stappenplan

Hoe stort ik een gewapende betonvloer?

Beton mag dan wel keihard en sterk zijn, het kan niet zonder meer voor dragende constructies gebruikt worden. Daarvoor is de treksterkte te gering. Als er dus sprake is van trekkrachten, moet je wapening toepassen.

Bekijk de benodigde materialen
Hoe stort ik een gewapende betonvloer?
stap 1

Hoekpunten zetten

Markeer met behulp van vier tuinpalen de hoekpunten van de schuur- of garagevloer. Let op: houd tussen de palen een afstand aan die groter is dan de oppervlakte van de te storten vloer. Op deze manier is er ruimte om een smalle sleuf te graven (zie stap 3) die nodig is voor de bekisting (zie stap 4). Ga voor de breedte van de sleuf uit van circa 2 tot 2,5 x de dikte van het opgaand werk.

Hoe stort ik een gewapende betonvloer?
stap 2

Bodem maken

Tijd om een stevige bodem te maken! Schep de tuinaarde weg tot op een diepte van 15 cm over het gehele oppervlak. Om vorstschade onder de vloer te voorkomen is het raadzaam om de fundering te voorzien van een vorstrand. Deze dient 60 cm diep te zijn. Vul de uitgegraven plek met een 10 cm dikke laag metselzand of ophoogzand. Zorg ervoor dat deze laag 5 cm onder het maaiveld uitkomt. Stamp of tril het zand goed aan en strijk de nieuwe laag glad met behulp van een afrijlat.

Hoe stort ik een gewapende betonvloer?
stap 3

Betonplex plaatsen

Steek de stroken betonplex (ook wel beton multiplex genoemd) voor de bekisting in de uitgegraven sleuven. Met een bekisting maak je een tijdelijke mal die beton op z’n plaats houdt tijdens het storten en uitharden. Dit doe je in molenwiekverband. Dit verband bestaat uit vier lange stroken die rondom een vierkant uitgesneden strook wordt gelegd, waardoor het lijkt op de wieken van een molen. Laat de stroken 5 cm boven het maaiveld uitsteken. Controleer vervolgens of alle hoeken haaks zijn en de stroken goed waterpas staan. Vul de sleuven op met metselzand en druk dit stevig aan.

Hoe stort ik een gewapende betonvloer?
stap 4

Tuinpalen plaatsen

Verwijder de ‘oude’ hoekpalen. Sla rond de bekisting tuinpalen in de grond, op 10 cm vanaf de hoekpunten. Sla de palen ruim 80 cm diep de grond in.

Hoe stort ik een gewapende betonvloer?
stap 5

Bekisting vastschroeven

Vervolgens schroef je de bekisting aan de palen vast.
Plaats halverwege de bekistingstroken ook een paal. Ook de bekisting schroef je aan deze palen vast. Zaag vervolgens alle palen netjes af, zodat deze tijdens het vlak maken van de vloer niet in de weg zitten.

Hoe stort ik een gewapende betonvloer?
stap 6

Folie uitspreiden

Tijd voor de volgende laag! Spreid daarom eerst plastic folie over de hele bodem uit.

Hoe stort ik een gewapende betonvloer?
stap 7

Wapeningsmatten leggen

Leg hier en daar afstandhouders met een maximale hoogte van 2 cm. Dit kunnen ook stukken beton tegel zijn. Laat daar de wapeningsmatten op rusten. Een wapeningsmat is een ‘net’ van bouwstaal, waarmee je een muur of vloer verstevigt (‘wapent’). De wapeningsmatten moeten een paar centimeter los van de bodem liggen!

Hoe stort ik een gewapende betonvloer?
stap 8

Betonmortel storten

Maak de betonmortel aan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Stort vervolgens de aangemaakte betonmortel op de folie. Prik nu met een stok op verschillende plekken in het beton. Zo kunnen opgesloten luchtbellen ontsnappen en ben je er zeker van dat het beton overal onder de bewapeningsmat terechtkomt.

Hoe stort ik een gewapende betonvloer?
stap 9

Beton rijen

Rij het beton in een zigzagbeweging af. Dit doe je weer met behulp van de afrijlat.

Hoe stort ik een gewapende betonvloer?
stap 10

Hoeken opvullen

Vergeet de hoeken niet! Deze kun je netjes opvullen en afwerken met een hoektroffel.

Hoe stort ik een gewapende betonvloer?
stap 11

Vloer afdekken en laten uitharden

Besprenkel de schuur- of garagevloer met wat water en dek deze af met plastic folie. Laat het beton minstens vier dagen uitharden.

Na vier dagen kun je de bekisting verwijderen. Wil je de vloer nog gladder afwerken? Kies er dan voor om de vloer te egaliseren als de schuur of garage klaar is. Hier kun je meer over lezen in het stappenplan ‘Garagevloer renoveren’.

Uitharden beton

Uitharden van beton is een chemische reactie, het water bindt zich aan de mortel. Als het mengsel te snel uitdroogt, doordat het water in de bodem zakt of verdampt, dan haalt het beton niet de gewenste sterkte. Daarom mag beton nooit direct op het zand gestort worden en moet het ook tijdens het uithardingsproces met plastic folie tegen uitdroging beschermd worden.

Dit stappenplan komt voor in