stappenplannen
Plinten en lijsten aanbrengen

Plinten en lijsten aanbrengen

5 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Plinten en afwerklijsten geven een fraai accent aan het interieur, ze maken het af. Een sierlijst op de muur heeft niet alleen een decoratief effect, maar vangt als stootlijst ook de klappen op en voorkomt beschadiging van de muur.

Tip!
In de bouwmarkt zijn plinten en lijsten in allerlei soorten en maten te koop. Gebruik in je hele huis hetzelfde type, dat geeft rust aan het geheel.

 

assortiment vloeren

Bekijk de benodigheden
01

Plinten aanbrengen

Zet de plintlatten in de grondverf, schuur ze licht op en breng de eerste laklaag aan.

Tip!
Lak de plinten aan twee kanten, dat voorkomt kromtrekken.

02

Muur meten

Meet de lengte van de muur en zaag de eerste plint op maat.

03

Gaatjes door de plint

Boor om de 30 cm een gaatje door de plint met een houtboor, 3 mm. Ruim de gaatjes met de verzinkboor zodat de schroeven er later netjes in wegvallen.

04

Schroefgaatjes aftekenen

Hou de plint tegen de muur en teken de schroefgaatjes op de muur af.
05

Pluggaten boren

Boor de pluggaten in de muur met een steenboor, 6mm. Voorzie de gaten van pluggen en schroef de plint vast.

Tip!
Gebruik lange schroeven die tot in het steen komen. Onder aan de muur is de stuclaag vaak nogal dik. In plaats van gewone schroeven en pluggen kun je ook met spijkerpluggen werken.
Omdat je door de plint heen in de muur boort en
meteen de spijkerplug aanbrengt, weet je zeker
dat het boorgat in de plint precies tegenover het
gat in de muur zit.

06

Plinten vastlijmen

Bij een (rechte) muur kun je de plinten ook vastlijmen (montagekit). Klem de plint tijdens het drogen van de lijm tegen de muur met behulp van houten latten die je schoor zet tussen de plint en een lat die je tijdelijk op de vloer vastzet.

07

Buitenhoek maken

Meet de lengte van muur A op en tel daar de dikte van de lat bij op. Zaag plint A op maat onder een hoek van 45 graden af (verstek loopt naar binnen toe). Bevestig de plint aan de muur. Leg plint B tegen plint A aan. Teken op plint B de rand van de muur af. Zaag nu plint B in verstek op maat (verstek wijst naar buiten).

08

Binnenhoek maken

Bevestig eerst plint A op de muur. Zet vervolgens plint B op zijn plaats, zo dat hij strak tegen plint A aan stoot. Hou een stukje plinthout tegen plint A aan en neem de contouren daarvan over op plint B. Zaag plint B vervolgens af op die afgetekende lijn.

09

Schroefgaten dichten

Plamuur de schroefgaten dicht. Gebruik hiervoor bij transparante afwerking kneedbaar hout. Vul de kier tussen plint en muur op met acrylaatkit. (gladstrijken met een natte vinger)
Na een half uur kun je de plinten aflakken.

10

Sierlijst op de muur

Bepaal op welke hoogte de sierlijst komt. Zet op die hoogte een lijn op de hele muur. Gebruik hiervoor een waterpas. Voor het aanbrengen van de sierlijst: zie stap 1 t/m 9 van Plinten aanbrengen.

Tip!
Een waterpas met ingebouwde laser is erg handig. Zet deze midden in de kamer, op een statief.
Door de waterpas te draaien valt de lichtbundel
overal op exact dezelfde hoogte op de muren. U
kunt de plek van de lichtbundel met een potlood
op de muur aftekenen.

11

Sierlijsten rond ramen en deuren

Hou de eerste staande lijst tegen het kozijn. Stel hem loodrecht met behulp van een waterpas. Zorg dat de lijst aan de bovenkant (bij deuren) en aan de onderkant (bij ramen) voldoende uitsteekt. Markeer de binnenmaat van het verstek. Herhaal dit voor de andere staande lijst. Zaag beide lijsten in verstek af.

12

Lijsten bevestigen

Bevestig beide staande lijsten op het kozijn, met koploze spijkers. Tik de spijkertjes na met een drevel, zodat ze helemaal verzonken zijn.

Tip!
Het is handig om de sierlijsten voor montage alvast te voorzien van grondverf en de eerste laklaag.

13

Zagen en vastzetten

Leg de horizontale sierlijst ondersteboven op beide staande lijsten. Teken de buitenzijde van het verstek af (de maximale breedte). Draai de lat om en zaag beide uiteinden in verstek af. Zet ook dit deel van de lijst met koploze spijkers vast.
14

Gaatjes dichten

Plamuur alle spijkergaatjes dicht (bij transparant afwerking met kneedbaar hout). Maak de kieren tussen lijsten en muur dicht met acrylaatkit (gladstrijken met een natte vinger). Je kunt de sierlijsten na een uur aflakken.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (14)  • Gereedschappen (17)