stappenplannen
Beitelen

Beitelen

1 stem

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Beitelen vraagt  om geduld en beheersing. Beitel steeds kleine beetjes hout weg en nooit grote stukken tegelijk. Zo voorkom je dat je helemaal opnieuw moet beginnen.

Wil je meer informatie? Download ook onze productinformatiefolders over hout.

 

assortiment beitels

Bekijk de benodigheden
beitelslijper
01

Slijpen

Zorg voor scherpe beitels en messen. Slijp ze bij voorkeur op een natte steen, of dompel het snijvlak bij het droog slijpen regelmatig in water om te voorkomen dat het metaal oververhit raakt (verkleurt) en zijn hardheid verliest. Slijp alleen de schuine kant, de 'vouw'. Let op dat de hoek gelijk blijft. Maak je (schaaf)beitels zo scherp als een scheermes door ze na te wetten op een wetsteen.

klemmen
02

Werkstuk vastzetten

Zet het werkstuk altijd vast.
beitel vasthouden
03

Beitel vasthouden

Hoe je de beitel vasthoudt, verschilt per klus. Bij het hakken omvat je het handvat met de hele hand. Geef liever wat vaker zachte klapjes met een hamer dan een kleiner aantal harde tikken.

beitel
04

Rechtshandige mensen

Rechtshandige vakmensen houden vaak hun rechterschouder boven de plek waar het hout moet worden weggestoken en drukken met hun schouder op het beitelheft; op die manier is je kracht efficiënter over te brengen. De werkbank mag bij deze wekwijze niet te laag zijn.

beitel
05

Beitel drijven

Als je de beitel in het hout drijft, wordt het 't meest aan de schuine beitelkant ingedrukt. Maar ook aan de rechte beitelkant wordt het hout iets ingedrukt en heeft de beitel daar de neiging schuin onder de lijn te duiken.

beitel insteken
06

Materiaal wegsteken

Zet de beitel dus niet direct op de juiste plaats op de lijn, maar een fractie ervandaan op het afvalhout. Je steekt om te beginnen aan de afvalkant materiaal weg, om te voorkomen dat de beitel het werkstuk kan beschadigen.

langs lijn steken
07

Steken

Steek precies langs de afgetekende lijn. Zet de vouw over zijn volle breedte op het materiaal en geef met de hamer lichte tikken. Steken doe je zoveel mogelijk met de vezelrichting van het hout mee; houdt de beitel ietsje schuin, zoals bij schaven. Als je tegen de draad in werkt, grijpt de beitel onder de vezellagen, waardoor ze afbreken. Daardoor krijgt het hout een ruw oppervlak.

Geringe hoeveelheden hout weghalen
08

Geringe hoeveelheden hout

Om een geringe hoeveelheid hout weg te halen hoef je niet te timmeren op de beitel. Haal per keer maar een dun spaantje weg. Houd in de ene hand het hecht en met de andere het blad vast.

Beitelen in gebogen vorm
09

Beitelen in gebogen vorm

Hout in een gebogen vorm wegsteken doe je gaandeweg vanaf de buitenkant door steeds kleinere stukjes weg te halen. Maak daarbij een draaiende snijbeweging met de beitel. Je krijgt dan een mooier vlak.

Inkepingen maken
10

Inkepingen maken

Voor het maken van inkepingen is het handig eerst het hout tot de gewenste diepte in te zagen en het tussenliggende hout met de beitel weg te halen.

11

Kapje gebruiken

Een beitel voorzie je na gebruik van een kapje om hem te beschermen bij het vallen en andere mogelijke beschadigingen. Ook voor je eigen veiligheid gebruik je het kapje. Sommige beitels worden geleverd met een plastic kapje. Zo niet, dan kun je iets dergelijks zelf improviseren.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (1)


  • Gereedschappen (1)