat is ook niet zo gek: hierdoor hoef je geen chemische middelen te gebruiken om het huis goed schoon te houden.

Allergiestofzuiger

Gewone stofzuigers blazen een deel van het fijn stof weer in de ruimte. Dit is niet prettig voor mensen met een allergie. Een allergiestofzuiger is uitgerust met een waterfilter of een HEPA filter (High Efficiency Particulate Air). Een waterfilter maakt 99,9% van de uitgeblazen lucht stofvrij. Ook bij het HEPA filter is de uitgeblazen lucht grotendeels schoner dan de omgevingslucht.

As- en droogzuiger

De as- en droogzuiger is erg handig bij het leegzuigen van de open haard of allesbrander. Ook na het schoorsteenvegen kan de as- en droogzuiger ingezet worden. Moeiteloos haal je met dit apparaat grote hoeveelheden as en roetaanslag weg. Nog hete deeltjes zijn voor dit apparaat ook geen probleem. Daarnaast kun je dit type stofzuiger gebruiken als een normale stofzuiger. Twee in één!

Boenmachines met stofzuigfunctie

Met een boenmachine reinig en boen je niet alleen je houten vloer, maar ook je laminaat-, tegel- of kunststofvloer. Tijdens het boenen zuigt dit apparaat ook al het vuil op. Dit schoonmaakapparaat heeft dus ook twee functies. De afneembare pads onder de roterende boenschijven zorgen voor een glanzend resultaat.

Autostofzuiger

De autostofzuigers (of kruimeldief) is een handzame 12V (volt) stofzuiger die met name is ontwikkeld voor het ‘even snel’ reinigen van je auto. De autostofzuiger sluit je aan op de sigarettenaansteker van de auto. Je kunt dit compacte schoonmaakapparaat natuurlijk ook prima thuis gebruiken voor het snel opzuigen van kruimels op de bank.

Alleszuiger kopen? Let dan op de volgende punten:

De nat-en-droogzuigers zijn soms uitgerust met een gesynchroniseerd stopcontact. Het grote voordeel hiervan? Als je een aangesloten apparaat met stofafzuiging (bijvoorbeeld een zaag- of schuurmachine) inschakelt, wordt de stofzuiger ook meteen ingeschakeld.

Met behulp van een ingebouwd vertragingsmechanisme blijft de stofzuiger nog net even langer door zuigen. Hierdoor worden ook de laatste restjes stof altijd weggezogen en doe je nooit half werk.

Een blaasfunctie? Jazeker! Een alleszuiger kan soms ook blazen. Dit is handig voor het schoonmaken van een werkbank of het ontstoppen van een verstopte afvoer. Daarna gebruik je natuurlijk de zuigfunctie om al het losgekomen vuil eenzoudig op te zuigen.

Met een geïntegreerde reinigingsfunctie kun je met een druk op de knop een verstopt filter in het apparaat even ‘uitkloppen’. Hierdoor stroomt het filter weer door en kun je zonder moeite doorgaan met je schoonmaakklus.

Wist je dat sommige stofzuigers zijn uitgerust met filters of stofzakken die je kunt uitkloppen of uitspoelen? Heel duurzaam: zo hoef je niet steeds niet zakken of filters te kopen en kun je de oude gewoon opnieuw gebruiken.

Soorten schoonmaakapparaten: stoomreinigers

Een stoomreiniger maakt schoon zonder chemische middelen en verbruikt minder dan de helft aan water. Een stoomreiniger doodt 99,99% van de bacteriën op harde oppervlakken. Naast vloeren en tegelwanden krijg je met een stoomreiniger ook kookplaten, wastafels, toiletten, kranen en afzuigkappen tot in de kleinste hoekjes schoon.

Zoek stoomreinigers

Compacte stoomreiniger

Met een compacte stoomreiniger kun je een snelle, maar toch grondige tussentijdse reiniging doen. Bovendien kun je deze handreiniger – dankzij zijn compacte afmetingen – eenvoudig opbergen.

Stoomreiniger met steel en vloermondstuk

Met deze krachtige stoomreiniger reinig je de vloer met de meest hardnekkige vlekken. Voor deze stoomreiniger zijn diverse accessoires beschikbaar, waardoor je deze kunt inzetten voor verschillende schoonmaakklussen.

Stoomreiniger met stoomstrijkijzer

Op deze krachtige stoomreiniger kun je ook een strijkijzer aansluiten. Strijken met een stoomstrijkijzer maakt strijken makkelijker en zorgt ervoor dat je veel sneller klaar bent met je strijkklus.

Stoomreiniger kopen? Let dan op de volgende punten:

Met een keuzeschakelaar kun je de hoeveelheid stoom regelen. Zo kun je de hoeveelheid stoom precies afstemmen op jouw schoonmaakklus.

Stoom is heet! Richt het pistool altijd eerst op een doek en nooit naar iemand toe. Veel stoomreinigers zijn gelukkig voorzien van een handige keuzeschakelaar met kinderslot.

Kalkophoping zorgt ervoor dat de stoomtoevoer steeds minder wordt. Er zijn stoomreinigers verkrijgbaar met een ingebouwd ontkalkingspatroon. Je kunt een reiniger ook zelf ontkalken met ontkalkingssticks.

Schoonmaakapparaat kopen of huren?

Voor bepaalde klussen is het verstandig om een machine te huren. Je hebt sommige apparaten namelijk niet heel vaak nodig en dan is het zonde om een heel nieuw huren apparaat aan te schaffen. Bij de GAMMA Verhuurservice kun je terecht voor diverse, goed onderhouden boen- en schrobmachines, stofzuigers en tapijtreinigers.

GAMMA Verhuurservice

Meer klusadvies

gat boren -thumbnail Copy 19
Hoe boor ik een gat in de muur? stappenplan
plug in wand -thumbnail Copy 33
Hoe plaats ik een plug in de wand? stappenplan
soorten schroeven -thumbnail Copy 41
Welke schroef kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Klusadvies - gereedschap - Welke spijker kies ik voor mijn klus? - thumbnail
Welke spijker kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Klusadvies - gereedschap - Welk meetapparaat kies ik voor mijn klus? - thumbnail
Welk meetapparaat kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Deze keuzehulp komt voor in