stappenplannen
Decoratieve muurverftechnieken

Decoratieve muurverftechnieken

6 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

De afwerking van de muren in de kamer bepaalt in grote mate de sfeer. Niet alleen het type afwerking (behang, stuukwerk, sierpleister), maar vooral ook de kleur. Met verftechnieken als sjabloneren en sponsen breng je sfeervolle accenten aan.

 

assortiment verf

Bekijk de benodigheden
tip!

Denk goed na over kleuren

Denk vooraf goed na over de kleuren die je wilt gebruiken bij decoratieve muurschilderingen. Bij sponsen geeft de combinatie van een donkere en lichte tint van dezelfde kleur het mooiste effect. Bij sjabloneren kun je ook sterk contrasterende kleuren gebruiken. Bij de bouwmarkt kun je muurverf in elke gewenste kleur laten mengen.

 

01

Voorbereiding

Repareer eventuele beschadigingen. Zie hiervoor binnenmuren repareren. Ga je sjabloneren, schilder de muur dan eerst in een geschikte basiskleur. Voor tips over schilderen in het algemeen, zie binnenmuren schilderen.

02

Sjabloneren

Geef uw muur uw eigen patroon van speelse of stijlvolle accenten. Teken een patroon op een stuk papier. Wil je binnen dit patroon uitsnijdingen maken, zorg dan voor voldoende “bruggen” die voorkomen dat het sjabloon bij het uitsnijden uiteen valt.

03

Patroon overtrekken

Trek het patroon over op een stuk stevig karton, met behulp van calqueerpapier.
04

Patroon uitsnijden

Leg het karton op een snijmat. Snij het patroon secuur uit met een scherp hobbymes.

05

Gleufjes maken

Maak aan de randen gleufjes, ter hoogte van het midden van het patroon. Deze markeringen helpen je bij het positioneren van het sjabloon.

Tip!
Met behulp van sjablonen kun je een fraaie bies aanbrengen, direct onder het plafond. Kies een eenvoudig patroon waarvan je makkelijk in één keer een langere repeterende baan kunt maken.
In de bouwmarkt zijn overigens ook diverse
kant en klare sjablonen verkrijgbaar.

06

Horizontale potloodlijn zetten

Zet met een aluminium reilat een horizontale potloodlijn op de wand, ter hoogte van de onderkant van het sjabloon. Voor meer informatie over precies meten zie meten van loodrecht en waterpas.

07

Slabloon strak opplakken

Plak het sjabloon met tape zo strak mogelijk tegen de muur.
08

Wand stempelen

Doop de sjabloneerkwast in de verf. Stempel loodrecht op de wand, binnen de opening van het sjabloon.

Tip!
Maak de verf niet te dun en breng steeds weinig aan op de kwast. Zo kun je het stempelen doseren. Hoe vaker je op dezelfde plek stempelt, hoe donkerder en dekkender het patroon.

09

Sjablonen plaatsen

Verwijder het sjabloon als de verf is opgedroogd. Plaats het sjabloon op de volgende positie op de potloodlijn. Controlleer de hoogte en afstand tot het eerste patroon. Herhaal bovengenoemde stappen.

Tip!
Tamponeer met de zijkant van een roller. Dat voorkomt veel knoeien. Je kunt verschillende delen
van het sjabloon een andere kleur geven, of binnen
het hele sjabloon meerdere kleuren door elkaar
heen stempelen. Begin met de donkerste kleur en
laat tussentijds de verf eerst drogen.

10

Sponsen

Met een spons geef je de muur een licht gewolkt effect, waardoor je een zuidelijke sfeer creëert. Maak de spons nat en knijp hem weer stevig uit.

11

Beginnen met verven

Begin met de lichtste kleur. Doop de spons zachtjes in de verf, zodat hij niet teveel verf opneemt.

Tip!
Als je eerst op een stuk papier enkele proefafdrukken maakt, ontdekt je hoeveel verf het prettigste werkt.

