klusadvies
Hout beitsen header

Hout beitsen

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld


Hout kun je beschermen door het te beitsen. Wat zijn de voor- en nadelen van beitsen? Welke soorten beits zijn er? Op welke ondergrond kun je beits aanbrengen? Welke voorbereidingen moet je treffen? En welk gereedschap heb je nodig? GAMMA vertelt je meer over het beitsen van je houtwerk.

 

Assortiment verf

Bekijk de benodigheden

voordelen en nadelen van beits

Beits heeft twee grote voordelen boven lak. Het is vochtregulerend: vocht kan weg en wordt niet opgesloten door bijvoorbeeld een laklaag. Zeker bij hout dat slechts aan een kant behandeld is (bijvoorbeeld gevelbetimmering) kan dit een groot voordeel zijn. Een ander voordeel van beits is dat je het meteen op de geschuurde ondergrond kan aanbrengen. Een grondverflaag is niet nodig.

 

Nadeel van (dekkende) beits is, dat het niet verkrijgbaar is in hoogglans en de glans ook sneller afneemt dan bij lakverf. Eenmaal aangebracht is het verschil tussen beits en lakverf moeilijk te zien. De glans zal hooguit iets verraden. Ondanks dat het verstandig is om óf beits óf lakverf te gebruiken is het niet heel erg als je tussentijds overgaat op de ander.

soorten beits

Beeld - Transparante beits

Transparante beits

Bij transparante beits blijft de nerf en structuur van het hout nog goed zichtbaar. Dat is ook het geval bij transparante kleurbeitsen. Echter hoe meer lagen je aanbrengt, hoe dieper de kleur wordt.

Beeld - Dekkende beits

Dekkende beits

Dekkende beits laat de nerf van het hout verdwijnen en brengt een egale laag aan. Dekkende beits geeft visueel praktisch hetzelfde effect als lakverf. De glans kan wel minder zijn.

aanbrengen beits

Beeld - Kan dekkende buitenbeits over hoogglansverf?

Kan dekkende buitenbeits over hoogglansverf?

Beits kun je goed over een bestaande hoogglansverf aanbrengen. Wel eerst goed ontvetten met een verfreiniger, schuren, stofvrij maken en nogmaals ontvetten.

Tekst - Kan dekkende buitenbeits over zijdeglansverf?

Kan dekkende buitenbeits over zijdeglansverf?

Beits kun je goed over een bestaande zijdeglansverf aanbrengen. Wel eerst goed ontvetten met een verfreiniger, schuren, stofvrij maken en nogmaals ontvetten.

voorbereiding voor het beitsen

Je kunt elke houten ondergrond behandelen met beits. Maak de ondergrond droog, stofvrij en vetvrij (met ontvetter of verfreiniger). Ontvet hardhout ook nog met thinner. Schuur hierna het hout met droog schuurpapier. Werk van grof naar fijn. Je mag geen losse vezels meer voelen. Bij blank hout heb je vervolgens de keuze tussen transparante kleurloze beitslaag, transparante kleurbeits of dekkende beits.

gereedschap bij het beitsen