stappenplannen

Schuin dak isoleren

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Isoleren levert veel comfort op. Het bespaart u energie en dus geld. Dat geldt ook voor het isoleren van een schuin dak met glaswol of steenwol. Glaswol en steenwol zijn te krijgen in rollen en in isolatieplaten. Wij gaan hier uit van glaswolrollen.

 

Dit stappenplan gaat uit van een schuin dak met gordingen: horizontale balken, die van muur tot muur lopen. Dit is de meest voorkomende dakconstructie in Nederland.

 

Bekijk de benodigheden

Let op!

Dit stappenplan gaat er vanuit dat uw dak niet aan de buitenkant is geïsoleerd en ook niet voorzien is van een dampdichte folie. Heeft u wel een dampdicht dak? Isoleer dan met isolatiemateriaal zonder dampremming zoals glaswolplaten of steenwolplaten in combinatie met klimaatfolie en bijbehorende tape.

tip!

Isolatiewaarde kiezen

Kies de isolatiewaarde die u wilt bereiken. Deze wordt uitgedrukt in de waarde ‘Rd’. Dit is de warmteweerstand van de gekozen isolatie. Hoe hoger de gekozen Rd-waarde, hoe beter u het dak isoleert. 

Schuin-dak-isoleren_291x162_02.jpg
2

Hoeveelheid materiaal berekenen

Meet de diepte van de gordingen in uw dakconstructie op om de dikte van het isolatiemateriaal te bepalen.

 

Tip!
Kieren in het dak kunnen voor onnodig warmteverlies en vochtproblemen zorgen. Als uw dak niet goed dicht is, is het verstandig om eerst het dakbeschot te bekleden met 3-4mm dik triplex. Schroef dit met korte schroeven vast en kit het geheel rondom af met acrylaatkit.

Helft van het rachelwerk maken
4

Helft van het rachelwerk maken

Zaag de vurenhouten rachels op maat. Ze komen dwars op de gordingen. Schroef eerst de helft van de planken op de gordingen, zodat er nog veel ruimte tussen de latten blijft. Zo kunt u de glaswol straks makkelijker achter de latten krijgen.

Schuin-dak-isoleren_291x162_05.jpg
5

Glaswol op maat snijden

Meet de ruimte tussen de gordingen. Rol de glaswol uit tot dekens. Snij de glaswoldekens op maat. In de meest gevallen kunt u de glaswol het beste evenwijdig aan de gordingen plaatsen, horizontaal dus.

 

Tip! 

Glas- en steenwolvezels irriteren de huid. Draag daarom een veiligheidsbril, werkhandschoenen en een overall. Bind de mouwen dicht met post-elastieken.

Glaswol aanbrengen
6

Glaswol aanbrengen

Plaats de glaswollen dekens achter het (halve) rachelwerk. Laat de stroken goed op elkaar aansluiten.

Naden vast tapen
7

Naden vast tapen

Tape de naden tussen de glaswoldeken af met Vario KM-tape.

Afdekken en afwerken
8

Afdekken en afwerken

U kunt het dak afwerken met gipsplaten. Voor meer informatie hierover, zie ons stappenplan Gipsplaten plaatsen.

 

Tip!

Bewaar restanten glas- of steenwol in een afgesloten plastic zak, buiten bereik van kinderen. 

 

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen(8)

  • Gereedschappen(12)