stappenplan

Hoe breng ik tochtwering aan op mijn deur?

Tochtstrips zijn harde profielen gemaakt van kunststof of aluminium met een borstel of flexibele rubberen rand. Hiermee kan goed tocht worden geweerd bij ramen en deuren, waardoor het binnen minder koud is en de verwarming minder energie verbruikt. Geproduceerde warmte wordt dan namelijk goed binnengehouden.

Als alle tocht in huis wordt geweerd kan jaarlijks tot wel €60,- op de energierekening worden bespaard. Hoeveel je kwijt bent aan tochtwering voor de gehele woning kan variëren tussen de €10 - €250.

In dit stappenplan leggen we je uit hoe je een tochtstrip plaatst.

Tip!

Gebruik je zelfklevend tochtband? Ontvet dan het oppervlak eerst grondig en maak het goed droog.

Let hierbij op het volgende:

  • Maatvoering: Een standaard deur is 93 cm breed en 231,5 cm hoog. Indien je deur hiervan afwijkt, koop dan een grotere tochtstrip en zaag deze later op maat. Ook geldt
    hoe groter de kier, hoe breder de borstel of rubberen rand
  • Borstel of rubberen rand: Over het algemeen sluit de tochtstrip met rubberen rand dichter af dan de borstel.
  • Materiaal en kleur: kies voor materiaal en kleur dan het meest op dat van de deur lijkt, zodat je het zo min mogelijk ziet.

Indien de tochtstrip groter is dan de deurbreedte kan deze op maat worden gezaagd met een ijzerzaag.

Aan de onderkant van de deur:

  • Schroef of plak je de tochtstrip tegen de onderzijde van de deur. Je zorgt ervoor dat de borstel of rubberen rand de grond net raakt.

Onder of zijkant (kopse kant) deur:

  • Een tochtstrip onder de deur valt het minst op en is bijvoorbeeld geschikt voor een binnendeur. Je dient de deur wel eerst uit de sponning te halen. Vervolgens bevestig je de tochtstrip op de onderkant van de deur. Daarnaast bestaan er ook zeer dunne tochtstrips die je op de zijkant/kopse kant van de deur monteert. Dit kan handig zijn als je naast tocht weren ook wil dat de deur minder hard sluit en beschadiging wilt voorkomen, bijvoorbeeld in geval van openslaande deuren. Dit bevestig je op dezelfde manier, maar dan kan je de deur in de scharnieren laten zitten.

Rondom een raam

  • Bevestig de tochtstrip op de plek waar de rubberen rand net het raam raakt en bevestig de tochtstrip dan op het kozijn.

Meer klusadvies

Klusadvies - isolatie - Hoe isoleer ik mijn verwarmingsbuizen? - Thumbnail
Hoe isoleer ik mijn verwarmingsbuizen? stappenplan
kruipruimte
Hoe isoleer ik de onderkant van een houten vloer vanuit de kruipruimte? stappenplan
geluidsisolerend
Hoe monteer ik geluidsisolerende platen op mijn muur? stappenplan
schuindak
Schuin dak binnenzijde isoleren stappenplan
Dit stappenplan komt voor in