stappenplan

Tochtband aanbrengen

Tochtband aanbrengen bij kieren is een goedkope isolatietoepassing die je in eenvoudige stappen zelf kunt uitvoeren. Zo houd je de kou buiten en warmte binnen. Dit is niet alleen prettig voor je wooncomfort, maar ook zeker voor de energierekening. Doordat opgewekte warmte niet meer ontsnapt hoeft de verwarming minder hard te stoken en wordt gas bespaard. Veel duurzamer dus!
De hoogste besparing wordt bereikt als alle naden en kieren worden gedicht (+/- 100 meter per woning). De kosten zullen liggen tussen €10 - €250, waarmee €5 - €60 per jaar aan energiekosten kan worden bespaard.

Stap 1: Meet de kier op

Sluit de deur of het raam en meet de afstand tussen het kozijn en het raam of deur op.

Stap 2: Tochtband aanbrengen

De grootte van de kier is het belangrijkste uitgangspunt bij het kiezen van de juiste tochtband. Verder kan ook de kleur, het materiaal en de levensduur een rol spelen.

  • Kieren van 2-3,5 mm: Tochtband E-profiel , levensduur 5 jaar
  • Kieren van 3-5 mm: Tochtband P-profiel , levensduur 5 jaar
  • Kieren van 4-6 mm: Tochtband D-profiel , levensduur 5 jaar
  • Kieren van 2,5-5,5 mm: Tochtband V-profiel , levensduur 5 jaar
  • Kieren van 1-7 mm: Tochtband O-profiel , levensduur 8 jaar
  • Universeel, diverse diktes: Tochtband I-profiel , levensduur 2-3 jaar

Stap 3: Tochtband afknippen

Bij het gebruik van zelfklevend tochtband dien je eerst het oppervlak schoon en droog te maken voordat je begint. De tochtband blijft dan beter plakken.

Stap 4: Breng de tochtband aan

Verwijder het beschermpapier van de plakrand en plak de tochtband op de juiste plek. Knip vervolgens af op de juist lengte en druk het goed aan!

  • Stompe ramen en deuren hebben een vlakke zijkant en vallen daardoor volledig in het deurkozijn. Je plaatst de tochtband daarom op het kozijn.
  • Opdekdeuren hebben een verspringende zijkant en vallen half in en half op het kozijn. De tochtband breng je in dit geval aan op de deur bij de verspringing.
  • Bij een schuifpui gebruik je een V-profiel. Zet de schuifpui een stukje open, zodat je er goed bij kan. Vouw de band in de bedoelde V-vorm en bevestig op het kozijn, waarbij de punt van de V naar achteren is gericht.
Tip!

Je kan bij een deur ook 3 kanten voorzien van tochtband en voor de onderkant een tochtstrip gebruiken, bijvoorbeeld in de vorm van een borstel. Dit kan bij grote kieren beter de tocht tegenhouden.

Benodigdheden

Materialen (2)
Gereedschappen (2)

Meer klusadvies

Klusadvies - isolatie - Hoe isoleer ik mijn verwarmingsbuizen? - Thumbnail
Hoe isoleer ik mijn verwarmingsbuizen? stappenplan
Radiatorfolie aanbrengen
Radiatorfolie aanbrengen stappenplan
Klusadvies - isolatie - Hoe breng ik tochtwering aan op mijn deur? - Thumbnail
Hoe breng ik tochtwering aan op mijn deur? stappenplan
binnenmuur
Hoe isoleer ik een binnenmuur? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in