klusadvies
Houten vloer verven header

Houten vloer verven

2 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld


Een houten vloer moet regelmatig bewerkt worden om hem zo te beschermen tegen vuil en beschadigingen. Waar kun je jouw houten vloer mee bewerken? Wil je de natuurlijke kleur behouden of ga je voor een nieuwe kleur? En welke voorbereidingen zijn nodig? GAMMA vertelt je graag meer over het verven van je houten vloer.

 

Assortiment verf

Bekijk de benodigheden

soorten vloeren van hout

Er bestaan grofweg drie soorten houten vloeren die je kunt behandelen met lak, beits of olie:

  • Zachthouten vloer van grenen of vuren planken.
  • Vloer van lamelparket, toplaag is gemaakt van hardhout en daaronder enkele lagen multiplex.
  • Parketvloer van massieve (hard)houten stroken.

wel of geen kleur aanbrengen?

Bij een blankhouten vloer behoud je de warme uitstraling van het hout. Ook de nerven zijn dan nog goed zichtbaar. Zachthouten vloeren hebben een mindere uitgesproken tekening en komen sneller in aanmerking voor een kleur. Hardhouten vloeren daarentegen hebben een eigen karakteristieke kleur, die juist met een transparante afwerklaag prachtig tot uiting komt.

natuurlijke vloerkleur behouden

Gebruik hiervoor echte vloerwas, transparante kleurloze vloerwax, transparante kleurloze vloerolie of een transparante kleurloze vloerlak. Ondanks dat de afwerking kleurloos is zal een volgende laag de kleur toch enigszins beïnvloeden. De proefstrook zal dit uitwijzen. Lak (halfmat of hoogglans) geeft een chique uitstraling. Het herstellen van krassen en doffe plekken is wel lastiger. Olie en wax en was geven de vloer een matte, maar wel meer natuurlijke uitstraling.

Beeld - Natuurlijke vloerkleur behouden

vloer een kleur geven

2Beeld - Transparante kleurbeits of olie

Transparante kleurbeits of olie

Zachthouten vloeren worden vaak gekleurd met een transparante kleurbeits of olie. De nerf is dan nog wel zichtbaar, maar het hout neemt een kleur aan. White- en grey-wash zijn momenteel erg populair, maar ook hardhoutkleuren zoals eiken, notenhouten of een warme donkere wengé-kleur. Naast deze natuurkleuren zijn er ook de gewone kleurbeitsen zoals rood, geel en blauw.

Beeld - Dekkende vloerverf of beits

Dekkende vloerverf of beits

Met dekkende vloerverf of dekkende beits worden de nerven onzichtbaar en vallen de naden tussen de vloerdelen meer op. Kies verf die tegen een stootje kan. Behandel de vloer eerst  met een (acryl)grondverf. Hardhouten vloeren kun je een steunkleur geven met bijvoorbeeld een white of grey wash olie. Het karakter van het hout blijft behouden, met een lichte kleurzweem. Beits en olie breng je aan met een roller, doek of platte kwast.

Beeld - Vloer roken

Vloer roken

Een eiken (lamel)parketvloer kun je ook een bijzondere manier kleuren: het roken van de vloer. Nog vóór je de beschermende laag aanbrengt zet je de pas geschuurde vloer een nacht in ammoniakdamp. Daarvoor zet je op 2 of 3 plekken schotels met ammoniak neer. De damp gaat in de nerven zitten en zorgt ervoor dat deze duidelijker zichtbaar worden. Daarna behandel je de vloer met een kleurloze afwerklaag.

kan ik ook een laminaatvloer kleuren?

Een laminaatvloer heeft al een afwerklaag en is niet meer te kleuren met een olie of transparante beits. Laminaat is namelijk gemaakt van samengeperste vezels, waarop een houtprint is afgedrukt. Een oude laminaatvloer kun je nog wel kleuren met een dekkende verf. Het is belangrijk dat je de vloer erg goed ontvet met vloerreiniger. Schuur daarna de vloer met fijn schuurpapier en behandel het vervolgens met een kunststof primer. Breng hierover een laag grondverf aan en lak als laatste de vloer af in de gewenste kleur.

vloer voorbereiden

Beeld - Schuren

Schuren

Je moet eerst het oppervlak van de vloer schuren voor je deze behandelt. Je hebt keuze uit verschillende schuurmachines. Sommige kun je huren bij GAMMA. Kijk voor meer informatie op Houten vloer schuren.

Beeld - Reinigen

Reinigen

Reinig de vloer goed voordat je deze behandelt. Dat kan met een speciale vloerreiniger. Bij hardhouten vloeren moet je reinigen met thinner. Daarbij is het van groot belang dat je voldoende ventileert.

Beeld - Proefstrook

Proefstrook

Test van tevoren op stukjes resthout wat het effect van de gekozen afwerklaag op het hout van je vloer is. Zo voorkom je dat je houten vloer een kleur krijgt die je achteraf niet mooi blijkt te vinden.