stappenplannen
Vloer egaliseren

Vloer egaliseren

4 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Een vloer egaliseren is vaak nodig voor je gaat tegelen of parket, laminaat of tapijt leggen. Door de zelf-nivellerende werking van egalisatiemortel krijg je altijd een gladde en rechte vloer. De vloer onbedekt laten? Gebruik dan egalisatie-zichtvloer mortel (4-30mm). Voor een betonnen of steenachtige ondergrond neem je normale egalisatie-mortel (1-30mm). Voor een houten ondervloer komt vezelsterke egalisatiemortel (5-50mm) van pas.

 

Bekijk assortiment

Bekijk de benodigheden

Betonvloeren droog en stofvrij maken

Vul diepere scheuren en gaten met snelcement. Smeer de vloer in met vloerprimer om de zuiging te verminderen. Gebruik hiervoor een blokkwast of een zachte bezem.

 

Tip!

Snelcement hardt in enkele minuten uit. Maak het daarom steeds in kleine hoeveelheden aan. Het is agressief materiaal is, gebruik daarom stevige rubberen werkhandschoenen.

Houten vloer stabiel maken

Verwijder bij een houten vloer alle uitstekende spijkers en andere oneffenheden. Zet verende vloerdelen met extra schroeven vast. Breng vervolgens een toplaag aan van spaanplaat (2mm). Leg de platen in halfsteens verband en zet ze om de 30cm vast met verzonken schroeven. Vul eventuele kieren en spleten op met snelcement. Strijk de platen voor met vloerprimer.

Egalisatiemortel aanmaken

Maak egalisatiemortel aan in de speciekuip. Doe dit precies volgens het recept op de verpakking. Giet eerste het water in de kuip en daarna de mortel Het is normaal dat de specie dun blijft. Roer goed door met de mixer zodat er geen klontjes in zitten.

Egalisatiemiddel uitgieten

Giet het egalisatiemiddel uit over de vloer. Werk in banen, zodat je overal bij kunt. Het vloeibare cement zal vanzelf gelijkmatig uitvloeien.

Uitvloeien bevorderen

Bevorder het uitvloeien met behulp van een breed spackmes. Zorg dat alle hoekjes opgevuld zijn. Je kunt meerdere lagen egalisatiecement over elkaar aanbrengen, mits je de voorgaande laag eerst goed laat drogen (24 uur). Maak het gereedschap na afloop direct schoon.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (6)  • Gereedschappen (10)