close
keuzehulp

Ondervloer kiezen

Voor je begint

Een ondervloer zorgt ervoor dat je lang plezier kunt hebben van je vloer. Leg je een ‘zwevende’ vloer? Bijvoorbeeld laminaat of parket? Dan moet je altijd eerst een ondervloer leggen. Een zwevende vloer is een vloer waarbij de bovenste laag niet direct op de ondergrond is aangebracht. In plaats daarvan ligt er verend isolatiemateriaal tussen de dragende vloer en de zwevende vloer, waardoor de zwevende vloer niet verlijmd of gespijkerd hoeft te worden.

Let bij het kiezen van een ondervloer altijd op vier punten: vochtdichtheid, egaliserend vermogen, warmte-isolatie en de mate van geluidsdemping.

Ondervloer kiezen - Stap 1 stap 1

Vocht- en dampdichtheid

Ga je laminaat leggen? Dan heb je een vochtwerende ondervloer nodig. Zo voorkom je dat vocht van onderaf in de laminaatvloer trekt. Ondervloeren die je legt op een basisvloer van hout hoeven niet vochtwerend te zijn.

Mogelijke ondervloeren zijn: Aluline, Goldline of -speciaal voor Flexxfloors- de Flexxfloors Silence.

Ondervloer kiezen - Stap 2 stap 2

Egaliserend vermogen

Het egaliserend vermogen van een ondervloer geeft aan in hoeverre je met de ondervloer oneffenheden (ongelijke vloer door verzakking, ophopingen van betongruis of verrot hout) in de basisvloer kunt wegwerken.

De Isoline+ ondervloer heeft het grootste egaliserend vermogen. Bovendien vangt deze ondervloer oneffenheden op tot een hoogte van 6 mm.

Als je nog grotere oneffenheden hebt, moet je eerst spaanplaat gebruiken. Bij een scheeflopende vloer met een niveauverschil van 0,5 cm of meer moet je de vloer eerst egaliseren met behulp van egalisatiekorrels.

Ondervloer kiezen - Stap 3 stap 3

Warmte-isolatie

Met een warmte-isolerende ondervloer houd je de warmte in een ruimte langer vast.

Let op: een vloerverwarming in combinatie met een ondervloer met warmte-isolatie zal veel minder goed werken! De meest geschikte ondervloer in deze categorie is Goldline.

Ondervloer kiezen - Stap 4 stap 4

Geluidsdemping

Denk aan de onderburen! Leg je een parket- of laminaatvloer in een appartement of op een bovenverdieping? Let er dan op of de ondervloer voldoende geluidsdemping geeft.

Ondervloeren met een TÜV-certificaat zorgen voor maximale geluidsisolatie. De Goldline, Blueline en Isoline+ reduceren geluid het meest.

Benodigdheden

Gereedschappen (0)