stappenplannen
Stucen

Stucen

23 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Stukadoren een kunst? Jazeker! Met Gyproc is stukadoren ook voor jou als doe-het-zelver een klus die gaat lukken. Een goede voorbereiding is daardoor zeker nodig. In dit stappenplan lees je hoe je deze klus voor kunt bereiden. Vervolgens kun je per stap lezen wat je moet doen om deze klus succesvol af te ronden. 

 

Bekijk de benodigheden

Voorbereiden

Het is belangrijk om de uitweindige hoeken van het stucwerk te beschermen. Dit doe je minimaal 3 uur van tevoren. 

- Voor dunne stuclagen van ca. 2 mm gebruik je Gyproc Stuc hoekbeschermer dunpleister universeel.
- Voor dikke stuclagen van 3 mm of meer gebruik je Gyproc Stuc hoekbeschermer dikpleister.
Kies een product dat past bij je ondergrond of dat past bij de gewenste dikte van de stuclaag. 

Kiezen op basis van ondergronden:
Voor de ondergronden: beton, cellenbeton, gipsblokken en gipsplaten, kalkzandsteen, geverfd metselwerk, oud pleisterwerk, rode baksteen, sier- of spuiterwerk:
- Gyproc Multi Stuc
- Gyproc Pro Stuc 
- Gyproc Blokkenwand Stuc

Voor ondergronden met een fijne structuur: bijv. sierpleister en spachtelputz:
- Gyproc Stuc Pasta (gebruiksklaar)

Voor alle type ondergronden in natte ruimtes:
- Gyproc Badkamer Stuc

Kiezen op basis van laagdiktes:
0 tot 2 mm – Gyproc Stuc Pasta (gebruiksklaar)
0 tot 5 mm – Gyproc Blokkenwand Stuc
5 mm of meer – Gyproc Multi Stuc
8 mm of meer – Gyproc Pro Stuc 

1

Voorstrijken

Maak de ondergrond schoon en stofvrij. Behandel het oppervlak met Gyproc Voorstrijk. 

 

- Voor zuigende ondergronden gebruik je Gyproc Voorstrijk Grondeer. Bijvoorbeeld op kalk zandsteen, cellenbeton en rode baksteen. Gyproc Voorstrijk Grondeer vermindert de zuigende werking van de ondergrond en zorgt voor een optimale verwerking van het Gyproc stucproduct.

 

- Voor niet-zuigende ondergronden gebruik je Gyproc Voorstrijk Hechtlaag. Bijvoorbeeld op beton, gipsblokken en gipsplaten, geverfd metselwerk, oud pleisterwerk, sier- of spuitwerk ondergronden. Gyproc Voorstrijk Hechtlaag zorgt ervoor dat het Gyproc stucproduct optimaal hecht op de ondergrond.

 

Tip

Plaats in het geval van grote oppervlakten 1 dag van te voren Gyproc Stuc geleiderprofielen op de wand.

 

Breng het voorstrijkmiddel met een blokkwast aan. Laat het 1 tot 2 uur drogen.

2

Gips aanmaken

Gebruik altijd een schone kuip en een schone mixer. Doe de juiste hoeveelheid kraanwater in de kuip: 6 liter water op 10 kilo gips. Strooi voorzichtig het gips erbij. Laat het even staan. Mix het vervolgens tot een gladde massa zonder klontjes. Let op: in de kuip wordt het gips na ongeveer 45 minuten hard. Maak dus niet meer aan dan je binnen die tijd kunt verwerken (dit geldt voor Gyproc Multi Stuc. Kijk voor ieder stucproduct op de verpakking voor de bereiding.)

 

Tip

Huur voor het aanmaken van het gips een grote mixer bij de bouwmarkt.

3

Gips aanbrengen

Schep met een troffel het aangemaakte gips op het raapbord. Breng het gips met de pleisterspaan aan op de ondergrond. Begin links als je rechtshandig bent (en andersom). Probeer het gips zo gelijk mogelijk op de ondergrond aan te brengen. Kleine dikte verschillen zijn niet erg. Dit verhelp je straks met reien.

4

Reien

Direct na het aanbrengen van de gipslaag maak je die vlak met een reilat. Dit reien is een belangrijke stap voor een glad eindresultaat, dus doe dit zorgvuldig. Met de reilat haal je te veel aangebracht gips weg. Vul plekken waar te weinig gips zit op met extra gips. Herhaal het reien na ongeveer 30 minuten.

5

Messen

Ongeveer 20 minuten na het reien, als je het gips bijna niet meer in kunt drukken, begin je met messen. Houd het spackmes in een hoek van 45 graden ten opzichte van het oppervlak en trek het gips glad. Werk van boven naar beneden en zorg ervoor dat je alle gaatjes en oneffenheden dichtmaakt.

6

Sponzen

Ongeveer 30 minuten na het messen, als het gips nog een klein beetje plakt, begin je met sponzen. Maak de spons nat en 'schuur' het gips met een draaiende beweging op. Zo maak je een sliblaagje, waarmee je straks mooi kunt pleisteren.

7

Pleisteren

Kort na het sponzen (5 tot 10 minuten), maak je met een pleisterspaan het gips glad. Houd de spaan in een hoek van 30 graden op het oppervlak en trek de sliblaag glad.

8

Afpleisteren

20 tot 30 minuten na het pleisteren, kun je afpleisteren. Maak het gips vochtig met een blokkwast en wat water en herhaal de handeling met de pleisterspaan. Het drogen duurt bij een temperatuur van 10 tot 20°C en een luchtvochtigheid van 80% gemiddeld een dag per millimeter aangebracht stucwerk. Heb je een laag van 5 mm aangebracht, dan duurt het drogen dus 5 dagen. Zorg voor goede ventilatie! Als het gips helemaal droog is (het is dan egaal wit), kun je verdergaan met de afwerking.

Schilderen of behangen
Gyproc Diepgrond vermindert de zuigende werking van het oppervlak zodat bespaard wordt op verf, latex of behanglijm. Daarnaast is behang naderhand weer eenvoudig te verwijderen.

Repareren
Voor het repareren van o.a. gaten en scheuren heeft Gyproc producten als Vul Pasta en Snelgips.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen(2)  • Gereedschappen(11)