stappenplan

Hoe hang ik een zonnescherm op?

Met een knikarm zonnescherm houd je felle en hete zonnestralen buiten. Het is verkrijgbaar in vaste maten van 300, 350, 400 en 450 centimeter breed. Je kunt kiezen uit een uitvoering met handbediening of een elektrisch aangedreven zonnescherm. Voor dit laatste model moet een geaard buitenstopcontact aanwezig zijn. Bij handbediening gebruik je een zwengel, bij de elektrische zonneschermen wordt een afstandsbediening bijgeleverd.

Tip!

Meet de breedte van je raamkozijn. Voor een optimale zonwering moet het scherm aan weerszijden 30 tot 50 centimeter breder zijn dan het kozijn.

Vervoer het zonnescherm vlak en bewaar het door het op een vlakke ondergrond te leggen.

Hoe hang ik een zonnescherm op?
stap 1

Plaats bepalen

Plaats het knikarmscherm zodanig dat - indien het helemaal uitgedraaid is (250 cm) - de voorzijde van het scherm minimaal 200 cm boven de grond hangt. De cassette moet daarom op een minimale hoogte van 230 cm komen te hangen. Uiteraard kan het scherm ook hoger worden gehangen.

Tip!

Monteer een zonscherm altijd met zijn twee├źn. Zo voorkom je montagefouten, rugklachten en
beschadiging van het scherm.

Hoe hang ik een zonnescherm op?
stap 2

Aftekenen

Teken met een potlood de positie van de steunen af en zorg dat de steunen op exact gelijke hoogte worden geplaatst. Gebruik een (laser)waterpas om de beugels horizontaal uit te lijnen.

Hoe hang ik een zonnescherm op?
stap 3

Boren

Boor de afgetekende punten met een klopboormachine voorzien van een steen/betonboor van 12 mm. Boor de gaten altijd in volle steen of beton en bij voorkeur niet in de voegen vanwege de draagkracht van het materiaal van de voeg.

Hoe hang ik een zonnescherm op?
stap 4

Chemisch anker plaatsen

Reinig de boorgaten (uitblazen, borstelen, uitblazen, borstelen en weer uitblazen). Spuit vervolgens de mortel voor 3/4 in. Plaats de ankerstang M10x120mm met een draaiende beweging en laat de mortel uitharden. Tik vervolgens met een schroevendraaier en hamer de overtollige mortel weg.

Hoe hang ik een zonnescherm op?
stap 5

Beugel plaatsen

Plaats de beugel met behulp van de moeren en ringen die van de keilbouten af komen. Draai de moeren handvast om de beugels nog een beetje bewegingsruimte te geven bij het monteren van de cassette.

Hoe hang ik een zonnescherm op?
stap 6

Valant verwijderen

Verwijder de valant uit de cassette. Dit maakt het monteren eenvoudiger en voorkomt dat de valant vies wordt tijdens de montage.

Hoe hang ik een zonnescherm op?
stap 7

Cassette plaatsen

Plaats de cassette in de beugels. Doe dit aan beide kanten gelijktijdig.

Tip!

Dit moet met twee personen worden gedaan.

Hoe hang ik een zonnescherm op?
stap 8

Valant terugschuiven

Schuif de valant weer in de cassette.

Hoe hang ik een zonnescherm op?
stap 9

Draaistang ophangen

Hang de draaistang in de haak.

Hoe hang ik een zonnescherm op?
stap 10

Afstellen

Het scherm kan indien gewenst nog iets naar boven of beneden af worden gesteld. Om het scherm in hoogte te verstellen, moet je eerst de bouten aan de zijkant een beetje losdraaien. Vervolgens de hoogte bijstellen met de bout aan de voorzijde. Zorg ervoor dat het scherm waterpas hangt.

Tip!

Een zonnescherm is geen regenwering. Bij regen of harde wind het zonnescherm meteen oprollen.

Reinig het zonnescherm zo nodig met overvloedig lauw water. Gebruik nooit chemische reinigingsmiddelen.

Ladders en trappen

Kies altijd een droge, windstille dag uit. Gebruik de juiste trap of ladder voor je klus. Zorg dat die bij buitenwerk ongeveer een meter boven het werkniveau uitsteekt. Zet de ladder goed neer. Dit betekent dat de ladder op een stabiele ondergrond moet staan, zodat hij niet zomaar kan omvallen. Zorg dat de trap of ladder niet op een tafel of kratten of iets anders wordt geplaatst.

Plaats de ladder met de brede kant beneden en altijd onder een hoek van 75 graden ten opzichte van de ondergrond, waardoor hij niet makkelijk weg kan glijden. Dit laatste is simpel na te gaan: als je met je voeten tegen de ondereinden van de ladder staat en je armen recht vooruitsteekt, moet je de laddersporten gemakkelijk kunnen vastpakken. Bij moderne ladders is het zo, dat de sporten D-vormig zijn. Als de ladder goed staat, zijn de sporten horizontaal. Denk ook aan het tijdig verplaatsen van de ladder of trap. Wanneer je meer dan een armlengte opzij reikt, is de kans groot dat je valt, of de ladder wegschuift.

Hijs de materialen met een touw naar boven, zodat je zelf bij het beklimmen de ladder met beide handen kunt vasthouden. Een ladder is bedoeld om op een werkplek te komen en niet om er uren op te staan werken. Als dat wel nodig is, gebruik dan een steiger of een hoogwerker.

Benodigdheden

Materialen (1)
  • Zonnescherm
Gereedschappen (7)
Dit stappenplan komt voor in