stappenplannen
Klus Bewust: Laminaat of parket leggen

Klus Bewust: Laminaat of parket leggen

4 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Laat je klus snel en soepel verlopen. Lees onderstaande stappen nauwkeurig door, voor je aan de slag gaat. Dit Klus Bewust stappenplan gaat over het leggen van parket of laminaat. Naast diverse gereedschappen heb je ook enkele beschermingsmiddelen nodig.

 

Bekijk de benodigheden
01

Voorbereiding

Zorg dat u voldoende informatie hebt over de materialen die u nodig heeft om parket of laminaat te leggen. Zoek ook uit wat het juiste gereedschap is voor de klus. Dit hangt ervan af of u kiest voor een parket- of laminaatvloer, maar ook van het type ondergrond. Onderstaand overzicht van materialen en gereedschappen geeft de verschillen aan.

 

Laat u daarnaast goed informeren over hoe u parket of laminaat moet leggen, wat voor u de meest voor de hand liggende legmethode is (in de lengte, breedte of diagonaal) en maak een keuze uit de diverse soorten parket of laminaat.

02

Berekenen

Bereken het vloeroppervlak voor de benodigde vloer en ondervloer. Bepaal ook de legrichting van uw vloer, want dit heeft invloed op het meerverbruik. Koop altijd 5% meer dan u nodig denkt te hebben in verband met zaagverlies! Maak gebruik van de GAMMA vloercalculator voor het eenvoudig berekenen van de juist hoeveelheid. 

Koop de benodigde materialen en eventueel ontbrekende gereedschappen.  

03

Klaarleggen

Leg benodigde gereedschappen en materialen klaar en zorg voor een opgeruimde en goed verlichte ruimte. U zult minder gauw struikelen over spullen die in de buurt liggen en u houdt zo goed zicht op je werk, waardoor de klus sneller zal gaan met een beter resultaat. Denk ook aan een extra lamp voor als uw klus uitloopt en het donker begint te worden.

 

Tips!

 •  Kijk of het gereedschap nog in goede staat is en herstel eventuele gebreken. Zorg dat u met een scherp zaagje werkt, waar geen roest op zit. Vervang een bot zaagje, hiermee schiet u eerder uit.
 • Gebruik een handzaag met gesloten handvat en indien nodig een profielmal. Een zaag voorzien van een gesloten handvat, beschermt uw handen tegen verwondingen.
 • Gebruik altijd de veiligheidsmiddelen die bij het gereedschap zijn geleverd (afschermkap, parallelgeleider en spouwmes).
 • Draag een veiligheidsbril om te voorkomen dat u wegschietende splinters in uw oog krijgt.
 • Zet gehoorbescherming op als u met een zaagmachine werkt en draag een stofmasker tijdens het zagen en schuren. 
 • Als u laminaat, vloerdelen of ondervloer lijmt, draag dan een dampmasker.
 • Lees de gebruiksaanwijzing van de decoupeer- en/of cirkelzaag.
 • Draag geen losse kleding zoals wijde mouwen, een stropdas of een sjaal. Losse kleding kan in draaiende delen van de machine worden getrokken. Hetzelfde geldt voor sieraden als een ketting, armband of ring, en losse lange haren. Doe sieraden af en bind uw haar in een staart of doe een pet op.
04

Ondervloer

Zorg dat de vloer is ge√ęgaliseerd voordat u het parket of laminaat gaat leggen. Denk hierbij aan  het verwijderen van spijkers  of oude  cementklodders. Verwijder eventuele oude  plinten en zet verende vloerdelen extra vast.

Leg de ondervloer. Lees hiervoor de bij het materiaal geleverde informatie, of volg de ingewonnen informatie van uw bouwmarkt. Zo weet u zeker dat u het goed doet. 

05

Screen

Leg de parket- of laminaatvloer. Lees hiervoor de bij het laminaat geleverde leginstructies en volg de ingewonnen  informatie van uw bouwmarkt.


Tips!

 • Zet het te zagen vloerdeel goed vast. Doet u dit niet, dan kan het vloerdeel helemaal of gedeeltelijk wegschieten. Dit gebeurt met flinke kracht; het vloerdeel kan alle kanten op schieten. Met een goed vastgezet vloerdeel is het bovendien eenvoudiger om nauwkeurig te zagen. Zorg ook dat uw werkbank stabiel staat.
 • Houd de machine, als dat kan, met twee handen vast en neem een stabiele houding aan. Dat maakt het onmogelijk letsel aan uw handen op te lopen en de machine kan minder snel wegslaan.
 • Zorg dat het snoer van uw zaag niet op het vloerdeel terecht kan komen.
 • Laat de zaag het werk doen. Probeer de machine niet hard door het hout te duwen door extra kracht te zetten. De zaag kan dan namelijk wegslaan. Dit is niet alleen gevaarlijk, maar kan bovendien  een lelijk resultaat opleveren.
 • Leg de zaagmachine pas neer als het zaagblad geheel tot stilstand is gekomen. Haal na het gebruik direct de stekker uit het stopcontact. Trek altijd de stekker uit het stopcontact als u een zaagje of het zaagblad vervangt, of de zool van de decoupeerzaag verstelt.
 • Stop met zagen en het leggen van de vloer als u moe wordt.
06

Opruimen

Ruim alle spullen op als de vloer is gelegd en maak de ruimte goed schoon, zodat u de plinten kunt gaan leggen.

 

Tips!

 • Berg de handzaag op in beschermkarton  of -hoes.
 • Berg de zaagmachines  zorgvuldig op en geef de zagen een plaats buiten het bereik van kinderen.
07

Zagen

Zaag de plinten in een verstekbak op maat. Lijm, plak of schroef ze vast. Plaats eventueel
(metalen) afdeklatten tussen het parket/laminaat en andere vloersoorten.


Tips!

 • Gebruik voor het zagen van plinten een kapzaag. Deze zaag is speciaal voor het maken van fijne zaagsneden in dunne materialen.
 • Gebruik voor het op maat zagen van de metalen strips een verstekbak met een ijzerzaagje.
08

Afwerken

Schuur 24 uur na het leggen de vloer licht op. Zet deze vervolgens in de was of in de lak.

tip!

Zorg voor een goede ventilatie tijdens het lakken van de vloer. Draag een dampmasker indien u verf of lak op terpentinebasis gebruikt.

Voor deze klus heeft u nodig:

 • Materialen(6) • Gereedschappen(17)