stappenplannen
Vloer egaliseren

Vloer egaliseren

17 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Egalisatie van de vloer is vaak nodig als voorbereiding op tegelen of parket leggen. Normaal egalisatiecement is bedoeld voor het opvullen van kleine oneffenheden (enkele millimeters). Er bestaat ook egalisatiecement van zware kwaliteit waarmee u een laag kunt aanbrengen van maximaal 3cm dik.

Tip!
Koop liever te ruim in dan te krap. Ongebruikte materialen in originele verpakking kunt u met de aankoopbon binnen 30 dagen retourneren.
 

 vloer egaliseren

Bekijk de benodigheden
01

Droog en stofvrij maken

Maak een betonnen vloer droog en stofvrij. Verwijder bij een houten vloer alle uitstekende spijkers en andere oneffenheden. Zet verende vloerdelen met extra schroeven vast. Vul diepere scheuren en gaten met snelcement. Smeer de vloer in met voorstrijkmiddel om de zuiging te verminderen. Meet het vloeroppervlak op en bereken hoeveel egalisatiemiddel u nodig hebt. Reken per m2 ongeveer 3kg.

Tip!
Snelcement hard uit in enkele minuten. Maak het
daarom steeds in kleine hoeveelheden aan. Omdat
het agressief materiaal is, zijn stevige rubberen
werkhandschoenen onontbeerlijk.

02

Toplaag aanbrengen

Breng een toplaag aan van spaanplaat (2mm). Leg de platen in halfsteens verband. Als u wilt weten hoe u de platen dient te zagen, klik dan op zagen. Zet ze om de 30cm vast met verzonken schroeven. Hoe u dit kunt doen, ziet u onder boren. Strijk de platen voor met hechtmiddel. Vul de kieren en spleten op met snelcement.

Tip!
Als de vloer (beton of hout) zeer sterk afloopt, kunt u
hem uitvullen met behulp van een laag egalisatiekorrels.
Hier overheen legt u een nieuwe topvloer (underlayement
of spaanplaat).

03

Egalisatiecement aanmaken

Maak het egalisatiecement aan in de speciekuip. Het is normaal dat de specie dun blijft. Roer goed door met de mixer zodat er geen klontjes in zitten.

04

Egalisatiemiddel uitgieten

Giet het egalisatiemiddel uit over de vloer.Werk in banen, zodat u overal bij kunt. Het vloeibare cement zal vanzelf gelijkmatig uitvloeien.
05

Uitvoeien bevorderen

Bevorder het uitvloeien met behulp van de plakspaan. Zorg dat alle hoekjes opgevuld zijn. U kunt meerdere lagen egalisatiecement over elkaar aanbrengen, mits u de voorgaande laag eerst goed laat drogen (24 uur). Maak het gereedschap na afloop direct schoon.

Tip!
Werk de vloer af door middel van:

  • vloertegels leggen
  • vloerbedekking leggen
  • zwevend (laminaat) parket leggen
  • vloerdelen leggen

Vloeren leggen

Met vloeren leggen bedoelen we het leggen van tapijt, parket, laminaat of een houten vloer. En daarvoor gebruikt u nogal eens scherpe gereedschappen. Nuttige dingen, maar niet ongevaarlijk: met een tapijtmes, handzaag, decoupeerzaag of cirkelzaag kunt u uzelf flink openhalen. Een veel voorkomende snijwond ontstaat wanneer klussers hun andere hand in de snijlijn van het mes houden bij het leggen van tapijt, of uitschieten met de zaag doordat niet goed wordt opgelet. Vooral als u een ongeschikt mes of zaagje gebruikt of werkt in een rommelige omgeving, schiet de kans op een dergelijke verwonding omhoog.

 

Wat te doen?

 

Snijd het tapijt niet naar u toe
Uw mes kan door verschillende oorzaken uitschieten (onregelmatig tapijt, bot mes, afgeleid zijn, etc.). Op het moment dat u met het mes naar u toe snijdt en u schiet uit, staat het mes zo in uw hand, arm of been. Snij dus altijd met het mes langs uw lichaam en van u af. En, niet onbelangrijk, leg nooit uw hand in de snijlijn van het mes.

 

Gebruik het juiste en scherp gereedschap
Kijk of het gereedschap nog in goede staat is. Herstel eventuele gebreken. En vervang een bot mesje of zaagje, want daarmee schiet u eerder uit of is een lelijke houtsnede het gevolg.

 

Gebruik een haak- of veiligheidsmes
De kans dat u zich met een haakmes openhaalt, is kleiner dan bij een gewoon recht mes. Nog beter is het om een veiligheidsmes te gebruiken. Dit mes springt naar binnen als de druk wegvalt, waardoor het onmogelijk is u te verwonden. Gebruikt u een afbreekmes? Schuif het mes dan maar een klein stukje uit. Anders kan het afbreken, wegspringen en in uw gezicht of zelfs in uw oog terechtkomen.

 

Draag een veiligheidsbril
Hiermee voorkomt u dat een afgebroken stukje mes of materiaal in uw oog schiet.

 

Werk bij goed licht
U houdt goed zicht op uw werk waardoor de klus sneller zal gaan met een beter resultaat. Daarnaast zult u minder gauw struikelen over spullen die in de buurt liggen. Denk ook aan een extra lamp voor als uw klus uitloopt en het donker begint te worden.

 

klus bewust logo

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen(6)  • Gereedschappen(9)