stappenplannen

Metalen tuinhek schilderen

5 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Een metalen tuinhek of balkonhek staat in weer in wind en moet je regelmatig onderhouden. Zeker bij een balkonhek is roestvorming uit den boze. Het merk Hammerite biedt een complete lijn aan producten om een metalen hek te schilderen. Bekijk in dit stappenplan hoe je deze producten gebruikt.

 

Bekijk de benodigheden
tip!

Koop liever te ruim in dan te krap. Ongebruikte materialen in originele verpakking kun je met de aankoopbon binnen 30 dagen retourneren. Verf die speciaal voor jou op kleur is gemaakt, kan echter niet geruild worden.

schoonmaken en schuren

Stap 1: metalen tuinhek schilderen
1

Materiaal bepalen

Stel eerst vast waar het hek van gemaakt is. Dat bepaalt namelijk welk product je moet gebruiken. Is het hek van staal, gietijzer of smeedijzer (ferro metalen) dan kun je het behandelen met Hammerrite metaallakken. Zijn zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en afwerkingen (zoals hoogglans, zijdeglans, hamerslag of structuur).

Is het hek van aluminium, gegalvaniseerd metaal, RVS of zink (non-ferro metalen) dan kun je het behandelen met Hammerite Direct Aluzinc.
 
Tip

Wil je schilderen over bestaande verflagen (minimaal 6 maanden oud), test Hammerite Metaallak of Hammerite Direct-aluzinc dan altijd even vooraf op een klein stukje hek. 

Als de verflaag na 1 uur gaaf is en geen oneffenheden vertoont (zoals rimpelen of loslaten van de verf) kan zónder roestbehandeling of primer Hammerite Metaallak of Hammerite Direct aluzinc worden gebruikt.

Stap 2: metalen tuinhek schilderen
2

Schoonmaken

Schuur en borstel (staalborstel) eerst de oude verflaag van het hek of verwijder het een metaalstripper. Breng hiervoor met de kwast een egale laag van minimaal 1 mm. Laat dit 6 uur intrekken. Verwijder de ingedroogde laag met een staalborstel en plamuurmes.

Stap 3: metalen tuinhek opschuren
3

Schuren

Schuur het hek licht op met schuurpapier en verwijder het schuurstof. 

Stap 4: metalen tuinhek schilderen
4

Ontvetten

Ontvet het schoongemaakt deel goed.  Spoel de ondergrond na het ontvetten goed af met schoon water, zodat er geen resten metaalontvetter achterblijven. 

verf aanbrengen

Stap 5: metalen tuinhek schilderen
5

Grondverf aanbrengen

Behandel het oppervlak met anti-roestgrondverf of Hammerite menie.

 

Tip

Ook nu kun je kiezen om het oppervlak nog te behandelen met snel-plamuur

Stap 6: metalen tuinhek schilderen
6

Verven

Verf het hek met Hammerite Metaallak of Hammerite Direct aluzinc.


Let op!

De Hammerite-metaallakken zijn in véél meer kleuren en varianten verkrijgbaar dan de aluzinc-lakken. Wil je daar toch gebruik van maken: breng dan bij een hek van niet-ferro-metalen, na de behandeling met NR.1 Anti-Roest-grondverf (stap 5), een extra laag Hammerite hechtprimer aan. Daarna kun je de metaallakken wél gebruiken. 

 
Tip
Hammerite metaallakken zijn er in verschillende kleuren en varianten (zoals hoogglans, zijdeglans, hamerslag of structuur) Alle andere buitenlakken kunnen in de bouwmarkt op de gewenste kleur gemaakt worden. 
 
Stap 7: metalen tuinhek schilderen
7

Afwerking

Maak kwasten en rollers tussentijds niet schoon. Wikkel ze strak in aluminiumfolie of zet ze onder water. Zo houd je ze enkele dagen goed. Gooi na afloop van de klus restant verf niet in de vuilnisbak, maar lever het in als klein chemisch afval bij een KCA-depot in je gemeente. Ingedroogde kwasten en rollers kun je gewoon kwijt bij het restafval.

 

Tip

Wil je het metalen hek extra beschermen of verfraaiien gebruik dan hammerite metaalvernis.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (9)


  • Gereedschappen (11)