Verftechnieken

Verftechnieken

5 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

 

Heeft u behoefte aan een nieuw interieur? Door creatief met verf aan de slag te gaan geeft u uw woning snel een nieuwe uitstraling. Er zijn meerdere leuke technieken waarmee u door kleurgebruik uw muren en meubels omtovert in echte blikvangers. Zo geeft u eenvoudig een geheel eigen identiteit aan uw interieur. Deze technieken zijn vaak minder moeilijk dan ze lijken.

 

Bekijk de benodigheden

Soorten verftechnieken

Verftechnieken - Kleurverloop

Kleurverloop


Een duidelijke trend van dit moment is de toepassing van een kleurverloop. Bij deze techniek laat u de ene tint in de andere overlopen. Een muur met een kleurverloop geeft een dromerig, sereen effect. U kunt een kleurenverloop met verf en een kwast maken, maar het gaat een stuk gemakkelijker met een spuitbus. Een kleurenverloop van licht naar donker in één kleur is eenvoudiger om te maken dan een kleurenverloop tussen twee verschillende kleuren.


Veel gebruikte termen voor een kleurverloop zijn gradient en ombre. Ombre doet denken aan dip dye. Hierbij lijken meubels en andere woonobjecten deels in de verf gedoopt te zijn. Ombre geeft een wat zachter en meer geleidelijk kleurverloop dan dip dye. Het kleurverloop wordt niet alleen toegepast op muren, maar ook op stoelen, raamdecoratie, lampen en woonaccessoires. Een stoel waar u op bent uitgekeken of een oud kastje, kunt u bijvoorbeeld nieuw leven inblazen door deze een kleurverloop te geven.

Verftechnieken - Geschilderde lambrisering

Geschilderde lambrisering


Een andere muurschildertechniek met een leuk effect is de geschilderde lambrisering. Bij deze techniek verft u de helft van de muur in een kleur en houdt u de andere helft van de muur wit. De kleur maakt uw kamer levendig terwijl het witte gedeelte voor visuele rust zorgt.

 

De scheiding wit hoeft niet precies op het midden van uw muur te liggen. U kunt spelen met de verhoudingen tussen wit en kleur. Bedenk wel goed welk effect dit heeft. Een lage rand maakt uw kamer groter, door een hoge rand lijkt uw kamer lager. U kunt ook spelen met de richting van de scheiding tussen de twee gedeeltes. Een diagonaal gescheiden muur geeft een leuk speels effect aan uw interieur. Zet voor u begint met verven de lijnen uit met schilderstape. Zo krijgt u een strak resultaat. 

 

Voor een speels effect kunt u er ook voor kiezen om een minder strakke scheiding aan te brengen. Uw lambrisering uit de losse pols schilderen gaat ook nog eens veel sneller.

Verftechnieken - Verf en behang combineren

Verf en behang combineren

 

De meeste mensen kiezen voor de afwerking van muren voor verf óf behang. Kunt u moeilijk kiezen? Het hoeft niet altijd ‘of’ te zijn. Een combinatie van beide kan juist zeer boeiende resultaten opleveren. het geeft een mooi samenspel als u verf met behang combineert. De beide materialen kunnen elkaar versterken. Door kleine kleuraccenten uit het behang terug te laten komen in kleur van de verf, versterken de muren elkaar en komt uw interieur nog meer tot leven.

Verftechnieken - Ton sur ton

Ton sur ton


Houdt u heel veel van één bepaalde kleur? Of wilt u het liefst alles wit in huis? Dan is de ton-sur-ton verftechniek iets voor u. Ton sur ton betekent letterlijk tint op tint, oftewel het gebruiken van een enkele kleur. Er wordt hierin wel nuance gemaakt in donkere of lichtere varianten van diezelfde tint. U kunt de kleur alleen in de verf terug laten komen, maar ook in combinatie met meubels, raamdecoratie en andere items in uw huis. Ton sur ton geeft rust en harmonie in uw interieur.