stappenplannen
Tuinprieel plaatsen

Tuinprieel plaatsen

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Een prieel biedt u de mogelijkheid om nog meer te genieten van uw tuin. Tijdens een zomerse dag met aangename temperaturen, maar waarop wel een enkele regenbui valt, bent u steeds bezig met het naar buiten en weer naar binnen slepen van uw tuinmeubilair. Heeft u een goed gebouwd prieel dan is dit alles niet meer nodig.
 

Bekijk de benodigheden
01

Dwarsliggers neerleggen

Leg twee staanders op de grond met een onderlinge afstand van ± 3 meter. Schroef de twee dwarsliggers haaks op beide zijden van de staanders vast. De dwarsliggers moeten 65 mm van de bovenzijde van de staander gemonteerd worden en 88 mm oversteken.

Herhaal dit voor de andere twee staanders en de twee dwarsliggers.

02

Driehoeken maken

Til het geheel overeind op de plaats waar de staanders ongeveer moeten worden bevestigd. Maak van panlatten twee driehoeken en zet deze vast met lijmklemmen om de constructie overeind te houden.

03

Delen verbinden

Verbind beide nu aan elkaar met de overige vier dwarsliggers zoals op de tekening wordt aangegeven. Monteer de meegeleverde klosjes tussen de dwarsliggers voor nog meer stevigheid en ter voorkoming van het krom trekken van de liggers.
04

Staanders controleren en monteren

Controleer met een waterpas of de staanders recht staan. Monteer onder de staanders paalhouders (in de grond) of voetsteunen voor een stabiele constructie. Deze dient u apart aan te schaffen.

05

Schroefoogjes plaatsen

Draai de schroefoogjes op de aangegeven plaats. Draai de schroefoogjes niet helemaal aan zodat het doek nog nagespannen kan worden.
06

Karabijnhaken klikken

Klik de karabijnhaken vast in de vier hoeken en aan het doek.

Tip!
Het doek kan nagespannen worden door de schroefogen dieper te draaien. Bij harde wind is het aan te raden het doek te verwijderen. Het doek kan opgeborgen worden in de meegeleverde tas.

Tuinieren

Tuinieren kan een heerlijke hobby zijn. Af en toe lekker de tuin in en zien hoe er iets moois ontstaat. Nu is het poten van een Azalea niet bepaald risicovol, maar bij het snoeien van takken, planten of de heg en het doorhakken van takken moet u al een stuk beter opletten. Met een snoeischaar, takkenschaar, snoeizaag of heggenschaar kan er veel misgaan.

 

Ook grasmaaien met een grasmaaier, -trimmer of strimmer brengt onverwacht veel risico's met zich mee. Verder kan verkeerd onderhoud van het gereedschap of het veranderen van een instelling terwijl de bewegende delen nog niet tot stilstand zijn gekomen, linke situaties opleveren. En wat ook gebeurt: met blote handen een tak of voorwerp uit een messenconstructie halen.

 

Wat te doen?

Zet uw machine stil en haal de stekker uit het stopcontact als u er niet mee werkt
In een onbewaakt moment kunt u dan niet uzelf of iemand anders per ongeluk verwonden door een draaiende machine (heggenschaar, kettingzaag of cirkelzaag). Zet de machine ook stil en haal de stekker uit het stopcontact als u er "even" iets uit wilt halen (takje, pluk gras) of uw materiaal recht wilt leggen (stuk hout). Doe dit nooit als de machine nog draait of als de stekker nog in het stopcontact zit.

Houd uw werkplek altijd opgeruimd, zowel tijdens als na de klus 
U raakt niks kwijt en u kunt benodigde spullen snel vinden op het moment dat u ze nodig hebt. Hierdoor gebruikt u geen gereedschap dat eigenlijk niet geschikt is voor de klus (met bijvoorbeeld een slordig gesnoeide heg tot gevolg), en u kunt niet struikelen over rondslingerend gereedschap.

Gebruik werkhandschoenen
Met werkhandschoenen aan voorkomt u snijwonden als gevolg van de snoeischaar of scherpe takken. Wanneer u (scherpe) takken vast moet houden, zijn handschoenen ook erg prettig om te dragen. Draag geen werkhandschoenen in de buurt van de draaiende delen van een machine.
Als u met de handschoen te dicht bij de draaiende delen komt, kan deze uw hand mee de machine intrekken of vast slaan.

Houd afstand tot andere mensen 
Wees alert op mensen om u heen als u met een draaiende machine werkt of als er dingen kunnen vallen (takken bijvoorbeeld). Hou zeker kinderen uit de buurt van uw klus.
Draag tijdens het werken met een kettingzaag een veiligheidsbril en oorbescherming. Draag geen wijde kleding.

Gebruik het juiste gereedschap
Snoei geen dikke takken met een snoeischaar of heggenschaar. De schaar kan hierdoor wegschieten. Gebruik voor dikke takken een takkenschaar. Door de lange armen van deze schaar ontstaat een hefboomwerking waarmee meer kracht kan worden overgebracht op de messen van de schaar.

 

klus bewust logo

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen(4)

  • Gereedschappen(3)
Meer informatie over tuinprieel plaatsen :