stappenplannen
Leidingen wegwerken

Leidingen wegwerken

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Leidingen in de badkamer of toilet staan soms heel lelijk. Je kunt ze met watervast plaatmateriaal en tegels wegwerken.

Bekijk de benodigheden
01

Leidingen meten en tekenen

Meet hoe ver de leidingen de ruimte in steken. Tel bij deze maat de dikte van het plaatmateriaal op, en 1 à 2 cm extra: zo bepaal je de breedte van de koker. Zaag een strook plaatmateriaal van deze breedte af. Teken hierop de uitsparing voor de buizen ruim af. Zaag de uitsparing uit.

02

Zijpaneel zagen en vastschroeven

Meet de hoogte voor het zijpaneel. Deze hoogte is gelijk aan de hoogte waarop de horizontale buizen lopen, vermeerderd met 1 à 2 cm. Zaag het zijpaneel op maat en schroef de strook met de uitsparing hierop van bovenaf vast. Boor eerst voor om splijten te voorkomen. Zet een streep op de muur langs de bovenkant van de zo ontstane koker.

03

Klosjes op de muur plakken

Haal de koker weg. Teken nauwkeurig de dikte van het plaat materiaal af onder de eerder getrokken streep. Doe dit op verschillende plaatsen, met ± 25 cm tussenruimte. Lijm met contactlijm op de afgetekende plekken een aantal klosjes op de muur.

04

Sainitairkit aan de randen

Breng op dezelfde manier klosjes aan op de vloer. Je kunt met de koker op de klosjes lijmen of schroeven, maar dat is niet per se nodig. Breng sanitairkit aan op de randen van de koker en zet hem op zijn plaats. Druk het geheel enkele seconden aan.

05

Tegellijm aanbrengen

Behandel sterk absorberend materiaal eerst met een voorstrijkmiddel. Snij de benodigde tegels op maat. Houdt rekening met een voeg boven, onder en tussen de tegels. Breng met een lijmkam tegellijm aan op de koker.
06

Beginnen met tegelen

Begin met het tegelen vanuit de hoek van de koker. De tegels moeten aan de bovenkant een voegbreedte onder de bovenrand komen. Sla de tegels zachtjes aan met de hand of een rubber hamer.
07

Voegen wassen met schuursponsje

De tegels bovenop steken over de zijkanten heen. Als de lijm is uitgehard (zie verpakking) kun je gaan voegen. Smeer het voegmiddel in de voegen met een groot plamuurmes of een voegrubber. Als de voegen iets opgedroogd zijn, was je de voegen met een (keuken)- schuursponsje in. Ga door tot er praktisch geen sluier meer op de tegels te zien is.

08

Zuil plaatsen

De laatse sluier van het voegmiddel poets je met een droge doek weg. Bij een wastafel worden ook de verticale leidingen onzichtbaar als je een zuil plaatst.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (4)

  • Gereedschappen (5)


Meer informatie over leidingen wegwerken :