klusadvies
Compressoren

Compressoren

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

 

Een compressor is een gereedschap die je voor uiteenlopende klussen kunt gebruiken. Wat is een compressor precies? Welke soorten zijn er? Wat kun je met een compressor doen? En waar moet je op letten als je een compressor koopt? GAMMA geeft antwoord op je vragen.

 

Bekijk de benodigheden

wat is een compressor?

Een compressor is een machine die lucht aanzuigt, het in een ketel samenperst en vervolgens de samengeperste lucht via een slang en hulpgereedschap gedoseerd loslaat. Doordat de compressor verschillende op lucht draaiende hulpgereedschappen kan aandrijven is het in feite een soort multitool en zeer flexibel inzetbaar. Doordat het hulpgereedschap aan een slang gekoppeld is heb je ook veel bewegingsvrijheid.

wat doen met compressors?

De mogelijkheden met een compressor zijn bijna eindeloos. Zo kun je met een compressor banden oppompen, spijkers en nieten schieten, verf spuiten, werkstukken schoonblazen, kitten, tegels weghakken, muurtjes slopen, zandstralen, boren, slijpen, afbramen en moeren vast- en losdraaien.

soorten compressoren

soorten compressoren

Er bestaan twee soorten compressoren. De oliegesmeerde compressor en de olievrije compressor. Een oliegesmeerde compressor blaast samen met de uitgaande lucht zeer fijne druppeltjes olie mee. Dat kan schadelijk zijn. De olie kan bijvoorbeeld een ongewenste verbinding aangaan met sommige verfsoorten. Je kunt ook kiezen voor een kleine compressor. Deze compacte compressor komt van pas om (auto)banden mee op te pompen.

compressor kopen? let hier op

Bij GAMMA vind je verschillende compressoren. Waar moet je op letten als je een compressor koopt? Hieronder zie je de belangrijkste aandachtspunten:

compressors_gebruik

Waar wil je de compressor voor gebruiken? Afhankelijk van het luchtaanzuigvermogen, de maat van de ketel en de druk die opgebouwd kan worden is een compressor al dan niet geschikt voor een bepaalde klus. Uit de specificaties van de machine kun je afleiden wat hij wel en niet kan. Vuistregel: hoe hoger de luchtdruk kan worden opgebouwd, hoe krachtiger de compressor en hoe meer hulpgereedschappen hij aankan.

compressors_vermogen

Machines met een snoer zijn relatief sterk. Omdat het voltage altijd 230V is wordt hun kracht vaak aangeduid in W (watts). Hoe hoger het aantal watts, hoe krachtiger de motor. De kracht van de motor wordt ook wel uitgedrukt in Pk. Een krachtige motor zorgt voor een hogere opbouw van de druk en voor een snelle aanzuiging van lucht. Hoe sneller dat gaat hoe stabieler de keteldruk blijft en hoe stabieler de uitgaande luchtdruk is. Dat is bijvoorbeeld bij verf spuiten belangrijk.

compressors_verwisselen_accessoires

Als je je compressor voor verschillende werkzaamheden wilt gebruiken dan is het wel zo prettig als je het hulpgereedschap snel kan verwisselen. Dat gaat bij de ene compressor net iets gemakkelijker dan bij de andere. Ook dat bepaalt de kwaliteit van een compressor.

compressors_instelling van de druk

Per soort hulpgereedschap en soms ook per soort nietje of spijker moet je de druk instellen. De opgebouwde druk wordt uitgedrukt in Bar of Psi. Daarom zie je op de manometers van compressoren vaak twee schaalverdelingen, die van Bar en van Psi. (1 Bar = 14,5 Psi). Sommige compressoren hebben 2 manometers, 1 voor de keteldruk en de ander voor de druk van de uitgaande luchtstroom.

compressors_accessoires

Voor compressoren zijn ook accessoires en hulpgereedschappen te koop zoals slangen, aansluitnippels, persluchtpistolen, persluchtverfpistolen, persluchtkitpistolen, beitels, adapters om banden op te pompen, tackers, slagmoersleutels en compressorolie. Kijk voor meer informatie op Compressor accessoires.