stappenplannen

Voorzetwand maken van metal studs en gipsplaten

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Een voorzetwand creëert extra sfeer en/of isoleert tegen geluid aan de ander kant van de (bestaande) muur. Eerst maak je een frame van metal stud profielen. Anders dan bij houten profielen kun je meetfouten corrigeren door met de metalen staanders te schuiven. Het kan op elke ondergrond. Hier lees je stap voor stap hoe je de voorzetwand plaatst.

Voor een scheidingswand (om een extra kamer te maken) zie de video Gipsplaten scheidingswand met metal studs. Voor het afwerken van de gipsplaten, zie: Gipsplaten afwerken.

 

Bekijk de benodigheden

sierwand of geluidsisolatie?

Is de voorzetwand alleen bedoeld om het aanzicht van de bestaande muur te vervangen? Dan kun je de nieuwe wand meteen tegen de bestaande muur plaatsen. Gaat het om geluidsisolatie, dan komt de wand een stuk van de muur af te staan. Achter de metal stud staanders komt dan een laag isolatiemateriaal, bijvoorbeeld Isover isolatieplaat van 45 of 80mm dik. Voor nog meer isolatie plaats je ook tussen de staanders een laag isolatieplaat (45mm), zie stap 9 en verder.

metal studs frame maken

Plaats voorzetwand bepalen
1

Plaats voorzetwand bepalen

Bepaal de plaats van de voorzetwand en teken dit af op de vloer.

Metal stud ligger op maat maken
2

Metal stud ligger op maat maken

Knip de metal stud ligger voor de vloer op maat met een blikschaar en plak afdichtingsband op de achterkant.

Ligger bevestigen
Ligger bevestigen

Leg de ligger op de afgetekende lijn en schroef hem om de 75cm. vast met snelbouwschroeven of lijm hem vast met Polymax.

Plaats ligger bepalen
4

Plaats ligger bepalen

Bepaal de plek van de (omgekeerde) ligger aan het plafond. Teken op diverse punten een loodlijn af. Gebruik hierbij een schietlood, of een op maat gemaakte staander met waterpas.

Plafondligger plaatsen
5

Plafondligger plaatsen

Plaats de op maat gemaakte plafondligger. Voor de zijmuren maak je 2 staanders op maat. Breng ook hier op de staanders en liggers afdichtingsband aan. Zet het geheel met hulp van een tweede persoon tegen het plafond en de muren vast (schroeven of lijmen).

Overige staanders op maat maken
6

Overige staanders op maat maken

Maak de overige staanders op maat. Deze zijn ongeveer 1cm korter dan de afstand tussen de vloer en het schuine dak of tussen de vloer en de hoofdligger.

Overige staanders plaatsen
7

Overige staanders plaatsen

Klem ze in de liggers met de open zijden in dezelfde richting. Houdt hierbij een hart-op-hartafstand aan van 60cm. Dit geldt voor alle staanders, behalve de staanders aan de uiteinden van de wand. Daar valt de gipsplaat, op 3-4mm na, helemaal overheen.

Tip!
Gebruik voor het controleren van de juiste staander-afstand een strook gipsplaat. Houd een uiteinde op het hart van een staander en controleer of het andere uiteinde ook weer op het hart van een staander valt. Zo weet je zeker dat je geen meetfouten maakt. Mocht dat echter toch het geval zijn, dan is een metalen staander snel verschoven.

isolatie en leidingen aanbrengen (optie)

Elektriciteitsleidingen verlengen
8

Elektriciteitsleidingen en isolatie(optioneel)

Leg eventueel de elektriciteitsleidingen. Wordt het een isolerende voorzetwand? Dan is dit het moment om het isolatiemateriaal achter het frame te zetten.

Voor nog meer isolatie plaats je ook tussen de metal studs een laag isolatieplaat (45mm). Het is wel van belang dat je de randen van het frame daarna goed afkit met acrylaatkit en het gehele frame afdekt met een dampdichte folie. (Bijvoorbeeld Isover vario KM folie, Isover Vario KB1 enkelzijdig overlaptape en Vario KB2 dubbelzijdige bevestigingstape)


Tip!
Gebruik een mondkapje en handschoenen tijdens het verwerken van glaswol of steenwol.

gipsplaten aanbrengen

Gipsplaat op maat maken
11

Gipsplaat op maat maken

Meet na of de muur overal even hoog is. Maak de gipsplaat 0,5cm korter dan de gemeten lengte. Teken de gewenste lengte op de voorzijde van de gipsplaat af. Leg een stalen liniaal, langer dan 60cm op de lijn. Snij de Gyproc Wandplaat plaat in met een scherp hobbymes.

Gipsplaat breken
12

Gipsplaat breken

Zet de gipsplaat op de zijkant rechtop. Breek de plaat op de snijlijn. Snij het karton aan de achterzijde door.

Tip!
Smalle randjes afbreken is lastig. Gebruik in dat geval een handzaag om de plaat op maat te zagen. Gaat het slechts om enkele millimeters, kort de plaat dan in met een rasp, schaafrasp of een vijl.

Gipsplaten vastzetten
13

Gipsplaten vastzetten

Zorg dat er 2-3mm ruimte tussen de plaat en de omliggende constructie zit en probeer de hele lengte van de platen te gebruiken. Zet ze om de 25cm vast met gipsplaatschroeven en een gipsplaatbitje.

 

Tip!

Zaag uitsparingen voor bijvoorbeeld een stopcontact uit met een decoupeerzaag of een gatenzaag. Doe dat voordat je de plaat bevestigt tegen het regelwerk.

afwerken

Gipsplaten afwerken
15

Gipsplaten afwerken

Je kunt de gipsplaten nu afwerken. Volg hiervoor het stappenplan Gipsplaten afwerken.

Tip!
Ook aan een holle wand kun je zware dingen ophangen. Gebruik daarvoor speciale gipsplaatpluggen of holle wandpluggen. Deze hebben een zeer hoog draagvermogen

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (8)

  • Gereedschappen (13)