keuzehulp

Welke soort verticuteermachine kies ik voor mijn klus?

Met een verticuteermachine verwijder je mos, dood gras en onkruid uit je gazon. Een klein gazon kun je bijhouden met de hand, maar voor een grote grasmat is het handig om te kiezen voor een machine. Vooral een verticuteermachine komt hierbij van pas. Bij GAMMA heb je ruime keuze uit gazonmaaiers, verticuteermachines en grastrimmers. Maar welke soorten verticuteermachines zijn er allemaal en waar moet je op letten als je er eentje aan wilt schaffen?

Wat is een verticuteermachine?

Je gebruikt een verticuteermachine om mos, dood gras en onkruid uit je gazon te verwijderen. Als je het gazon niet goed bijhoudt, kan er een hardnekkige viltlaag ontstaan. Deze viltlaag houdt water, licht en lucht tegen en daardoor kan je gazon na verloop van tijd niet meer groeien en bloeien. Gebruik daarom de verticuteermachine om je gazon bij te houden. Na het verticuteren kun je kale plekken weer inzaaien met graszaad.

Soorten verticuteermachines

Verticuteren kan handmatig met een verticuteerhark of machinaal, net als bij grasmaaien. Zeker bij een wat grotere tuin kun je beter een verticuteermachine kiezen. Deze verticuteermachines kosten geen kracht, zijn op diverse dieptes in te stellen en zorgen voor een gelijkmatig resultaat.

Elektrische verticuteermachine

De meeste verticuteermachines worden elektrisch aangedreven. Dat gaat met behulp van een lang snoer. Deze verticuteermachine is erg licht en heeft maar weinig onderhoud nodig.

Electrische verticuteermachines

Benzine verticuteermachine

Bij een door benzine aangedreven verticuteermachine heb je geen problemen met een lang snoer. Vaak zijn deze machines krachtiger, dus geschikter voor echt grote gazons.

Benzine verticuteermachines

Specificaties

Vermogen

Verticuteermachines met snoer zijn relatief krachtige machines. Omdat het voltage waarmee deze machines werken altijd 230V is, wordt hun kracht vaak aangeduid in W (watts). Hoe hoger het aantal watts, hoe krachtiger de motor van de machine. De kracht van de benzinemotor wordt ook wel uitgedrukt in CC.

Messen

Er zijn verticuteermachines die zijn uitgerust met holle messen en machines met 'volle' of massieve messen. Massieve messen doorsnijden de bodem. Het voordeel van holle messen is dat de bodem niet alleen wordt doorsneden, maar ook meer omgewoeld wordt. Hierdoor wordt het gazon luchtiger.

Verticuteerhoogte instellen

Een verticuteermachine kun je meestal op verschillende niveaus instellen. Heb je te maken met een dunne viltaag? Kies dan voor 0,5 cm diepte. Ga bij een dikke viltlaag voor een diepte van 1 cm. Hoe makkelijker je de machine kunt afstellen, hoe hoger de kwaliteit van het apparaat.

Inklapbare handgreep

Zou je graag een verticuteermachine aan willen schaffen, maar heb je erg weinig opslagruimte? Bij GAMMA zijn er ook machines verkrijgbaar met een handige, inklapbare handgreep of stuurstang. Zo kun je jouw verticuteermachine na het bijwerken van je gazon makkelijk en compact opbergen.

Verticuteermachine huren

Verticuteren doe je maar één of twee keer per jaar: een keer in het voorjaar (in maart of april) en soms nog een keer in het najaar. Daarom kan het handig zijn om een verticuteermachine te huren. Bij GAMMA kun je zowel grasmaaiers als verticuteermachines huren voor jouw tuinklus. Natuurlijk in perfecte staat.

Verticuteermachine huren

Meer klusadvies

Klusadvies - gereedschap - Welke soort freesmachine kies ik voor mijn klus? - thumbnail
Welke soort freesmachine kies ik voor mijn klus? keuzehulp
gazon-aanleggen-en-onderhouden-Thumbnail
Gazon aanleggen, onderhouden en herstellen stappenplan
Gazon bemesten mob
Hoe bemest ik mijn gazon? stappenplan
Gras zaaien of gazon inzaaien mob 2
Tips voor het zaaien van gras stappenplan
Deze keuzehulp komt voor in