stappenplannen
Waterleiding, kunststof aanleggen

Waterleiding, kunststof aanleggen

1 stem

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Een waterleiding van kunststof (tyleen) slangen is veel eenvoudiger aan te leggen dan een koperen waterleidingbuis. Kunststof waterleidingen zijn met name geschikt voor koude waterleidingen. Voor heet boilerwater blijft het traditionele koper de beste oplossing. Tyleen is minder slagvast dan koper. Bovendien kun je het niet zo kaarsrecht vastzetten op de muur. Gebruik het daarom met name op plaatsen die uit het zicht zijn. Bijvoorbeeld een leiding op zolder voor de wasmachine, door de kruipruimte of naar een kraan in de tuin.

Tip!
Leidingen zijn meestal geen sieraad in je huis. De meeste mensen proberen ze dan ook zoveel mogelijk te camoufleren. Het kan echter een verrassend effect geven als je ze juist in opvallende kleuren schildert. Als je de leidingen wilt schilderen, schuur ze dan licht op en zet ze eerst in de metaalprimer. Je kunt ze vervolgens aflakken met gewone verf.

 

Bekijk de benodigheden
01

Hoofdkraan sluiten

Sluit de hoofdkraan van de waterleiding. Bepaal het gunstigste verloop van de leiding. Zaag de tyleen slangen op maat met een ijzerzaagje. Schuur de uiteinden licht op.
02

Knelfitting schroeven

Schroef de knelfitting uit elkaar. Schuif eerst de moer over de slang, dan de knelring en de rubberen ring. Wil je hier meer over weten, klik dan op knelfittingen gebruiken.

03

Moeren vastdraaien

Steek beide slanguiteinden in de fitting. Draai beide moeren met de hand vast. Trek de moeren na met een steeksleutel.
04

Muurplaat bevestigen

Bepaal de plaats voor de muurplaat. Boor gaten en breng pluggen aan. Wil je weten hoe, klik dan op boren. Schroef de muurplaat op de muur vast. Sluit de tyleenslang met de knelkoppeling op de muurplaat aan.

05

Kraan in muurplaat draaien

Draai, met de klok mee, 2-3 slagen teflon om de schroefdraad van de kraan. Draai de kraan in de muurplaat. Zet de tyleenslang vast met zadels. Draai de hoofdkraan open en controleer op lekkage.

Tip!
Je bespaart veel water als je een doorstroombegrenzer op de kraan schroeft. Goed voor je portemonnee en voor het milieu.

Gas- en waterleiding aanleggen

Laat het aanleggen van gasleidingen bij voorkeur over aan een vakman. Gas is een zeer ontbrandbaar product, dus de leiding in je huis moet 100% betrouwbaar zijn.

 

Als je zelf je gas- en waterleiding gaat aanleggen, dan hebben we de volgende tips voor je:

 

  • Bij de aanleg van een gas- of waterleiding kun je kiezen voor verbindingsstukken die je moet solderen of van uitvoeringen die zijn voorzien van knelfittingen. Deze laatste hebben onze voorkeur. Ze werken niet alleen makkelijker en sneller, maar je hoeft ook geen brander te gebruiken. Dat is vooral prettig als je in kruipruimten werkt, waar droog afval en stof door de vlam gemakkelijk in brand kunnen vliegen.
  • Zorg dat een gasleiding die in de muur weggewerkt wordt, onder de vloer door loopt of door een muur heen gaat, door een PVC mantel geleid wordt. De uiteinden daarvan moeten in de kamer uitkomen, zodat zich geen gasbel kan vormen in de muur of onder de vloer. 
  • Test de verbindingen in een gasleiding zorgvuldig met een kwastje, gedrenkt in een zeepsop-oplossing. Breng het sop rondom de verbinding aan, ook aan de achterkant. 
  • Heb je zelf nieuwe gasleidingen aangelegd of ben je verhuisd naar een oudere woning? Vraag het energiebedrijf altijd om het leidingennet te testen op onder meer lekkages.

 

klus bewust logo

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen(10)  • Gereedschappen(5)