stappenplannen

Tuinhuis beitsen

9 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Door je tuinhuis te beitsen, kun je niet alleen de uitstraling aan je eigen wensen aanpassen, maar je zorgt er gelijk voor dat het jaren langer meegaat. Beits heeft een vochtregulerende werking. Dit betekent dat bij een juiste verwerking en keuze van beits, nat hout niet verrot.

 

 

Heb je nog geen tuinhuis? Je kunt je online oriënteren op ons aanbod tuinhuizen.

Bekijk de benodigheden

Kies de juiste beits

Er bestaan verschillende kwaliteiten beits, dit heeft te maken met de mate van vochtregulering. Indien het hout dat je gaat beitsen al heel nat is of gaat worden zoals bijvoorbeeld een tuinhuis, dan dien je een beits te gebruiken die een hele hoge vochtregulering heeft. Het natte hout kan daardoor beter ademen, terwijl het toch beschermd wordt voor de regen. Voor hout dat minder nat wordt, kies je dan een beits met een minder hoge vochtregulerende werking. Het voordeel van deze beits is dat deze langer mee gaat.

Beits kan zonder grondverf op het kale hout worden aangebracht.

Tuinbeits of Buitenbeits?
Tuinbeits is heel vochtregulerend en is geschikt voor o.a. houten tuinschuren, schuttingen, houten meubels en al het andere tuinhout.

Buitenbeits is minder vochtregulerend, maar beschermt het hout nog beter tegen externe weersinvloeden. Het  is daardoor geschikt voor kozijnen, gevelbetimmering, buitendeuren enz.

01

Schoonvegen

Verwijder zo mogelijk eerst hang- en sluitwerk en dek het glas en/of bestrating af. Veeg daarna het hout schoon met een handveger of harde borstel. Ontvet vervolgens het hout.
02

Hout impregneren

Impregneer je hout voor je gaat beitsen. Dit zorgt voor een goede ondergrond en vermindert de zuigende werking van het hout, dus minder beits nodig! Daarna opnieuw licht opschuren en schoonmaken (stofvrij maken).

03

Meerdere lagen

Door het aanbrengen van meerdere lagen wordt de bescherming beter en zal de kleur van transparante beitsen donkerder worden.

 

Tip

Vermijd schilderen in de volle zon. Schilder ook niet op plaatsen waar even later de volle zon op komt te staan. Er kunnen dan blazen ontstaan in de verflaag. Schilder altijd "achter de zon aan".

05

Binnenzijde beitsen

Beits ook de binnenzijde van je blokhut om te voorkomen dat het hout van binnen uit wordt aangetast.

06

Laatste laag

Breng de laatste laag aan en verwijder daarna de afplaktape. Zodra de beits droog is, kun je het hang- en sluitwerk weer monteren.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (5)


  • Gereedschappen (3)
Meer informatie over tuinhuis beitsen :