klusadvies
GAMMA bouten tips en advies

Bouten en moeren

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

 

Met een bout zet u verschillende materialen snel aan elkaar en meteen muurvast. GAMMA heeft diverse bouten van verschillende materialen in allerlei maten in het assortiment. Maar welke bout heeft u nodig voor uw klus? En met welk gereedschap zet u de bout vast? Op deze pagina vindt u daar meer informatie over. 

 

Bekijk de benodigheden

bouten gebruiken 

Wanneer gebruikt u een bout? 

Als u verschillende materialen stevig aan elkaar vast wilt maken, kunt u een bout gebruiken. Eerst boort u een gat voor. Vervolgens steekt u een passende bout helemaal door beide te verbinden delen heen. Als laatste zorgt het aandraaien van de moer voor een zeer sterke verbinding. In het stappenplan bouten plaatsen kunt u lezen wat er stap voor stap moet gebeuren om uw materialen stevig vast te maken met een bout. 

 

Waar moet ik op letten bij de maatvoering van bouten en moeren? 

Zowel de diameter als de lengte van een bout wordt aangeduid in millimeters, bij moeren wordt meestal enkel verwezen naar de diameter. Omdat het draad op bouten en moeren metrisch is, dit in tegenstelling tot houtdraad, wordt de afmeting van de diameter voorafgegaan door een hoofdletter M. De lengte van een bout (en schroef) wordt aangegeven door de werkende lengte oftewel: het gedeelte dan in het materiaal verdwijnt. Bij een bout of schroef met een platkop meet u dus de gehele lengte, heeft deze echter een cilinderkop dan meet u de lengte onder de kop. De maten worden als volgt op de verpakking aangeduid: M5 x 50. Dit betekent dat u te maken heeft met een bout met metrische draad van 5 mm dik en een lengte van 50 mm.

welke bout heeft u nodig voor uw klus? 

bouten - zeskantbout

Zeskantbout

De meest bekende en meest gebruikte bout is de zeskantbout. Hij wordt ingezet bij houtverbindingen en verbindingen van twee metalen delen. Breng aan de kop- en moerzijde eerst een volgring of carosseriering aan, om te voorkomen dat de bout in het zachte materiaal getrokken wordt. De ring zorgt voor een veel betere drukverdeling op het materiaal. Het is ook verstandig om aan de moerzijde een veerring te plaatsen, dan kan de moer niet los gaan zitten. 

 Voor deze bout kunt u een gewone moer gebruiken. Als u wilt dat de moer niet lostrilt, kunt u een borgmoer gebruiken of een moer samen met een veerring. Wilt u de bout later makkelijk los kunnen maken, kies dan voor een vleugelmoer. Deze kunt u met de hand vast- en losdraaien.  


Boor voor een stevige bevestiging de gaten zo pas mogelijk, dus bijvoorbeeld voor een M8 bout, boren met een boor van 8 mm. Sla bij montage, indien nodig, uitsluitend met een houten hamer of via een houten klos met een metalen hamer.

 

bouten - slotbout

Slotbout

De slotbout wordt vooral ingezet bij houtverbindingen. De afgeronde kop van deze bout zorgt voor een fraaie afwerking. Direct onder die kop zit een vierkant gedeelte, dit zorgt ervoor dat de bout niet mee draait als u de moer aandraait. Steek hiervoor de bout door het gat heen en tik de kop met een hamer aan, zodat het vierkante gedeelte in het hout dringt. Nu is de bout gefixeerd en kan niet meedraaien tijdens het aandraaien van de moer. 

Breng aan de moerzijde een ring aan, zodat de moer niet in het hout getrokken wordt. Draai de moer vast met behulp van een steek- ringsleutel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bouten - draadeind

Draadeind

Draadeind is een lange bout zonder kop, die u zelf op maat kunt zagen. Hij wordt ingezet bij allerlei verbindingen en constructies. U kunt op deze manier meerdere latten aan elkaar verbinden en zo bijvoorbeeld een tafel maken.  

Draadeind wordt ook gebruikt om diverse materialen op afstand van elkaar te zetten en met behulp van moeren ook op die plek te fixeren. 