12

Muur sponsen

Dep de spons zachtjes op de muur. Hoe vaker je op dezelfde plaats sponst, hoe meer dekkend de kleur wordt en hoe dichter het patroon. Werk zo een paar m2 wand af. Spons er de donkere tint overheen, voordat de verf helemaal is opgedroogd.

Tip!
Bekijk het resultaat regelmatig van een afstand. Zo zie je beter of het sponspatroon regelmatig is. In plaats van een spons kun je ook een doek gebruiken. Houd de doek in een prop vast en breng steeds een klein beetje verf aan. Hoe grover de weefstructuur, hoe duidelijker het patroon. Probeer het eerst uit op een stuk papier of hardboard.

13

Volgende laag verven

Doop de spons in de donkerdere verf en spons op dezelfde manier over de eerste laag heen. Maak de kleurovergangen zonodig iets subtieler door na te deppen met een droge doek.

Tip!
Noteer de kleurnummers van de verf die je gebruikt hebt. Zo weet je zeker dat je de juiste kleur gebruikt, mocht je bepaalde stukken later nog eens moeten bijwerken. Maak het gereedschap grondig schoon met water. Verwijder eventuele spetters direct met een vochtige doek.

Schilderen

 

Heb je een plafond, kozijn of muur te schilderen, dan is de kans groot dat je op een ladder of trap werkt. De meeste ongelukken tijdens het schilderen gebeuren doordat klussers van hun ladder of trap vallen. Je evenwicht verliezen of een treetje missen is zo gebeurd! Vooral een onstabiele ondergrond of een onstabiel stavlak (daar waar de ladder tegenaan staat) maakt de kans op brokken groot. Maar ook te ver zijwaarts werken, werken op de bovenste treden en gladde of vieze schoenen dragen, vergroten de kans op ongelukken.

Wat te doen?

 

Zet de ladder goed neer
Dit betekent dat de ladder op een stabiele ondergrond moet staan, zodat hij niet zomaar om kan vallen. Zet de ladder onder een hoek van 75° ten opzichte van de ondergrond, waardoor hij niet eenvoudig weg kan glijden. Test dit door met je schoenen tegen de poten van de ladder te gaan staan en je armen recht naar voren te steken. De laddersport moet je dan gemakkelijk vast kunnen pakken. Zet indien mogelijk de ladder bovenaan ook vast.

Verplaats de ladder/trap regelmatig
Vaak kun je vanaf de ladder/trap maar een deel van het te schilderen werk bereiken. Wanneer je meer dan een armlengte opzij reikt, is de kans groot dat je van de ladder/trap valt. Verplaats de ladder/trap wat vaker; het schilderen zal een stuk makkelijker en sneller gaan.

 

Gebruik de ladder op de juiste manier
Gebruik de bovenste drie sporten van de ladder niet om op te staan. Beklim de ladder/trap alleen als je minimaal één hand vrij hebt, maar bij voorkeur met twee handen. Sta tijdens het werken altijd met beide voeten op de sporten (dus niet met één voet op een raamkozijn). Ga daarnaast niet met zijn tweeën op één ladder staan.

Inspecteer de ladder/trap geregeld op gebreken
Let daarbij op vervormingen en slijtage. Kijk ook goed naar vervuiling. Houd de ladder/trap goed schoon, zodat je niet kunt uitglijden.

Draag persoonlijke beschermingsmiddelen
Draag stevige schoenen met antislipzolen om uitglijden te voorkomen en een bril ter bescherming van je ogen bij het schilderen boven je hoofd. Is ventileren niet voldoende mogelijk terwijl je met niet-wateroplosbare verf werkt, ga je verf mengen, spuiten of werkt je met afbijtmiddelen? Draag dan een dampmasker.

 

klus bewust logo

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (5)


  • Gereedschappen (8)

Meer informatie over decoratieve muurverftechnieken :