stappenplannen

Lundia stompe deur afhangen

5 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Wat is het verschil tussen een opdekdeur en een stompe deur? Hoe bepaal je de draairichting van de deur? Hoe moet je een Lundia stompe binnendeur afhangen? Je ziet het allemaal in deze klusvideo en in het stappenplan.

 

Bekijk assortiment

Bekijk de benodigheden
Stompe deur of opdekdeur
1

Stomp of opdek

Bepaal voor je begint of je een stompe deur of opdekdeur gaat afhangen. Een stompe deur valt volledig weg in het kozijn.

Opmeten kozijnen
2

Opmeten kozijn

Om de juiste maat te bepalen moet je de kozijnsponning opmeten. Je neemt het gedeelte van het kozijn waar de deur invalt. De breedte meet je op drie plaatsen; bovenaan, in het midden en onderaan het kozijn. Voor de hoogte meet je zowel de rechter- als de linkerzijde.

Maat deur bepalen
3

Maat deur bepalen

Voor het optimale afhangen van de deur moet de deur 6mm smaller zijn dan de opgemeten sponningmaat. Je kunt maximaal 10mm per kant afschaven. Schaaf de hang- en sluitzijde iets schuin naar binnen af.

Deur bijschaven
4

Schaven

Schaaf rustig richting de onderkant van de deur. Gebruik hiervoor een elektrische schaaf met scherpe beitels.

Schuren deur
5

Schuren

Schuur van de bewerkte kanten alle scherpe randen weg onder een hoek van 45 graden. Na het schuren de deur goed stofvrij maken.

Kozijn aftekenen
6

Kozijn aftekenen

Teken de drie scharnierposities af op het kozijn. Houdt hierbij een afstand van 12cm aan de bovenzijde en 30cm aan de onderzijde aan. Lijn het middenscharnier in het midden hiervan uit. Laat de scharnierrand 2mm uit het kozijn steken.

Beitelen kozijn
7

Beitelen kozijn

Gebruik een scherpe beitel om de uitsparing uit te steken tot op scharnierdiepte.

Scharnierhoogte deur
8

Scharnierhoogte deur

Zet vervolgens de deur in het kozijn. Een wig helpt de deur op de juiste hoogte te plaatsen. Houd een naad van 3mm aan de bovenzijde. Neem dan de hoogte van de scharnieren over op de deur. Teken de uitsparing van de scharnieren af op de deur. Zorg dat de scharnierknopen 1mm uitsteken.

Beitelen deur
9

Beitelen deur

Gebruik de beitel om uitsparingen in de deur uit te steken.

Scharnierbladen op de deur
10

Scharnierbladen op de deur

Neem voor montage de scharnierpen uit de scharnieren om de helften te scheiden. Schroef de scharnierbladen met de twee knopen vast op de deur.

Scharnierbladen op het kozijn
11

Scharnieren in het kozijn

Monteer de scharnierbladen met de drie knopen in het kozijn. Wacht met het monteren van het middelste scharnierblad. Dit vergemakkelijkt het afhangen. Hang de deur in het kozijn en zet de scharnierhelften met de scharnierpennen aan elkaar. Controleer de deurnaden en plaats nu het middelste scharnierblad in het kozijn en schroef de scharnieren definitief vast. 

Deurglas plaatsen
12

Deurglas plaatsen

Breng voor het plaatsen van het deurglas montagekit aan. Plaats en verdeel het glas gelijkmatig in de sponning. Bevestig de glaslatten tegen het glas. Zet de latten vast met koploze spijkers. Gebruik hierbij een kartonnetje tussen het glas en de spijker. Verwijder overtollige kit direct.

Deur aflakken
13

Deur aflakken

Zet de geschaafde delen in de grondverf. De rest van de deur is al voor je gegrondverfd. Je zult de deur nog wel af moeten lakken. Breng met een lakroller een laag naar keuze aan. Het beste resultaat behaal je met drie laklagen.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (7)
  • Gereedschappen (13)