stappenplannen
Gewapende betonnen vloer

Gewapende betonvloer storten (voor een schuur)

1 stem

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Een zwaardere stenen aanbouw vereist een fundering in de grond. Voor een lichte houten schuur vormt een gestorte betonvloer een voldoende stabiele basis. Een betonvloer is vochtwerend en mooi egaal af te werken. Omdat beton alleen niet sterk genoeg is moet je de vloer voorzien van wapening. Dit stappenplan gaat uit van een vloeroppervlak van 1,85x1,85m met een dikte van 10cm.

 

Bekijk assortiment

Bekijk de benodigheden
tip!

Omdat beton snel uithardt kun je deze klus het beste met zijn tweeën uitvoeren.

Hoekpunten uitzetten

Zet met behulp van 4 tuinpalen de hoekpunten van de vloer uit. Houd tussen de palen een afstand aan van 200cm.

Bodem maken

Schep de tuinaarde weg, tot op een diepte van 15cm. Vul de uitgegraven plek met een 10cm dikke laag metselzand of ophoogzand. Deze moet 5cm onder het maaiveld uitkomen. Stamp of tril het zand aan en strijk de nieuwe laag glad met behulp van de reilat.

Smalle sleuf graven

Graaf tussen de hoekpalen een smalle sleuf van 20cm diep.

Betonplex plaatsen

Steek de stroken betonplex (ook wel beton multiplex genoemd) voor de bekisting in de uitgegraven sleuven, in molenwiekverband. Laat ze 5cm boven het maaiveld uitsteken. Controleer of alle hoeken haaks zijn en de stroken goed waterpas staan. Vul de sleuven op met metselzand en druk dit stevig aan.

Tuinpalen plaatsen

Verwijder de ‘oude’ hoekpalen. Sla rond de bekisting tuinpalen in de grond, op 10cm vanaf de hoekpunten. Sla de palen ruim 50cm diep de grond in en schroef de bekisting eraan vast.

 

Let op!

Van buiten naar binnen schroeven.

Bekisting vastschroeven

Plaats ook halverwege de bekistingstroken een paal. Schroef de bekisting ook aan deze palen vast. Zaag alle palen af zodat ze tijdens het afreien niet in de weg zitten.

Folie uitspreiden

Spreid plastic folie over de bodem uit.

Wapeningsmatten leggen

Leg hier en daar een stuk stoeptegel en laat daarop de wapeningsmatten rusten. De wapeningsmatten moeten een paar centimeter los van de bodem liggen.

Betonmortel storten

Maak de betonmortel aan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Stort de aangemaakte betonmortel op de folie. Prik met een stok veelvuldig in het beton, zodat opgesloten luchtbellen kunnen ontsnappen en het beton overal onder de bewapeningsmat komt.

Beton reien

Rei het beton in een zigzagbeweging af, met behulp van de reilat.

Hoeken opvullen

Besprenkel de vloer met wat water en dek hem af met plastic folie. Laat het beton minstens 4 dagen uitharden. Verwijder daarna de bekisting. Je kunt de nieuwe betonnen vloer vervolgens glad afwerken met behulp van egaliseercement.

Vloer afdekken

Besprenkel de vloer met wat water en dek hem af met plastic folie. Laat het beton minstens 4 dagen uitharden. Verwijder daarna de bekisting. Je kunt de nieuwe betonnen vloer vervolgens glad afwerken met behulp van egaliseercement.  

 

Tip!

Uitharden van beton is een chemische reactie, het water bindt zich aan de mortel. Als het mengsel te snel uitdroogt doordat het water in de bodem zakt of verdampt, dan wordt het niet hard. Daarom mag beton nooit direct op het zand gestort worden en moet het ook tijdens het uithardingsproces met plastic folie tegen uitdroging beschermd worden.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (9)


  • Gereedschappen (13)