U kunt draadeind ook in beton gieten. Zo maakt u een stevige basis voor bijvoorbeeld een schuur of carport. 

 

Deze bout kunt u compleet maken door aan beide uiteinden een (veer)ring en moer aan te brengen. Vijl de bramen op het zaagvlak weg om te voorkomen dat de moer scheef op de schroefdraad draait. Wilt u 2 draadeinden koppelen? Dit kan met een koppelmoer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bouten - metaalschroef

Metaalschroef

De naam is wat verwarrend, maar de metaalschroef is ook een bout met een moer. De metaalschroef wordt vooral gebruikt bij het monteren van metalen onderdelen. Hij is verkrijgbaar met een platkop of een cilinderkop en heeft volledig draad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bouten - patentbout

Patentbout

Patentbouten zijn sierlijk en worden meestal gebruikt bij het vastzetten van deurbeslag. Met name voor de schilden of rozetten rondom een deurklink. Deze bouten zijn verkrijgbaar in staal verzinkt, RVS & messing.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bouten - inbusbout

Inbusbout

Deze bouten hebben een inwendig zeskant in de kop. Vaak worden deze bouten gebruikt op plaatsen waar je niet bij kunt met een steek- of ringsleutel of daar waar geen uitstekende delen voor mogen komen i.v.m. veiligheid. Een ander voordeel van zo'n inbuskop is dat u optimale grip heeft met de inbussleutel, u kunt dus veel kracht zetten. De inbusbout is verkrijgbaar met een cilinderkop, platkop of een laagbolkop. U monteert de bout met een inbussleutel.

 

gereedschap bouten 

De vorm van de kop van de bout bepaalt welk gereedschap u nodig heeft:

  • zeskantig: steeksleutel, dopsleutel of ringsleutel
  • gleufkop: gleufschroevendraaier
  • inbuskop: inbussleutel of inbus-schroevendraaier. 

 

Bij gebruik van een verkeerde sleutel kan de kop van de bout afvlakken, waardoor u steeds minder grip heeft. Ook bij gebruik van de verkeerde schroevendraaier (of schroefbit) leidt dit tot beschadiging van de bout-kop. Zorg daarom dat u het juiste gereedschap gebruikt. 

 

Een zeskantbout kunt u vastdraaien met een steek-, dop of ringsleutel. Doe dit nooit met een combinatie- of waterpomptang! Met deze tangen beschadigt u de kop van de bout. 

 

Indien u gebruik maakt van een steek-, dop of ringsleutel kunt u het beste 2 sleutels gebruiken: één om de moer mee aan te draaien en een om de bout tegen te houden en meedraaien tegen te gaan.

moeren 

Moeren - Zeskantmoer

Zeskantmoer

Wordt meestal gebruikt in combinatie met een zeskantbout of slotbout.

 

 

Moeren - vleugelmoer

Vleugelmoer

Hiermee kunt u eenvoudig bouten vast- en losdraaien.

 

 

 

Moeren - dopmoer

Dopmoer

Heeft voornamelijk een sierfunctie maar zorgt ook voor een gladde en dus veilige afwerking.

 

 

Moeren - inslagmoer

Inslagmoer

Zelfde toepassing als de rampamoer, wordt echter d.m.v. een hamer gemonteerd i.p.v. een schroevendraaier.

 

Moeren - oogmoer

Oogmoer

veelal gebruikt voor hijswerk en om de bevestigen aan kabels, vaak in combinatie met een draadeind of keilbout.

 

Moeren - koppelmoer

Koppelmoer

Heeft doorgaans 3x de lengte van een zeskantmoer en wordt gebruikt om 2 stukken draad met elkaar te verbinden.

 

 

 

 

 

Moeren - borgmoer

Borgmoer

In de moer bevindt zich een kunststof ring die lostrillen voorkomt. Let op! In RVS kan bij kleine afmetingen (M5, 6 & 8) koudlas ontstaan (vastvreten). Dit voorkomt u door een smeermiddel, bijvoorbeeld WD40, op de bout aan te brengen.